Gyógyfürdő Igal

Gyógyfürdő Igal

163 views
0

Az igali fürdő története a múlt század negyvenes éveire vezethető vissza, ekkor kezdődtek ugyanis az első fúrások a régi vásártér területén.
A kezdeti feltételezésekkel ellentétben miszerint olaj van a térségben – 651 méter mélységből 81 fokos, azóta már kiemelkedő gyógyhatásáról híressé vált víz tört felszínre. Igal fejlődését egyértelműen ez a feltárás és a hatvanas években megszületett döntés – épüljön gyógyfürdő a településen – alapozta meg.

1962. augusztus 20-án elsőként két medencét adtak át, ezeket három évvel később téliesítettek is, így a fürdő szolgáltatásait már egész évben igénybe lehetett venni. 1967-ben úszómedencét és három gyermekmedencét építettek, majd nyolc esztendővel később újabb medencével bővült az intézmény, amelynek területe időközben nagyobb lett, hiszen a tanács egy jelentős földterületet vásárolt a fürdőt övező domboldalban. Erre szükség is volt, hiszen gyakran több ezer vendég kereste a fel a fürdőt egy-egy forró nyári hétvégén.

A 100%-ban önkormányzati tulajdonú igali fürdő, amely 2002-ben volt éppen negyven esztendős, 2001 tavaszától gyógyfürdőként üzemel. Az intézmény fejlődése 2003-ban sem állt le, nyáron átadták az eddigi legnagyobb beruházásként megépült fedett fürdőt, ahol valamennyi egészségügyi szolgáltatást egy helyen élvezhetnek a vendégek. Ezzel együtt már teljes körű fürdőzési és gyógyulási szolgáltatásokat vehetnek igénybe az idelátogató turisták. A két fedett és két nyitott termál medencébe a 76 Celsius fokos kimagasló gyógyhatású, különböző hőfokra állított gyógyvizet töltenek, így mindenki megtalálja számára a legideálisabbat.

Fürdőnk az elmúlt években pályázati források és tőkeerős befektető nélkül is folyamatosan képes volt épülni, szépülni. 2008-ban került átadásra a két külső termálmedence felett ívelő árnyékoló, amely amellett, hogy látványos építészeti megoldás, remek szolgálatot is tesz, hiszen így minden időjárási körülmény között biztosítja a kinti fürdőzés hangulatos lehetőségét.

2010 elején, 60 milliós beruházással készült el az új kiszolgáló épület, amely a fürdő dolgozói számára biztosít a mai kornak megfelelő munkafeltételeket, az ott kialakított gépészeti raktárakkal, öltözőkkel és étkezővel.

2012 júniusában került átadásra a fürdő eddigi legnagyobb beruházása, amely közel 600 millió forintból Európai Uniós támogatással valósult meg. A bővítéssel a beépített terület 1400m2-el nőtt, új vendégfogadó tér, büfé, üzlethelységek kerültek kialakításra. Elkészült két, egyenként 300 fő befogadására alkalmas külön férfi és női öltöző, új zuhanyzó blokkok valamint 5 kezelőhelység.

A vízfelület 150m2-el nőtt meg, ez 1 db kiúszóval rendelkező fedett élménymedencét, 1 db fedett gyermek élménymedencét, 1db szabadtéri gyógyvizes élménymedencét és teljesen új, merülő medencével ellátott szauna-világot foglal magában. Ez utóbbiban különböző hőfokú infra- és finn szaunák állnak a vendégek rendelkezésére.

Családias hangulatú fürdőnkben minden korosztály megtalálja a számára legideálisabb kikapcsolódási lehetőséget. Évente több mint 120.000 látogató keresi fel a fürdőt. Fedezze fel Ön is Igalt és az igali gyógyvíz kivételes adottságait!

Az igali gyógyvíz

Vize alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos, s a benne lévő jodid-ion miatt a jódos vizek csoportjába sorolják a szakemberek. Magas hőmérséklete és az ásványi anyag tartalma miatt jelentős gyógyító hatással bír: elősegíti a reumás mozgásszervi panaszok és sérülések utáni keringési zavarok, ízületi bántalmak gyógyulását, valamint a krónikus nőgyógyászati bántalmak – vérzési rendellenességek, daganatok, hólyaghurutok és gyulladások – enyhítését, s jótékony hatással van urológiai bajokra és gerincbántalmakra is.

