Ötven éve alapították a Greenpeace-t

Ötven éve alapították a Greenpeace-t

26 views
0

Ötven éve, 1971.09.15-én három környezetvédő Vancouver-ben hajóra szállt, hogy az Aleut-szigeteknél megakadályozzanak egy nukleáris fegyver tesztelést. A hajó neve Greenpeace volt, egy szó, amely mára mindannyiunkat emlékeztet rá, hogy a Föld haldoklik.

A Vancouverben megalakult kis csapat tiltakozása semmiképpen sem volt alaptalan. Mivel évekkel korábban az alaszkai területen földrengés történt, félő volt, hogy egy nukleáris fegyvertesztelés szökőárat idéz elő a Brit Kolumbia partvidékén. Irving Stowe, ügyvéd, Paul Cote, ügyvédbojtár, és Jim Bohlen, dzsungelkutató sosem ért ugyan célba, az amerikai haditengerészet lekapcsolta őket, de a hírverés nagy lett és az akció ráirányította a figyelmet a környezetvédelem ügyére.

Ma már 40 országban van jelen a Greenpeace, amely nem fogad el pénzt se vállalatoktól, se kormányoktól, adományokból tartja fenn magát. Az amerikai Greenpeace oldal leírása szerint tevékenységük, hogy megvédjék a természetes környezetet, a környezetünket ért támadásokat felfedjék, kikutassák és szembenézzenek vele, ezáltal fenntartható környezetvédelmi megoldásokat találjanak és kiálljanak minden emberi jogért és jólétéért.

De mit tehetünk mi lokálisan? Egyrészt a magyarországi Greenpeace oldalán megtudhatjuk, ahol rögtön többféle petíciót is aláírhatunk, például a STOP PET-palackosat. Továbbá rengeteg dologra odafigyelhetünk a saját életünkben is, csak ha a legalapvetőbbeket nézzük: NEM VÁGUNK KI FÁT, csak addig égetjük a lámpát, amíg feltétlen szükséges, (energiatakarékos izzóval), zuhanyzás közben elzárjuk a vizet, amíg szappanozunk, szelektíven gyűjtjük a szemetet és minél kevesebb nehezen lebomló csomagolóanyagot használunk (én például a piacra saját dobozokkal megyek friss hús, hal vagy savanyúság, saját hálókkal gyümölcs vásárlásához), nem járatjuk az autót, ha egy helyben várakozunk, esőben mosunk kocsit, és ha nem muszáj nem használunk, légkondicionálót.

Kép: Pete Linforth auf Pixabay

A környezettudatossághoz tartozik, hogy óvjuk és tisztán tartjuk környezetünket: nem szemetelünk, a természetben elvégzett dolgunk után nem hagyunk ott papírt, nem öntünk a folyókba, tavakba vegyszert, festéket, nem rakjuk ki a közeli erdőbe a hulladékunkat (ami illegális is), hanem elvisszük egy hulladéklerakóba és nem ássuk el a sittet sem a kertben. Jó lenne, ha minden állampolgár felelős magatartást tanúsítana és nem kellene szembesülnünk eldobott szalvétával, fémdobozokkal, cigaretta dobozzal, féldecis üvegekkel, és autóból kirepülő cigarettacsikkel (mi van veletek emberek?) és ha mi magunk is következetesen odafigyelnénk a csomagolások mennyiségére és minőségére.

Tegyük meg ezeket, figyeljünk oda, hogy minél tovább élvezhessük a természet szépségeit, a madárszót, a virágok illatát, a tavak csillogását és a fák susogását! Köszönjük a munkátokat és boldog születésnapot, Greenpeace!

A szerzőről