Ide majd elmegyünk, ha nyitás lesz!  – Csodabogyós-barlang, Balatonederics

Ide majd elmegyünk, ha nyitás lesz! – Csodabogyós-barlang, Balatonederics

115 views
0

Magyarország talán legizgalmasabb nevű barlangját mutatjuk be, ahol olykor laposkúszásban, olykor Meseországban találod magadat. Hogyan lehetséges ez? Csak figyelj… 

Ha nem lennék iszonyatosan kiéhezve élményre és nem lenne tele a fejem már a bezártsággal, akkor is, de ha másért nem, már a neve miatt is biztos, hogy rögtön indulnék a Balatonedericsen található barlangba a Balatonfelvidéki Nemzeti Parkba. A fényképek engem végképp meggyőztek, a Csodabogyós-barlang egy  olyan hely, ahova mindenképp érdemes elmenni, ha megnyit az ország. A weboldal leírása szerint 393 m tengerszint feletti magasságban található természeti kincsünk a bejárat mellett nyílószúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta a nevét.

A túrák között kedvünkre, illetve rátermettségünk szerint választhatunk Alap, Extrém 1 és Extrém 2 túrák között. A barlang 6 km hosszúságú üregének egy része járható csak be szakképzett vezetővel, ahol időnként négykézláb vagy hason csúszva tudunk csak haladni. Az átlaghőmérséklet télen-nyáron 9,5 celsius fok. A túrák során ,amely 400, 900 illetve 1000 m hosszú vonalon mennek, sok és változatos képződményeket, pl. cseppkövet, hasadékokat, vagy a felső-triász Edericsi Mészkő Formáció rétegeit figyelhetjük meg akár a Meseország vagy a Függőkert elnevezésű szakaszokon. Sokat ígérő nevek a Sípálya, az Eiffel-torony és az ebből nyíló Acheron-folyosó is.

Készen állsz? Te is mennél, ugye?

Kiemelt kép: balatonederics.hu

 

A szerzőről