Siófok

Siófok

202 views
0

Siófok nevét hallva a legtöbb embernek a balatoni nyaralás jut eszébe, és kétségtelen, hogy „itt kezdődik a Balaton!”, azonban a város több olyan látnivalót és aktív pihenési lehetőséget is tartogat, melyeket egész évben érdemes felkeresni.

A város jelképe, a Fő téren álló Víztorony, mely 1912-ben épült, és 100 éves születésnapjára teljes rekonstrukción esett át. Az egykori víztartály helyén kávézó és kilátó került kialakításra, ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk. A város neve összeforrt világhírű szülöttjével, Kálmán Imrével. Egykori szülőházában a róla elnevezett emlékkiállítás nyert elhelyezést, melynek segítségével bepillantást nyerhetünk az operettszerző életébe. Az operettszerző szobra a Millennium parkban álló zenepavilonból tekint ránk. Az alkotást a város másik híres szülöttje, Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész készítette. Jellegzetes stílusú szobrait városszerte megcsodálhatjuk.

Siófok épített örökségeinek a víztorony melletti másik jeles alkotása az evangélikus templom, mely az organikus építészet legnagyobb hazai képviselőjének, Makovecz Imrének tervei alapján készült. A Balaton-parthoz közeledve számtalan gyönyörű patinás villaépülettel is találkozhatunk, melyek siófok 150 éves fürdővárosi hangulatát varázsolják elénk. Siófok a természet iránt érdeklődőknek is kínál élményeket.

A város határában, a központtól 6 km-re húzódik a Töreki Természetvédelmi Terület. Az itt található tanösvény 8,5 km hosszú, a kerékpáros és gyalogos természetjárók kedvelt célpontja. Kerékpárral kellemes túrát lehet tenni a Sió-csatorna gátján kanyargó 13 km hosszú kerékpárúton. Siófok 17 km-es partszakasza számtalan remek lehetőséget nyújt a vízisportok kedvelőinek is: kayakozni, szörfözni, wakeboardozni, SUP-ozni, vitorlázni és természetesen vízibiciklizni is több helyen lehet a parton. A fürdőélet nem ér véget a nyárral. A római fürdők hangulatát idéző Galerius élményfürdőben egész évben kül- és beltéri medencék, élménymedence, csúszdák, sóbarlang, szaunák és szoláriumok várják a vendégeket.

A város kulturális életét a színvonalas színházi programok, koncertek és az évről-évre visszatérő és megújuló rendezvények színesítik. A tavaszi-nyári programok közül kiemelkedik a családok kedvence, a Húsvéti Nyuladalom, a nyár kezdetét jelentő Szezonnyitó, a városok közötti vitorlásverseny, a Nemzeti Regatta, a hangulatos júliusi New Orleans Jazzfesztivál, és a hagyományőrző Bor és Kenyér Ünnepe augusztus végén. Ősszel a gasztronómia kerül középpontba: októberben a balatoni kedvenc, a Halfesztivál tölti meg a Fő teret, aztán jön a város szülötte előtt tisztelgő Kálmán Imre Emléknapok, 2018-ban pedig bemutatkozott egy új rendezvény, a Libadalom is. A karácsonyi hangulatot az Aranycsengő Adventi Vásár teremti meg, majd a Puncs és Szilveszteri Party búcsúzik az évtől. A 2019-es évben újabb gasztronómiai különlegességgel jelentkezik Siófok: szeptember közepén egy fergeteges Sör és Csülök Fesztiválra várja vendégeit!

Keljünk hát útra, fedezzük fel Siófok kincseit!

INFORMÁCIÓ:
Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület – Tourinform Iroda
Siófok, Fő tér 11. (Víztorony) 84/310 117
[email protected], sió[email protected]
hellosiofok.hu