Belvárosi Múzeumok – Keszthely

Belvárosi Múzeumok – Keszthely

75 views
0

Keszthely belvárosában hét egyedülálló múzeum várja az érdeklődőket.

NÉPVISELETES BABAMÚZEUM

2009.”PRO CULTURA DÍJ”
Közép-Európában a legnagyobb!
A Történelmi Magyarország 720 népviseletével, három szinten 300m2.

A Balaton fővárosában, Keszthelyen 1999 pünkösdjén nyílott meg a világ legnagyobb népviseletes babamúzeuma, melyben a magyar kultúra legszélesebb választékú népi viselettörténetét miniatürizált ruhák sora mutatja be, nemzetiségi és ipari, kisipari öltözékekkel. A harmadik szinten lévő tárlókban népi agrár és kultikus építészet makettjei lelhetők fel.

A kiállítás tematikájának sarkalatos része a tájegységenként és népcsoportonként való rendszerezés, ünnepi, hétköznapi, korosztályonkénti, alkalom szerinti népi remekek felsorolása. A földszinti helyiségbe lépve a Trianon utáni Magyarország népviseleteit sorakoztatják fel külön elhelyezve a Kisalföld, Nagyalföld, Dunántúl, Északi-középhegység, Tiszántúl, Ormánság , Zselicség stb.

Az alsó szint architektúráját a Tisza mellől ide szállított tiszafa-gyökerekből összeállított ülőalkalmatosság koronázza, mely nem csak külföldi, de sok hazai vendég számára eddig nem látott praktikus díszítő elem. A 18.század derekán épült fafödémes magtár második szintjére költözették az elcsatolt részek (Erdély, Felvidék, Kárpátalja, Délvidék és Őrvidék) népviseletes babáit. Itt nagyobb számban találhatók a részeket később benépesítő, ma az adott ország állam alkotó népeinek viseletei (tót, oláh, szász).

Újabb meglepetés akkor éri a látogatót, mikor felér a harmadik emeletre és nem az előző két szinten megcsodált babákat, hanem azok házait, templomait és gazdasági épületeit láthatja. A különleges fénytechnikával megvilágított épületegyüttesek a korabeli falvak hangulatát tükrözik. Itt találkozhatunk több mint három tucatnyi festett és faragott székelykapuval, mely a székelyföld lenyűgöző sajátja. Havasi szálák, köznemesi kúriák, csíki és háromszéki fazsindelyes házak, Somogyból csökölyi nádfedeles porta, Nyitráról svábház, Fertődvidéki tornácos házak, szél- és vízimalmok, taposókutak 1:25 méretarányú – anyagában és formájában is hű – kicsinyítései teszik a látogatókat tér- és időutazóvá.

A kultikus építészet is helyet kapott a kiállításon. Kisebbített formában is érzékelhetők a szatmári és máramarosi fatornyos templomok és haranglábak térölelő óriásai. A csíkkozmási erődtemplom védfalai mögé eltemetett papok sírjai is láthatók, kik közel fél évezreden keresztül óvták híveiket a betolakodó tatároktól és törököktől. Török Tibor és fiai helytörténeti jelleggel bemutatják gyűjtésük féltett darabjait, a XVIII. századi fenékpusztai sószállító Főnixet (3,2 m hosszú), a Stella nevű luxushajót és Judittát, a szekérszállító kompot, amely Fenék és Bottyán között vitte utasait. A gróf Festetics György által szerződtetett trieszti hajóács – Borni Antal – papíron maradt hadihajója most 200 év után – igaz kicsinyítve – életre kelhetett. Nem hiányzik a gyűjteményből a portyázó törököt jámborító XVI. századi Dunáról lehozott katonai naszád sem. Erdélyben készült el a halászok által a század elején még használatos bödönhajó. Eredeti módon egy fatörzsből faragta a szentegyházi mester.A pompásan felújított közel 200 éves épületben így megláthatjuk nem csak azt ,hogy miben laktak és jártak, hanem azt is, hogy mivel közlekedtek őseink a Balatonon.

 

TÖRTÉNELMI PANOPTIKUM

Magyarország legnagyobb Panoptikumában közel félszáz magyar király, fejedelem, hadvezér, költő és író megtévesztésig hű viaszszobra látható, melyek korhű öltözékben és környezetben varázsolják a múltat elénk. Atillától Horthy Miklósig, 1500 évet felölelve teszik a látogatót időutazóvá. Külön pódiumra kerültek az erdélyi fejedelmek az 1848-as és a Rákóczi szabadságharc nagyjai. Egyedülálló kiállítás az apáca és papi rend viseletei,mely 120 darab porcelánbabán pompázik.

A helyszín egy összetett pincerendszer, mely a keszthelyi sétálóutca alá nyúlik. Épületszerkezete múlt századi, ami megfelelő keretet ad a látnivalóknak.
Ismereteink bővítésére, eszmei hovatartozásunk erősítésére jött eme intézmény létre. Iskolai kirándulások célpontja lett a Panoptikum, mely a tanárok és diákok elismerését vívta ki; azért is, mert a szórakoztatás mellett hasznos tananyag-kiegészítő.

