Négy nap, négy kirándulás tipp a húsvéti napokra

Négy nap, négy kirándulás tipp a húsvéti napokra

67 views
0

Négy nap négy csodálatos túratipp a kimozdulni vágyóknak. Óvatosan a vírus miatt, csak saját lakókörnyezetünkben élőkkel menjünk és élvezzük a napot!

Előttünk áll egy csodálatos négynapos hétvége, sokak kedvenc családi ünnepe. Ilyenkor le lehet végre tenni kicsit a fakanalat, az újságot, és van idő másra is, mint a házimunkára és a heti fáradalmak kipihenésére, hiszen hosszú hétvége van. Gyakran indulunk neki ilyenkor a természetnek, főleg, hogy más program most úgy sincsen. Néhány óvintézkedésre azért érdemes figyelni, a koronavírus húsvétkor is fertőz!

A Turista magazin tegnap megjelent írása alapján megtudhatjuk, hogy nagy tömegekre számítanak a Balatonon. A Balatoni szövetség kérése, hogy mindenki tartsa be a járványügyi szabályokat. Ez mindannyiunk érdeke. Sajnos, igen, maszkban kell sétálni még mindig, hiszen annyi az új fertőzött, hogy óvatosan kell viselkednünk akár be vagyunk oltva, akár nem. Számos vendéglátóhely tart nyitva, úton-útfélen találhatunk ilyeneket, ahol elvitelre lehet kérni ételt, italt. Számos strandon felújítások zajlanak, de nem egy strand és partszakasz megnyílik a látogatók számára az ünnep alatt.
Érdemes a jól ismert helyeket elkerülni, hogy tömegekbe ne ütközzünk. Ugyanez érvényes az erdők, hegyek, kilátók környékére. Próbáljunk kevésbé frekventált úticélokat keresni, úgy élvezetesebb is a kirándulás. A Geo-Go weboldalán, amelyről korábban írtunk,  például rengeteg túraajánlat található, el lehet benne veszni. Érdemes esetleg egy hatalmas rétre elvonulni!

Íme négy kedvenc ajánlatunk a kimozdulásra!

  1. I. András király és felesége, Anasztázia kijevi hercegnő szobra Tihanyban, a parton

 

Fotó: Burrows/wikipédia

A szoborpár a Pisky sétány végén, az Apátság lábánál található. Az apátságot alapító uralkodót és kijevi feleségét ábrázoló szobor Bogdan Korzs és Oleg Tugrik alkotása és 2001-ben került kiállításra. A szobortól tökéletes kilátás nyílik a Balaton keleti medencéjére. A parkban kutyák is tartózkodhatnak, a közelben Tihany legszebb utcáin sétálhatunk és talán már fagyit is ehetünk.

 

2. Kis-Balaton, Kányavári-sziget

Balatonmagyaród és Sármellék között juthatunk el egy letérőn a Kányavári-szigethez, amely a Kis-Balaton egyetlen egész évben látogatható területe. Egy fahídon érkezünk meg a szigetre ,ahol egy másfél kilométeres tanösvényen mehetünk végig. A sziget közepén lévő többszintes kilátótorony a madármegfigyelőhely, amelyet nemrégiben újjáépítettek. A tavasz éreztével már biztosan egyre bujábban zöldellik itt is a természet, ne hagyjuk ki ezt a csodálatos, nyugodt világot!

A szerző fotója

3. Balatonberény

Az egyik présházakban leggazdagabb faluja Magyarországnak. A Bokros-hegy nyugati lejtőin sétálva külön tanulmányt írhatnánk ezekről a régi épületekről, hiszen a szőlőtermesztés a római kor óta alkotja a terület tevékenységének gerincét. A helybéli pincék és gazdák erre található földjeit, szőlőtőkéit, felmenő falú épületeit a területet behálózó földutakról látogathatjuk meg. Igazi családi program ez is, hiszen sem meredek emelkedővel, sem veszélyes útszakasszal nem találkozunk itt.

Fotó: www.balatonbereny.hu

4. Ördög-árok a Bakonyban

Kirándulástippünket az outdooractive.com-ról kölcsönöztük. Szerintük az Ördög-árokba kirándulni maradandó kaland: az amúgy is látványos szurdokvölgy közepén az Ördög-gát nevű képződménybe botlunk. A kis vízeséssel ékesített természetes sziklaakadály (egy, a mederbe szakadt szikladarab) alatt a Dudari-patak kisebb tómedencében lassul le, mi pedig a mészkőfalba rögzített lépőfokokon és a kifeszített drótsodrony segítségével kapaszkodunk fel a torlasz tetejére. Aki nem érezné biztonságosnak, vagy valamiért nem tudná megmászni a látványos alakzatot, egy kerülőösvényen körbe is járhatja azt.

Fénykép: Dömsödi Áron, Magyar Természetjáró Szövetség

A szerzőről