Emellett használják idült hörghurut, melléküreg-gyulladás, gyomor- és bélhurut, savtúltengés, gyomor- és nyombélfekély, valamint aranyér kezelésére is. Ivókúraként anyagcserezavarok, emésztési rendellenességek, bélrenyheség, érsipolyos megbetegedések esetére ajánlják a szakemberek. Jódtartalma miatt sebeket, érsipolyos bántalmakat gyógyít, brómtartalma az álmatlanságtól szenvedőkön segít, fluoridja pedig óvja a fogakat.

Szolgáltatások:

 • gyógy- és élményfürdő
 • szauna-világ
 • Különféle masszázsok
 • Súlyfürdő
 • Tangentor
 • Ajándéküzlet
 • Hárompályás óriás csúszda
 • Sportpályák

Medencék:

A fürdőben jelenleg 12 medence található melyek közül a gyermek illetve a termál medencék majd mindegyike különféle élményelemekkel van felszerelve, ezzel téve teljessé a fürdőzők kikapcsolódását. Emellett 2012 júniusától egy teljesen új élményfürdővel is várjuk kedves vendégeinket.

 • kettő fedett termálmedence -ebből egy termálvízzel feltöltött – így gyermekek fürdésére is alkalmas, a másik tiszta gyógyvízzel feltöltött 34-38 C°
 • kettő nyitott termálmedence 35-38 C°
 • 33x16m-es úszómedence 25 C°
 • Castiglione medence 25 C°
 • három gyermekmedence 30 C°
 • Szauna-világ (2 db Finn szauna 90 °C; 2 db Infra szauna 40 °C)
 • Merülő medence 2,6 nm; 16-18°C
 • Élménymedence 105 nm; 32-34°C
 • Gyerek élménymedence 32 nm; 32-34°C
 • Kültéri gyógyvizes élménymedence 36,2 nm; 36-38°C

Az Igali gyógyfürdőben végzett terápiás kezelések hatásai és alkalmazásuk:

A fürdő több szakembert – orvost, masszőrt, víz alatti masszázskezelőt – alkalmaz, akik amellett, hogy magas szakmai tudásukkal és sok éves tapasztalatukkal segítik elő a mielőbbi felépülést vagy éppen a testi-lelki felfrissülést, hasznos tanácsokkal is ellátják a gyógyulni, regenerálódni vágyókat. A többféle igénybe vehető masszázs illetve gyógykezelés közül minden idelátogató vendég megtalálja a számára legmegfelelőbbet.

Orvosi gyógymasszázs

Célja a vérkeringés javítása és a feszes, kötött, fájdalmas testtájékok fellazítása. A bőr rugalmasságát vérbőség fokozásával állítja helyre, a bőr alsó rétegeibe lerakódott salakanyagokat eltávolítja és az izomzat keringését fokozva annak teljesítőképességét növeli.

Víz alatti vízsugármasszázs (tangentor)

A kezelést egy gyógyvízzel megtöltött orvosi kádban végzik. A kezelés mindig egyéni, hiszen a test megbetegedései is mindig egyéni jellegűek. A speciális kádban egy szabályozható erősségű, és irányítható vízsugárral végzik a kezelést. A testmeleg vizet csőből, kézzel irányítják testünk különböző pontjaira.

A tangentoros kezelés rezgésbe hozza a lágy szöveteket, ezáltal serkenti a vér és a nyirokkeringést, így fokozza az anyagcserét, hozzájárul a szervezet méregtelenítési folyamataihoz. A nyirokrendszerre gyakorolt hatása miatt erősíti az immunrendszert. Feloldja a stressz okozta feszültségeket, felfrissít, lazítja az izmokat, a vízbe bocsájtott rezgések áthatják a kötőszöveteket, így segíti a bőr megújulását, és azok rugalmasságát. Fájdalomcsillapító hatással is bír és mindemellett az igali gyógyvíz jótékony hatásait is élvezhetjük a kezelés során.

