Overallos barlangtúrák, bivalyrezervátum: novemberben is vár a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park

Overallos barlangtúrák, bivalyrezervátum: novemberben is vár a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park

32 views
0

Az évnek ebben a szürkébb, esősebb szakában sem kell száműznünk magunkat a négy fal közé. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy sor izgalmas programmal várja ilyenkor is az érdeklődőket. Mutatjuk a két kedvencünket!

A Csodabogyós-barlangot ismered?

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország kilencedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét, amelynek itt találjuk északi elterjedési határát.

A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen immár 6 kilométer, mélysége -136 m. Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Óriási, látványos hasadékai mintegy természetes geológiai szelvényként mutatják be a barlangot magába foglaló felső-triász Edericsi Mészkő Formáció rétegeit.

A képek forrása a Csodabogyós-barlang Facebook-oldala

A Keszthelyi-hegység fokozottan védett barlangja (részben) akár már 10 éves kortól bejárható. Aki kedvet kapott egy kis barlangi barangoláshoz, egy alap és két extrém túra közül tud választani. Az alap túra kb. 400 méteres utat jár be, 1,5-2 óra alatt, érintve a barlang egyik legnagyobb, igen látványos részét, az Óriás-termet. A komoly odafigyelést igénylő extrém túrák kb. 900 és 1000 méter hosszúak, ami 3,5-4 óra barlangászást jelent. Ezek olyan szakaszokat is értintenek, ahol nem elég négykézláb mászni, hanem bizony néhol akár hasalni is kell, illetve meredek felfelé és lefelé mászásokon át vezetnek a cél felé.

Erre érdemes számítani, mielőtt bevesszük magunkat a Keszthelyi-hegység gyomrába:

  • néhol csupán négykézláb vagy éppen hasoncsúszva tudunk majd haladni;
  • a túra idejére biztosítanak számunkra felszerelést (védősisakot, fejlámpát és barlangászoverállt);
  • a Csodabogyós-barlangban évszaktól függetlenül +9,5 Celsius fok a hőmérséklet, a relatív páratartalom 100%, vízcsepegés, nedves és sáros szakaszok előfordulnak a túraútvonalon;
  • a barlang bejáratát nem lehet gépjárművel megközelíteni: a „kaland” részét képezi egy kb. 40 perces séta is a Balaton-felvidéki Nemzeti Park gyönyörű erdejében;
  • a veszélyes szakaszokon a látogatók biztonságát szolgáló eszköszök (létrák, kapaszkodókötelek, lépőcsavarok stb.) segítik a közlekedést.

Bővebb infókat (regisztráció módja, árak, megközelítés) a Balaton-felvidéki Nemzeti Park és a Csodabogyós-barlang weboldalán is találsz.

A bivalyokat szereted?

Tudtad, hogy a Kis-Balatonnál, Kápolnapusztán található Magyarország legnagyobb látogatható bivalycsordája? A rezervátum fontos szerepet játszik a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában és génállományának megőrzésében.

Az állatok megfigyelésében távcső segíti a látogatót, amellyel a szerencsések a dagonyázó, legelésző bivalyok mellett a fürgén futkározó ürgéket is láthatják. Téli időszakban a bivalyok az istállóban és akörül, a karámban vannak, közelről megfigyelhetők. Az egész évben nyitva tartó rezervátumon kitáblázott sétaút vezet végig, a kicsiket játszótér és állatsimogató várja.

A kép (és a nyitókép) forrása a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldala

A Bivalyrezervátumban a Vércse és a Balaton névre hallgató két bika mellett 79 bivalytehén és borjaik várják a látogatókat.

A bivaly tenyésztésének kultúrája hazánkban több mint 400 évvel korábbra nyúlik vissza, ám a faj a kilencvenes évek elején – gazdasági szerepének csökkenése miatt – szinte eltűnt Magyarországról. A Kis-Balaton térségében vélhetően az észak-somogyi egykori uradalmak bivalycsordáinak utódai maradtak fenn. A kápolnapusztai csorda jelentette a fajta megmentéséhez az alapot. Az állomány fejlesztésével a hazai bivalyállomány fennmaradásának új lehetősége nyílt. A fajta megmentésében kulcsszerepe van a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnak is.

Bővebb információ a Balaton-felvidéki Nemzeti Park weboldalán található.

Cikkünk szövegének forrásai: bfnp.hu, csodabogyos.hu

A szerzőről