Kilátók Révfülöp környékén

Kilátók Révfülöp környékén

349 views
0

Fülöp-hegyi Millenniumi kilátó – Révfülöp

Révfülöp természeti látnivalói közül a Fülöp-hegyről kibontakozó balatoni panorámát emelnénk ki elsősorban, melynek szemkápráztató hatásáról a világot járt neves földrajztudós, Cholnoky Jenő szavait idézzük…

„A révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik a világ egyik legszebb tája. Vannak magasabb hegyek, nagyobb vizek, de ahol a vulkáni kúpok csodás sokasága találkozik a széles víztükörrel, ilyen legfeljebb a Brazil partoknál, Rio de Janeiro partjainál van.”

Római Őrtorony – Vigántpetend

Vigántpetend határában található a Római Őrtorony kilátó. Itt haladt egykor a római hadiút, a területet pedig a birodalomban Pannónia provinciának nevezték, és lefedte az egész mai Dunántúlt. Itt született Szent Márton tours-i püspök is 316-ban. A kilátóból csodálatos panoráma nyílik a tájra.

Eötvös Károly kilátó – Szentbékkálla

A település mellett emelkedik a Fekete-hegy, mely kiváló kirándulóhely. Érdemes itt felkeresni az Eötvös Károly kilátó-t, mely 1950-ben bazaltkőből épült, később ezt 1978-ban vörösfenyőből készült kilátótorony váltotta fel. Innen csodálatos kilátás nyílik nemcsak a festői Káli-medencére, hanem a Tapolca-medence tanú hegyeire, a Balatonra, a Tihanyi félszigetre és a hegytető tavaira is.

Salföld kilátó

A kilátó a Csönge-hegy keleti nyúlványain található. A Salföld melletti parkolóból indulva jól járható úton közelíthető meg. A kilátót 2015-ben adták át, fából készült. Ha tiszta az idő, körpanoráma tárul elénk. Látható innen a Balaton, annak déli partján a boglári hegyek, a Hegyestű, és Szentbékkálla kilátója is.

Bökk-hegyi kilátó – Ábrahámhegy

2002.-ben adták át a Bökk-hegy tetején lévő kilátót. Tiszta időben csodálatos körpanoráma tárul elénk. A kilátóból látni a déli parton csúcsosodó fonyódi hegyeket, Balatonboglár Gömbkilátóját és észak felé a Balaton-felvidék kisebb vonulatait. A három szintes kilátóból megfigyelhetjük a Hegyestű jellegzetes formáját is és akár integethetünk a szomszédvár, Révfülöp Fülöp-hegyi kilátójának is. Aki balatoni panorámára vágyik, de nem szeretne sokat gyalogolni, turistautakon járni, annak kiváló helyszín az ábrahámhegyi kilátó. Megközelítése autóval is történhet. Tiszta időben csodálatos körpanoráma tárul elénk. A “hegytetőre” kellemes sétával juthatunk fel. Ingyenesen látogatható. forrás: balcsinet.hu