Súlyfürdő

A gerincoszlop, csípők és térdek betegségeinek kezelésére szolgál, a beteg nyakánál vagy hónaljánál felfüggesztve olyan mély vízben lóg, hogy lába nem éri el a medence alját, a derekára vagy bokájára súlyokat erősítenek, amelyeknek az a célja, hogy a csigolyákat egymástól széthúzza, nagyizületeket lazítja. Alkalmazása javasolt a nyak, hát, deréktáji fájdalmak, ülőidegzsába, csípőizületi beszűkülés, térdizületi kopás esetén.

A szaunázásról röviden

Manapság egyre inkább terjed a szauna használata minden korosztályt felölelve, illetve környezetünk szinte minden szegmenséből érkezik információ arra vonatkozóan, miért is jó, egészséges a szaunázás. „Az izzadás jó.” – hangzik a laikus válasz, ám a rendszeres szauna használat ennél jóval többet jelent, hatása pedig sokkal szélesebb körű, mint ahogy azt először gondolnánk. Az izzadás jelenségénél maradva szaunázás során megnövekszik bőrünk hőmérséklete (40-42°C), mely során szervezetünk eszeveszett védekező reakcióba kezd megelőzve belső szerveink túlhevülését. Mint tudjuk, ez a folyamat jelenti az izzadást, mely során nemcsak víz, de rengeteg méreganyag kiürül szervezetünkből. Az ideális szaunázás időtartama 12-15 perc, ennél tovább még jelentős „edzettség” esetén sem szabad bent tartózkodnunk. A salakanyagok bőrön keresztüli eltávolítása miatt pórusainkból a felgyülemlett faggyú, a baktériumok, illetve a legfelső elhalt hámréteg természetes úton távozik, emiatt 3 millió verejtékmirigyünk válik aktívabbá, továbbá ezért tapasztalható a puha, selymes bőr egy-egy szauna programot követően. Ahogy a forróságból kijövet bőrünk érintkezik a langyos, vagy épp hideg vízzel, a pórusok rögtön bezárulnak. E meleg-hideg váltakozással bőrünk hatékony értornában vesz részt, mely bőrünk anyagcseréjét nagymértékben javítja. Vérkeringésünk fokozódik a szaunában, szívünk hevesebben dobog – akárcsak sportoláskor, keringési rendszerünk edződik, az időszakos terhelés pedig javítja mindezen funkciók működési hatékonyságát. Vérnyomásunkra stabilizáló hatással van, mivel szaunázás során csökken, a kabinból kijövet pedig nő a vérnyomásunk, így rendszeres használata segít normalizálni azt. Légzésünk könnyebbé, mélyebbé válik általa, ugyanis a szaunázás következtében megnő a tüdő vitálkapacitása, ezáltal nagyobb mennyiségű oxigént képes megkötni egy levegővétellel. Azáltal pedig, hogy a nyálkahártyákon is távozik folyadék, kisöpri az allergiát okozó anyagokat, tehát csökkennek az allergiás tünetek, de egyúttal mindenféle légúti megbetegedésre jótékony hatású. Immunrendszerünk átmeneti fokozott aktivitása miatt annak működése szintén javul, s így a rendszeres szaunázás révén megelőzhetjük a különféle légúti-, s egyéb megbetegedéseket, ugyanakkor gyorsabb lefolyásúvá tehetjük azokat. A szauna áldásos hatása az izomműködésünkre is kihat. Ellazítja izmainkat, hatékony izomfájdalom, izomláz, továbbá különféle izompanaszok ellen. A szaunázás bizonyítottan csökkenti a stresszt, és a depressziót okozó tüneteket, szaunázás közben ellazulunk, relaxálunk, és a felgyülemlett méreganyagok a negatív érzetekkel együtt kiürülnek a szervezetünkből. Emlékezzünk arra a finn közmondásra, mely ügyesen összefoglalja a szaunázás lényegét: „Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer”

Cím: 7275 Igal, Rákóczi tér 30.

Telefon: +36 82/573-059
Telefon/Fax: +36 82/573-058
[email protected]
[email protected]

http://www.igal.hu/Gyogyfurdo