Kilátók Tihany környékén

Kilátók Tihany környékén

202 views
0

Őrtorony kilátó – Tihanyi-félsziget

Az Apáti-hegy apró erdőségében megbúvó Őrtorony-kilátó a régi római hadiút mentén épült. Az impozáns 3 emeletes, 16,5 méter magas kilátó nem csak nevében, de külsejében és szerkezetileg is az egykori hadiút mentén álló őrtornyokra emlékeztet.

A kilátó tetejéről egyrészt az apátság, a Külső- és a Belső-tó is, de természetesen a Balaton víztükre is látható. Tiszta időben a túlpartot és a környező tanúhegyeket is tisztán látni, így ha a környéken túrázunk, kár lenne kihagyni ezt a gyönyörű panorámát.

Megközelítés: A 71-es útról Sajkodon áthaladva a Mályva utca végéről indul egy sóderes földút, ami egyenesen a kilátóhoz vezet.

Kossuth kilátó – Halomhegy, Mencshely

Közvetlenül a hegy lábánál autóbuszok számára is alkalmas parkolóból indul az út. Bal kéz felől szántóföldek zöldje és sárgája, valamint az ég kékje alkot trikolórt, az ösvény pedig ennek mentén halad. A kilátóhoz többféle út közül választhatunk, akár a tanösvény kihagyásával is. Mi azonban a magunk között csak „vulkán útnak” emlegetett ösvény felé vesszük az irányt. A kék T-vel jelzett tanösvénynek összesen tizenhat állomása van, s a földtörténeti korszakok bemutatásával végigkalauzol a kezdetektől egészen napjainkig.

A kráter belsejéből a Kossuth-kilátó tetejére – túra Mencshelyen

Forrás: welovebalaton.hu