Kilátók Gyenesdiás környékén

Kilátók Gyenesdiás környékén

124 views
0

Festetics-kilátó – Gyenesdiás

A Nagymezőről kiindulva hódíthatjuk meg a Kerek-hegy tetején álló 3 szintes kilátót, ahonnan csodás panoráma nyílik a Keszthelyi-öbölre, ill. a Keszthelyi-hegység völgyek szabdalta hullámos felszínére. A Festetics család után elnevezett, 235 méter magasan található kilátót 2000-ben építették újjá, melyet az erdei kirándulóközpont, a Nagymező nyugati széléről induló gyalogösvényen érhetünk el.
Látogatható: egész évben minden nap, időjárás függvényében
Cím: GPS 46.7832,17.2890

Berzsenyi-kilátó

A Pető-hegyen (355m) magasodó Berzsenyi-kilátóból csodás körpanoráma nyílik a Keszthelyi-öbölre, ill. a hegység völgyeire. Erdei túrával juthatunk fel a környék egyik legjobb kilátóhelyére. Megközelíthető a Festetics kilátótól vagy Vonyarcvashegyről ill. a Keszthelyi-hegység szívében található Büdöskútpusztáról.

Kitaibel kilátó – Vonyarcvashegy

A balatoni riviéra egyik kiemelkedő pontján, a pados dolomitból felépülő 225 m magas hegyen 2002-ben építette meg a Vonyarcvashegyi Önkormányzat segítségével a Balaton-felvidéki Nemzeti Park az új kilátót. GPS: 46.766941, 17.322822

A Balaton-parti szomszédos települések, Vonyarcvashegy és Balatongyörök kellemes úticélok akár kerékpárral a Balatoni Bringakörúton, vagy egy gyalogtúra keretében a Keszthelyi-hegységben. Vonyarcvashegy nevezetessége a 134 m magas Szent Mihály-domb, mely szigetszerűen emelkedik ki a Balaton-part láptérségéből. E kis dombon 1739-ben 40 halász a jeges Balatonból való megmenekülésük emlékére fogadalomból kápolnát épített. A 225 m magas Vas-hegyen található a Kitaibel kilátó. Balatongyörökön, a 71-es főút melletti Szépkilátótól nyílik a legszebb balatoni panoráma. A közelben lévő Bélapi-pihenő a hegység déli kapuja; tűzrakóhely, kis játszótér és menedékház várja a túrázókat. Innen a sárga útvonalon közelíthető meg a Bél Mátyás kilátó, vagy piros útvonalon a Batsányi-kilátó.