 

CSIGAPARLAMENT

A csigaparlament a világon egyedülálló 7,5 méter hosszú óriásmakett.

Készítette: Miskei Ilona néni, aki 1920-ban született, és 1975-tól 14 éven át 4.5 millió pannon-tengeri csiga felhasználásával felépítette a világon egyedülálló makettjét. Az ország különböző bányáiból származó 28 millió éves őstengeri maradványokat a parlament díszítéseit utánozva válogatta. 1999-ben külföldi vevőket elutasítva a keszthelyi Viselettörténeti Múzeum gondjaira bízta.

 

VIDOR JÁTÉKMÚZEUM

2010 Karácsony havában nyíló múzeum vendégül fogadta a Kárpát- medence gyermekeit. Az anyaország és az utódállamok kicsiny magyarjai nagy örömmel szaladgáltak a sok látnivalók között. A közel háromszáz négyzetméteres helyiség lány és fiú szekciói fajtánként és koronként sorakoztatják múltunk „legfontosabb” tárgyait. A századelő megkopott mackóival, csattogó lepkékkel és építőkockákkal kezdődik az emlékidézés, melyet a nyolcvanas évek slágerfigurái zárnak. Idősebbeknek közelmúlt, de a középkorúaknak gyermekkoruk kalandos, szívükben lakó kedvencei. A játékokon apró kezük lenyomatát vizslató felnőttek rövidebb mesébe lelkesülnek, hogy bizonyítsák a közös múltat a látottakkal.

„Miután gyermekből felnőtté lettünk, most újból hátulgombolós kedvenceknek, csokimajszoló kamaszoknak érezhetjük magunkat. Nyíladozó értelmünk kedves emlékei köszöntenek reánk, elfelejtett relikviák, cserbenhagyott jó barátok megbocsájtó mosolyával.”

A KGST országokban oly népszerű Győri Lemezárugyár és az Elzett Művek fémautói, csipegető csibéi és rolleros bohócai a hatvanas évek magyar játékiparát dicsérik. A szovjet holdautótól kezdve a kubai fémüdítős dobozból barkácsolt kisautón keresztül az afrikai társasjátékokkal bezárólag az elérhetetlen teljességre törekszünk. A mennyezetre függesztett babakocsik, szánkók, triciklik, pedálos kisautók, az ablaküvegek közé épített polcokon ezernyi Matchbox, Merklin, és MÁV vonatok, a múlt ólomkatonái, a lányjáték múzeum babaházai, mosó-és varrógépei, papírmasé babái gyönyörködtetik a hozzánk érkezőket, de láthatók Zorkóczy Éva népi iparművész boszorkányai és lidércei is. Óriásvitrinbe kerültek a Ludas Matyi, A só, a Helység kalapácsa vígeposz figurái. A hangulatot a régi Duna tévében látható mesék és dalok színesítik. Helyet kapott a kiállítások között Suszter Zoltán Európa legnagyobb technik lego gyűjteménye, több mint 400 készlet.

A játékgyártás utóbbi száz évét felöltve nyűgözi le kedves látogatóit, kicsiket és nagyokat.

 

MATULÁRIUM, FEKETE ISTVÁN EMLÉKSZOBA

2014-ben nyílt meg a Fekete István világhírű regényeinek (Tüskevár, Téli berek) népszerűsítésére a nevében is különleges kulturális csemegét ígérő Matulárium.

Az író életét és a filmgyártás kulisszatitkait bemutató kiállítás után léphetünk a diorámatechnika segítségével megelevenedő, a Kis-Balatont hűen megidéző panoptikumba. A kis halásztanya nádkunyhóval, készülő halpaprikással, a körülötte forgolódó Matula bácsival, Bütyökkel és Tutajossal idézi fel a Berek egy nyári estéjét. István bácsi (Zenthe Ferenc) Túri Török Tibor által megformázott élethű „megjelenésével”, Csikasz és Bikfic bogrács körüli finom falatokra éhes vidámságával a regény lapjai közé varázsolja a látogatót. A lemenő nap varázsával, a bogrács alatt égő tűzzel szinte érezzük a finom halcsemege illatát és a Berek varázsát.

