Csillagvár

Csillagvár

116 views
0

Családok kedvenc kirándulóhelye! Állandó kiállítás: Középkori Végvári Életpanoptikum, huszárbaba gyűjtemény. Másfél hektáros pihenőpark, parkoló, csárda. Hagyományos Vadászati Módok Kiállítás. A közel másfél hektárnyi bekerített területen várjuk vendégeinket. A volt grófi istállóból kialakított csárda is várja vendégeit.

A Csillagvár története

A Balaton nyugati csücskében, a tó fölé emelkedő erdős domboldalon található a Festetics grófok vadászvára. A csillag alaprajzú épület a világon egyedülálló. A fedett vár központi helyiségében található a több mint harminc méter mély kút, a kapitány-az őr és pihenő szobák, a füstös konyha stb. Itt kapott helyet a középkori életpanoptikum, mely hűen mutatja be a múlt egy napját.(Falusi pappal vitázó várkapitányt, lakomázó vitézeket, őrséget teljesítő katonákat, falusi kovácsot, ki éppen fogat húz, konyhán serénykedő asszonyokat stb.) A görögkereszt alaprajzú kazamatákban (pincerendszerben) kapott helyet a világon egyedülálló huszármúzeum. Másfélszáz 80 cm magas huszár ad képet múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletéről; de láthatjuk időrendbe állítva a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat. A sort az I. Világháború katonái zárják.

A közel másfél hektárnyi bekerített területen 2006-tól művészeti alkotótábor nyitja kapuit. A volt grófi istállóból kialakított csárda is várja vendégeit, a készülő szabadtéri színpad, a Csillagvár Esték rendezvénysorozatnak ad helyet.

A magyar nemzet hőskorát a l6-l7 sz.-ban élte, midőn másfél évszázadon keresztül folyt a harc a terjeszkedő török hatalom ellen. Az 15oo-as évek végére kialakult végvári vonalat Dunántúlon a Balaton déli partja képezte s így Somogy megye állandó hősi harcok színtere lett. Az épület mintegy 4o m-re magasodik a Balaton fölé. Furcsa ferdesíkú falas, csillag alakja, lövésablakai, felvonószerkezete, egykori toronyra mutató falmaradványai, belső kútja, a pincéből a padlásra vezető minaret-szerű homokkő csiga-lépcsői, és sarokbástyás sáncai vannak. Pincéje görögkereszt alakú. Építészeti megoldása a világban egyedülálló. Kútjához az öngyilkos vőlegény és koszorúslány, valamint betyárbújtató barlangok legendája fűződik, de a kútásók tragédiáról csak a későbbi levéltári kutatásokból szerezhettünk tudomást. Az épületnek bizonyíthatóan nem volt eredetileg fedélszéke, s hogy a helyreállítás során a középtorony falmaradványai előkerültek, kétségtelenné vált, hogy tornyos lehetett.

Ásatások során kiderült, hogy a vár és a sáncok területén, – Kanizsa török kézre jutásakor- elpusztult favázas, sárkunyhós település volt. A legendákban oly gyakran előforduló alagútrendszerre nem találtak. A vár történetének felkutatása Móricz Bélának köszönhető, de László Istvánnak is – ki a századelején a Kapitány szobában született- nagy érdemei vannak.

Múzeumalapítók: Túri Török Tibor, -Marcell-és Koroncz Ilona

PROGRAMOK:

Sörkóstoló
A balatonszentgyörgyi Sörművek kézműves söreit kínáljuk kóstolásra sörkorcsolyával. 5 különböző fajtájú sörkülönlegesség kóstolása kemencés pogácsával.

Élő Történelemóra
Honfoglalás kori viselet, fegyverzetek bemutatása és kipróbálása szakember segítségével, védő felszereléssel. /előre egyeztetés szükséges/

Magyar agár bemutató
Bemutatjuk Hungarikumunkat a magyar agarat, láthatjuk műnyulat űzni és végezetül a gyerekek nagy kedvence agársimogatás, szeretgetés. /előre egyeztetés szükséges/

Solymászbemutató
Idomított ragadozó madarak látványos röpítésén vehetnek részt, hol testközelből megcsodálhatják, megérinthetik őket vagy akár fotót is készíthetnek velük./csoportoknak előre egyeztetés szükséges/ A nyár folyamán minden szerdán!

Lovas kocsi
Lovas kocsis túra a balatonszentgyörgyi Talpas házig és vissza /Előre bejelentkezés szükséges!/

Borkóstoló
Balatonmelléki borvidék borait kínáljuk kóstolásra ! /Előre bejelentkezés szükséges!/

Lovaglás
Felnőttek és gyerekek egyaránt átélhetik a lovaglás élményét, alkalom nyílik rá, hogy egy életre megszeressék a lovakat. /Előre bejelentkezés szükséges!/

Állatudvar
Rusztikus környezetben élnek nálunk őshonos hazai és idegen fajok is. Megetetheti, simogathatják a kecskéket, racka- és merinói juhokat, magyar fajta baromfikat, nyulakat, magyar tarka tehenet… Megfigyelhető Bodza a mosómedve mindennapjai a saját kis erődítményében.

Íjászat, Dobócsillag
Erre a célra kialakított pályán gyakorolhatnak és sajátíthatják el őseink fegyverének használatát hagyományos magyar íjjakkal és fából készült tollas vesszőkkel .

Sütés, Főzés
Helyet, fát sőt még alapanyagot is tudunk biztosítani a tökéletes szalonnasütéshez ami összehozza az egész családot, de emellett lehetőség van bográcsozásra vagy akár tárcsán sütéshez is./Előre bejelentkezés szükséges!/

Játszótér
Fából készült játékokon szórakozhatnak a gyerekek egész nap. Mászóka, hinta, libikóka stb várja a gyerekeket.

Elérhetőség:
8710 Balatonszentgyörgy, Irtás dülő
Információ a nyitva tartással, belépőjegyekkel kapcsolatban: Országh Béla: +36 30 593 3855, Lóki Viktória : +36 30 406 1827
[email protected]

csillagvar.hu