Tapolcán 1000 darabból készül origami vitorlás

Tapolcán 1000 darabból készül origami vitorlás

277 views
0

Az origami világnapján ismerjenek meg egy tapolcai alkotót, aki az egymásba rakott origami darabokból szebbnél-szebb dekorációkat készít és még hattyút is bérelhetünk tőle az esküvőnkre – természetesen origamiból.
Biztos nem vagyok egyedül azzal az óvodi vagy iskolai élménnyel, hogy milyen jó dolog hajtogatni, azaz egy papírlapból valamit alkotni. Én magam annak idején csákóval és papírhajóval indítottam, és mondhatom a minimál papírrepülőnél tovább máig sem jutottam, pedig két kisfiú anyukája vagyok és próbálkoztam. Áhítattal néztem mindig ügyesebb osztálytársaimat, akik madarakat meg pillangókat hajtogattak.

Fotó: Csilla origami dekoráció weboldala

Az origami, azaz a hajtogatás japán megfelelője az ori= hajtogatás és a kami=papír összetételéből keletkezett. A Wikipedia leírása szerint az origami fejleszti a kézügyességet, összehangolja a szem és a kéz munkáját, így hat a bal és jobb agyfélteke működésére, segíti a tájékozódást, irányok észlelését, térérzékelést, ismerteti az alapvető geometriai formákat és fogalmakat, végül fejleszti a kreativitást, memóriát és gondolkozást.
Ma van az Origami Világnapja, amelyet Lillian Oppenheimer születésnapjakor „ünnepelünk”(1898). Ő volt az Angol Origami Szövetség (BOS) és az Amerikai Origami Szövetség (OrigamiUSA) alapítója, aki világszerte népszerűsítette az origamit. Talán kevesen tartják számon ezt a világnapot, mi sem tudtunk róla, de aztán megláttuk, hogy nem csak szuper időtöltés hajtogatni, de van egy tapolcai hölgy, aki csodálatos használati tárgyakat is készít origamiból.

Fotó: Csilla origami dekoráció weboldala

Mészáros Csilla  honlapján megvásárolhatóak a tárgyak, sőt Csinád magad 3d-s hajtogató csomagok is kaphatóak a témával ismerkedőknek. Van kifejezetten Nyári kollekciója, ahol számos utalást találhatunk a Balatonra. Érdekességképpen a kis hajómágnes 100-150 db-ból áll, a nagyobb 1000-1200 kisebb origami darabból.
A leírás szerint Csilla gyermekkorában Balatonszepezden lakott. Így adott volt, hogy a Balatonhoz kapcsolódva 3d origami figurákat, mágneseket, tárgyakat készítsen. Azt írja, „Mindig szerettem volna ezzel a technikával használati tárgyat is készíteni és most szalvétatartókat csináltam a Balatonos, vízi szimbólumokkal. ” Így születtek szebbnél-szebb tárgyak, alkotások, díszek, amit el sem tudtam volna képzelni, hogy papírból készülnek.

Fotó: Csilla origami dekoráció weboldala

Az origamik alkotója, Csilla kérdésünkre elmesélte, hogy óvónőként rengeteget hajtogatott, 30 éve csinálja. A 3d technikával 15 éve foglalkozik és jelenleg dekorációs és ajándéktermékek gyártásával foglalkozik. Érdekesség, hogy saját elképzelése alapján készíti a tárgyakat, nem a neten fellelhető videókat utánozza. Azt mondja, alkotói szabadságot ad neki ez a technika, hiszen nagyon sok kell belőle, mire összeáll egy dekorációs tárgy.  Összerakását úgy kell elképzelni, mint egy legot, ragasztás nélkül egybefűzi az elemeket, majd a végén lelakkozza a tárgyat, amely így nagyon tartóssá teszi. Még gyerekeknek játszani is alkalmas, ezt unokáin tesztelte. A tartósságáról árulkodik az is, hogy egyszer egy 30 cm magas hattyút még bérbe is adott egy esküvőre, mert korábban annyira megtetszett a menyasszonynak az 1200-1500 nagyobb darabból álló figura egy esküvőkiállításon.
Csináld magad csomagjaival mi is és gyermekeink kipróbálhatják az élményt, hiszen méretre vágott papírokkal és fotókkal segíti a kezdő alkotókat. Facebook oldalán nyomon követhetjük a szezonális újdonságokat is. Karácsony közeledtével nem elhanyagolható információ, hogy már koszorút is lehet origami technikával készíteni! Szóval, bár nem sporteseményen vagyunk, de mindenkinek tanácsoljuk, hogy HAJTSATOK!

 

A szerzőről