 

HORRÁRIUM ÉS KÍNZÓMÚZEUM

Fél évezred kínzásai a Középkortól az Újkorig,Távol-Kelettől Amerikáig viaszfigurák és képillusztrációk segítségével mutatja be a középkor kínzásait. Láthatóak a sötét középkor tortúrái, a németalföldi, francia, japán módszerek, de találkozhatunk Drakulával és a csejtei Báthori Erzsébet szadizmusával is. A korabeli dokumentumok alapján elkészített eszközök hűen tükrözik a korábbi századok kegyetlenkedéseit.
KÖZÉPKORI EROTIKUS PANOPTIKUM

Ez a különleges kiállítás a reneszánsz erotikus irodalmat szolgáló könyvillusztrációk felhasználásával jött létre.
A XVIII. századi irodalomban sajátos színfoltot jelentenek ezen metszetek, mely a képzőművészet fejlődésére is jelentősen hatottak. A felvilágosodás nagyjai: Voltaire, Rousseau, La Fontaine és a többiek által fémjelzett időszak az “ész évszázadának” manapság alig ismert arcát varázsolja elénk, holott a maga korában igen népszerű olvasmányok voltak. Az élet örömeihez való jogot, az e világi élvezetek fontosságát hangsúlyozták.
A metszetek kétdimenziós síkjából most kilépve, a háromdimenziós térbe helyezve panoptikumi viaszfigurák által elevenednek meg elődeink pajzán históriái. Boccaccio ledér asszonyai és a Távol-Kelet sikamlós történései mellett a jelenkor egy-egy szexuális botránya is megtestesül a nagybecsű látogató előtt.

A világon egyedülálló kiállítás – az amszterdamival és a prágaival szemben – újszerűségével, merész naturalizmusával – a látogatók szerin t- igazi kuriózum; eddig nem látott erotikus csemege.

Belépés csak 16 éven felülieknek, prűdek és nyárspolgárok reményeink szerint, fiatalkorúnak minősítve magukat, távol maradnak tőlünk.

A kiállítás 3 év alatt készült el, a Képzőművészeti Egyetem szobrászművész jelöltjei készítették, a nem kis kihívást jelentő két tucatnyi szilikonfigurát. A korábbról ismert viaszfigurákkal szemben (Madame Tussaud panoptikuma) a szilikonból készültek élethűbbek, tökéletes bőrhatásúak, a megtévesztésig valós élőlények illúzióját keltik. A modelleket gipszágyba fektették, majd annak megkötésekor két felé vágták. Ebbe, az így keletkezett üregbe öntötték a szilikont, mely megkötése után tükörképe lett élő gazdájának. A mintául szolgáló hölgyek és urak szintén az egyetem hallgatói közül kerültek ki.

 

NOSZTALGIA MÚZEUM / GICCS MÚZEUM

A kiállítások merőben új kategóriája, mely műfaji kötöttség nélkül adja kezünkbe a múlt ajtajának kulcsát. Az egyéntől függ, hogy elérohan, avagy belebotlik eleinknek megélt emlékeibe. A századelő korszelleme, gyermekded technikája legalább annyira derűre hangolja a szemlélőt, mint a modernkedő retro leegyszerűsített formái, és harsogó színvilága.

A faszénnel működő gallérvasaló, a bőrkesztyűprés, a lángvivő fidibusz, a gyertyakoppintók tucatnyi változata, a laterne mágika készülékei, a vurlicerek zenehengerei, a vénségesen vén borotvák, a huszas évek pomádéi őseink, míg a spiritusszal működő „Camping” tábori kávéfőző, a teleszkópos pohár, a papírháromszögből csavart nyaklánc, a vetkőzős toll és a masszírozógépnek álcázott női erotikus segédeszköz a közelmúlt örömteli szeletét prezentálja.

Tudnunk kell a letűnt időkről, hogy nincs új a Nap alatt! Remélem, nem kerülnek újra használatba a szénvasalók, a gázlánggal működő vetítők, alpaka kanalak és a suszter faszegek, de legyen evidencia, hogy a lépcsőfok, mire majd fellépünk, nem más, mint amit már elhagytunk – igaz feljebb van, de lényegét tekintve ugyanaz.

Szemérmesen egy hátsó helyiségbe rejtettük giccs „relikviáinkat”. Itt a bárgyú cifraságok és bugyuta cikorják segítségével fektetjük két vállra a jó ízlést. A rácsodálkozástól kezdve némi ismeretgyarapításon keresztül a csüggedésig roncsoljuk a tisztelt látogatót.

 

Elérhetőségek:

Babamúzeum Keszthely, Kossuth Lajos u. 11. (Sétálóutca)
Történelmi Panoptikum Keszthely, Kossuth Lajos u. 11. (Sétálóutca)
Játékmúzeum Keszthely, Kossuth Lajos u. 10. (Sétálóutca)
Nosztalgia és Giccsmúzuem Keszthely, Kossuth Lajos u. 1. (Sétálóutca)
Csigamúzeum Keszthely, Kossuth Lajos u. 11. (Sétálóutca)
Reneszánsz Erotikus Panoptikum Keszthely, Kossuth Lajos u. 10. (Sétálóutca)
Horrorárium és Kínzó Múzeum Keszthely, Kossuth Lajos u. 11. (Sétálóutca)

Tel./Fax: +36 83 318 855
Mobil: +36 30 855 65 33
Weblap: www.babamuzeum-keszthely.hu
E-mail cím: [email protected]
Facebook : https://www.facebook.com/belvarosimuzeumokkeszthely

Nyitva tartás:

https://babamuzeum-keszthely.hu/hu/elerhetoseg