Kilátók a Kis-Balaton és Zalakaros környékén

Kilátók a Kis-Balaton és Zalakaros környékén

1233 views
0

Erdészkilátó

A Zalakaros feletti domboldalt erdő borítja, amely a város tüdeje. Az erdő szélén a Park utca folytatásában található Zalakaros egyik nevezetes pontja, az Erdészkilátó. A település Zalamerenye felöli határán található, ahonnan csodálatos panoráma tárul majd elénk a magasból. Jó idő esetén tisztán látható a Kis-Balaton, illetve a Balaton-felvidék. A Parkerdő területén kellemes sétautak vezetnek, a Kilátó borozóban pedig megpihenhetnek és felfrissülhetnek a kirándulók. Az erdő alkalmanként sportrendezvények színhelyeként szolgál, rendeznek itt körpályás terepkerékpár versenyt, gyalogtúrákat, valamint családi- és sportnapokat. Legkedveltebbek közé tartozik e hangulatos látogatóhely,mely egyaránt nyújt élményt felnőtteknek, családoknak és idősebbeknek is.

Kis-Balaton

A Kis-Balaton állat-és növényvilága fokozottan védett, a Kányavári sziget azonban mindenki számára látogatható.
Igazi természetközeli élményben lehet része annak, aki ide látogat: a szigetre gyalogos fahíd vezet, ahonnan pazar kilátás nyílik a szinte érintetlen tó vizinövény- és madárvilágára. A kilátóból bárki körbetekinthet, a Búbos vöcsök tanösvényen pedig a legkisebbek is tanulmányozhatják a Kis-Balaton élővilágát.

Vörsi kilátó

Jól és jó helyre megépített kilátó, ahonnét remekül megfigyelhető a Kis-Balaton mellékének állatvilága. A Nyugat-Balaton egy ornitológiai aranybánya, ami nem csak a sok madár fajnak, hanem a Kis-Balatonnál található természetvédelmi övezetnek is köszönhető. A madármegfigyelés tanulságos kikapcsolódás.

Ez a növekvő népszerűségnek örvendő tevékenység nem csak a megszállott távcsövezőknek ajánlott, de minőségi családi program lehet! A vidéken barangolva több alkalmas hely van a madármegfigyelésre. Ha szakítunk rá időt, akár körbe is járhatjuk ezeket a következő útvonalon: Keszthelyről indulva első megállóhelyünk a Fenékpusztai Madárgyűrűző és Repatriáló Állomáson legyen ahonnan bőséges információ csomaggal indulhatunk tovább az Újszabar közelében lévő gáthoz. Ott egyik oldalról a Sekélyes felé tekinthetünk, másik oldalon a Hídvégi-tó élővilágát csodálhatjuk meg. Következő ulticélunk a kerékpárút mellett elhelyezkedő balatonhídvégi madármegfigyelő kunyhók (Madárvárta), melyek szögek nélkül rönkökből készültek Svájci és Magyar egyetemisták együttműködésével. Balatonmagyaród felé egy meseszép fahídon áthaladva érünk a Kányavári-szigetre ahol ugyancsak a magasból szemlélhetjük a tájat. A kápolnapusztai Bivalyrezervátum után visszafordulva megállhatunk a Kruppai házi-kilátónál a vörsi madárfigyelőnél, a mellette álló Pap-kerti kilátónál. A Fövenyi kilátó után visszatérhetünk kiindulópontunkhoz. Megközelítés: Vörs, Ady u. A kilátó szabadon látogatható. Forrás: balcsinet.hu

Kányavári-sziget – Kis-Balaton

A Kányavári-sziget a Kis-Balaton fokozottan védett területe. A szigethez kiépített út vezet, melynek végén parkoló fogadja az autóval ideérkezőket. A kis szigetre egy különleges fahídon át érkezünk. A szigeten a Búbos Vöcsök tanösvényt alakította ki a Nemzeti Park Igazgatósága. A 15 állomásból álló tanösvény hossza kb. 1,5 km, egy óra alatt kényelmesen bejárható. Az információs táblák a Kis-Balaton madárvilágát mutatják be.

A sziget közepén egy fából épült madármegfigyelőhelyet találunk, a többszintes kilátótornyot újjáépítették, a hídról jőve, a madármegfigyelő előtti tisztáson balra kanyarodva érjük el pár perces sétával. Délebbre egy idilli réten vadonatúj játszótér is várja a kicsiket. A horgászengedéllyel rendelkezők számára horgászási lehetőség az Újszabar-Zalavár összekötő út, valamint a Kányavári-sziget közvetlen környezetében nyílik. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park területéhez tartozó tanösvények egész évben szabadon látogathatók, beleértve a Kis-Balaton tájegységen, a Kányavári-szigeten a Búbos Vöcsök tanösvényt is.

Megközelítés: a Balatonmagyaródot és Sármelléket összekötő műútról tábla jelzi a letérőt a Kányavári-szigethez.

Elérhetőségek:

Cím: Balatonmagyaród Kányavári-sziget
Telefon: +3687/555-290
Telefon: +3687/555-291
E-mail: [email protected]

Ingói kilátó – Kis-Balaton

A szigorúan védett Ingóra néző kilátóból látható az egybefüggő nádas csodálatos vízi világa, mely teljesen különbözik a Hídvégi-tó nyílt vizes területéről. Itt fészkelnek vízi madarak is, melyek a kilátóról zavartalanul megfigyelhetők. Kizárólag engedéllyel és kísérővel látogatható! INFO