Török-ház Alsóörs

Török-ház Alsóörs

586 views
0

Az alsóörsi Török-ház hazánk egyedülálló késő gótikus kisnemesi udvarháza. Építészeti jegyei alapján valamikor a XV–XVI. század fordulóján építették, ugyanis a ház ablakai, kapuja és az alatta húzódó pince bejárata egyaránt gótikus stílusú. Az épület tájolása is különleges, mert egy meredek domboldalon található, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a Balatonra.

A néphagyomány szerint a ház a nevét a turbán formájú kéményéről kapta. Ez azonban nem állja meg a helyét, mivel a kémény ma látható záródása átépítés eredménye, jellegzetes barokk kori építészeti megoldás.

Lichtneckert András Veszprém megyei levéltáros kutatásai azonban bizonyítják, hogy mégis van valóságalapja a ház elnevezésének. Oklevelekkel igazolható módon ugyanis a ház legelső ismert tulajdonosai a XVII. század során a Prépost család tagjai voltak, akiknek a története a faluban egészen a XV. századig vezethető vissza. Ugyanakkor az is ismert, hogy a hódoltsági területeken gyakori volt a kettős adóztatás és az adóztatást törökök részére úgynevezett török bírók látták el. Négynek ismert a neve Alsóörsön, és közülük kettő Prépost volt, így valószínűsíthető, hogy ez az épület a török adószedő háza volt.

Cím: 8226 Alsóörs, Petőfi köz 6.

További információ:

Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület
Tel: +36 87-575-000
E-mail: [email protected]
www.balatonriviera.hu