Révfülöp

Révfülöp

262 views
0

Ha felejthetetlen nyaralás, akkor Révfülöp!

Révfülöp a Balaton északi középvidékén elhelyezkedő, ideális természeti adottságokkal rendelkező, 1200 állandó lakost számláló tóparti üdülőhely. Szálloda, panzió, számos magánszálláshely, evangélikus egyházi konferenciaközpont kínálja szolgáltatásait az ide érkezőknek. A nemzetközi díjas Napfény Kemping felnőttek és gyermekek kedvelt nyaralóhelye. A településen kettő, kiváló vízminőséggel rendelkező strand várja a nyugodt, biztonságos pihenést kedvelő fürdővendégeket. A Balaton nyújtotta lehetőségek sorában nemcsak a fürdés, a vitorlázás, a vitorlázás alapismereteinek elsajátítása, hanem a horgászat is lehetőséget teremt a kikapcsolódásra. Révfülöp 2019-ben is színes programokkal várja vendégeit.

Községünk a 274 méter magas Fülöp-hegy déli lábánál és a Káli-medence déli bejáratánál épült ki. A túlparti Balatonboglár közelsége miatt régóta révhely. Településink közti jó viszony ápolása jeléül nyaranta felváltva látogatnak egymáshoz küldöttségeink az Aranyhíd barátság program alkalmával.  Akik pedig nem hajón utazva, hanem úszva szeretnék teljesíteni két település közti 5.2 km-es távot, számukra az országos hírű Balaton- átúszás kínál erre kiváló lehetőséget.  Révfülöp természeti látnivalói közül a Fülöp-hegyről kibontakozó balatoni panorámát emelnénk ki elsősorban. A Révfülöpre látogató vendégek maguk is megtapasztalhatják a lenyűgöző látképet a Fülöp-hegyi Kilátóból, amely 2001-ben Pelényi Gyula tervei alapján, a magyar államalapítás ezeréves évfordulójának emlékére épült.

A vasútállomással szemben találjuk a középkori Fülöp falu XIII. századból származó vörös homokkőből emelt, szépen faragott félköríves kő bélletes kapujú templomának romjait. Kevés múzeum, vagy kiállítóhely dicsekedhet Balaton- vízparti épülettel. Révfülöp igen! Helytörténeti Gyűjteményünk a Rév-Art és a Tóparti Galéria szomszédságában a balatonparti sétányon helyezkedik el. 2003 júniusában – a település önállóvá válásának 60. évfordulója alkalmából – a tárlat felújításra és kiegészítésre került. Tóparti Művészeti Hetek rendezvénysorozat keretében az elmúlt évtizedek alatt kiállító művészeket felsorolni lehetetlenség lenne. Nyaranta kéthetes váltásokkal hat alkalommal nyílik kiállítás, megnyitóinkat színvonalas művészeti produkciók is színesítik. A hűs fák árnyékában a hajóállomás felé sétálva, végig a Balaton partvonalán terül el az Európa sétány.  A horgászoknak is kedvelt helye a sétány vörös kővel kirakott parti része. A térré szélesedő Halász utca végén található Raffay Béla szobrászművész „Békakirály” bronz ivókútja. Jelentős és immár hagyományos nyári rendezvényeink: a Villa Filip Napok; a Country és Blues Fesztivál, mindhárom a tavaly, 2018 nyarán átadott új Szabadtéri Színpadunkon kerül megrendezésre. Szintén tavaly avattuk a Napfény Kempinggel szemben kiépített Termelői Piacunkat, kapujában egész évben nyitva tartó büfével és kerékpárkölcsönző/szervízzel. Fürdőzésre az egyaránt Kék Hullám zászlós Császtai és Szigeti strandunk várja kedves vendégeit, utóbbi területén működő Kertmozi esti vetítéseivel ígér emlékezetes révfülöpi nyaralást.

Miért Révfülöp? 
Azért, mert „A révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik a világ egyik legszebb tája. Vannak magasabb hegyek, nagyobb vizek, de ahol a vulkáni kúpok csodás sokasága találkozik a széles víztükörrel, ilyen legfeljebb a Brazil partoknál, Rio de Janeiro partjainál van.”
(Cholnoky Jenő földrajztudós)

Információ:

Info:
Tourinform Révfülöp
8253 Révfülöp, Káli út. 17
Tel.: 06 30 471 4614; [email protected]
Turisztikai honlap: www.revfulopinfo.hu
Weboldal: www.revfulop.hu