Nagyberek túrák

Nagyberek túrák

78 views
0

Pattanjon kerékpárra, üljön kenuba vagy húzzon bakancsot és fedezze fel a somogyi Nagyberek csodálatos madár- és növényvilágát. Túrázzon Magyarország egyik legtitokzatosabb, legkevésbé ismert táján. Látogasson el a Ramsari Egyezmény hatálya alá eső, védetté nyilvánított Fehérvízi Láphoz.
Túrázzon Magyarország egyik legtitokzatosabb, legkevésbé ismert táján. Látogasson el a Ramsari Egyezmény hatálya alá eső, védetté nyilvánított Fehérvízi Láphoz. A somogyi Nagyberek egyike Magyarország legtitokzatosabb, legkevésbé ismert tájainak. A múlt század közepéig a Balaton egyik mélyen benyúló öbleként állandóan vízzel borított terület volt. Fekete István Tüskevár című regényéből ismert zegzugos vizenyős varázslatos vízi világnak mára csak a töredéke maradt meg, de még a mai, erősen átalakított formájában is rendkívül érdekes természeti táj, némely részén még őrzi az ősi képet. Rendkívül gazdag a terület madárvilága, így méltán kerülhetett fel a Nemzetközi Jelentőségű Madárlelőhelyek listájára. A Nagyberekben a Fehérvízi Láp területét 1977-ben védetté nyilvánították. Jelenleg már a Ramsari Egyezmény hatálya alá eső terület is egyben. A több mint 1500 hektár kiterjedésű láp legmélyebb részeit egész évben víz borítja, amelyen megtalálható a fehér tündérrózsa, sárga vízitök és békatutaj valamint békaliliom. Jelen vannak a láprétek ritkaságai, mint a magyar lednek és a mocsári nőszőfű. A vizek partját nádas szegélyezi, a magas térszíneken pedig fűz-nyár ligeterdők vannak. A terület ökológiai értékét növeli a gazdag vízimadár világ, melynek képviselői többek között a nagy- és a kiskócsag, a bakcsó, bölömbika, illetve számos itt megpihenő vonuló madár. A terület ma Balatonfenyvesről a település turisztikai egyesületének szervezésében, vezetett kerékpár, nordic walkink és kenu túrák keretében, illetve kisvasúttal közelíthető meg. A túrák alkalmával mosdóval, gyermek-pelenkázóval felszerelt „kulcsos ház“ biztosít kulturált pihenést a résztvevőknek. A túrákra jelenkezni a Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesületnél lehet.

Jelentkezés és információkérés Irodánkban Telefonon: 06 (85) 460-500 és 06 (70) 304 0440 Emailen: [email protected], [email protected]

KAJAK – KENU TÚRÁK

Rövid Berektúra

Időtartama: 1,5 óra. Ára: 10 fő esetén: 2.500 Ft/fő, 20-29 fő esetén: 1.800 Ft/fő.

Hosszabb Berektúra

Időtartama: 3 óra. Ára: 10 fő esetén: 4.500 Ft/fő, 20-29 fő esetén: 3.000 Ft/fő.

Nagy Berektúra

Kisvonattal Pálmajorig – Nyugati övcsatorna – Balatonmáriafürdő hajókikötő – Balaton – Balatonfenyves csatornán a Kisvasút állomásig Időtartama: 8 óra. Ára: 10 fő esetén: 6.800 Ft/fő, 20-29 fő esetén: 5.300 Ft/fő.