Végre nincs kánikula, sportoljunk a szabadban!

Végre nincs kánikula, sportoljunk a szabadban!

6 views
0

Még nincs hideg, de már kánikula sincs, használjuk ki a természet játszóterét! Szabadtéri edzőparkok, futópályák, szabadtéri sportpályák és az erdő mind remek lehetőségeket rejtenek magukban. De néhány dologra azért figyeljünk oda, hogy kellemes élmény legyen a testedzés. 

Nekem minden évben fájó pont a téli időszámítás kezdete, az óraátállítás napján mintha a szívem szakadna meg, hogy délután korábban van este. Éppen ezért próbálom kihasználni a kellemes, meleg őszi napokat, amikor este 7 órakor még érdemes elmenni futni. Rövid időszak ez – egyébként is „Rohan az idő, elmúlik a nyár, közeleg az ősz….” , de tele van varázslatos színekkel (ha ezek nem tűnnek el a globális felmelegedés miatt) és még a nyári meleget is észlelhetjük nyomokban.
Irány tehát a természet, sportoljunk a szabadban, de érdemes néhány dologra odafigyelni.

  • melegítsünk be rendesen: hűvösebb időben merevebbek az izmaink, ezért induláskor fokozottan ügyeljünk a bemelegítésre
  • öltözzünk fel, de ne túl melegen: kora reggel egész más az idő, mint napközben, kis túlzással 4 évszakot is változik a hőmérséklet. Ezért fontos a réteges öltözködés, hogy bármikor ledobhassunk egy pulcsit magunkról.
  • sok vitaminra van szükségünk: hozzászoktunk nyáron, hogy gyümölcsből és zöldségből Kánaán van, ezért fontos, hogy ősszel is gondoskodjunk a szervezetünk számára oly fontos ásványi anyagokról és rostokról. Elkezdhetünk szedni táplálékkiegészítőt is,amely hozzájárul a jó erőnléthez és fittséghez.
  • ha megbetegszünk, feküdjük ki: a rendszeres sport ugyan erősíti az immunrendszert, mégis előfordulhat, hogy bekapunk egy vírust. Ebben az esetben türelmesen várjuk ki, amíg meggyógyulunk, mielőtt újra fizikai megerőltetésnek tesszük ki testünket.

Ha ezek a feltételek adottak, vegyük elő a nyúlcipőt, így semmi se állhatja utunkat.  Utána pedig jöhet a hidratálás. Sok-sok víz, gyümölcslé – bár ez sportolás nélkül is elengedhetetlen. Utána nyújtsunk, hogy az izmaink rugalmasabbak legyenek, majd jöhet a munka vagy a jól megérdemelt pihenés!

A szerzőről