Évtizedes rekordot dönthetnek meg a balatoni kompok

Évtizedes rekordot dönthetnek meg a balatoni kompok

26 views
0

2 millió 74 ezer utas. Ennyivel zárta október 23-án a 177. személyhajózási szezont a BAHART. A személyhajók 721 ezer utast szállítottak, a kompok fedélzetén 1 millió 353 ezer utast köszönthettek az október 23-ai dátumig. A kompon utazók száma év végéig elérheti akár az 1,4 millió főt is, amivel harminc éves rekord dőlne meg.

A Balatoni Hajózási Zrt. kiemelkedő eredményeit részben települések között közlekedő menetrendi hajóknak köszönheti, amelyek 530 ezer utast szállítottak az idei szezonban.

  • A legkedveltebb járatok 2023-ban is a Siófok-Balatonfüred-Tihany-Balatonföldvár útvonalakon voltak, amin 227 ezren, míg a Fonyód-Badacsony útvonalon 191 ezren utaztak.
  • A séta és nosztalgiahajókat 145 ezer utas vette igénybe, ez 8 ezerrel több, mint a tavalyi évben és 10 ezerrel a 2019-es adatot is felülmúlja. A legnépszerűbb sétahajós kikötők Siófok, Balatonfüred és Keszthely voltak, a bulihajókra Balatonlellén, Siófokon és Balatonfüreden szálltak fel a legtöbben, míg a varázshajók Keszthelyen, Balatonmáriafürdőn és Balatonlellén vonzották a legtöbb utast. A programhajókra 30 ezren váltottak jegyet, a rendezvényhajókon pedig 15 ezer fő utazott idén.
  • A legtöbb, 118 ezer utast a Fonyód és Badacsony között közlekedő Füred katamarán szállította, a további hajók sorrendje: Siófok katamarán, Badacsony katamarán, Szent Miklós motoros és Szigliget motoros.
  • Az év legforgalmasabb hónapja az augusztus volt, de az őszi hónapok is átlag feletti forgalmat generáltak.
  • A személyhajókon szállított kerékpárok száma az idei szezonban 27%-kal volt magasabb a tavalyinál és elérte a 39 ezret, míg a kompokon a 126 ezret is meghaladta, ami 16%-os növekedést jelent.
  • A kompon szállított gépjárművek száma eddig 423 ezer volt.

 


Ugyan október 23-án kifutottak az idei utolsó menetrend szerinti személyhajók, a BAHART egyedi programhajói és az őszi szünetben induló sétahajók továbbra is várják az utazókat. A kompok pedig az év minden napján közlekednek.

Őszi és téli programhajók: a korábbi évekhez képest újdonság, hogy az őszi szünetben extra sétahajó járatok indulnak Balatonfüredről és Siófokról. A tihanyi XXI. Gardália Napokon nézőhajó is közlekedik, míg december 2-án Mikulás hajókkal utazhatnak az érdeklődők Balatonfüreden és Siófokon.

A szöveg és a képek forrása: bahart.hu

A szerzőről