Végigjártad már a Kéktúra balatoni szakaszát?

Végigjártad már a Kéktúra balatoni szakaszát?

36 views
0

Az Országos Kéktúra nem csupán nyáron remek kikapcsolódás azok számára, akik ki akarnak egy kicsit szakadni a mindennapi zajos rohanásból. Bátran induljunk útnak ősszel és télen is, hiszen ilyenkor is csodálatos arcát mutatja az ország legszebb túraútvonalát körülvevő természet.  

Az Írott-kőtől induló Országos Kéktúra a Zempléni-hegységben fekvő Hollóházára vezet, keresztül az ország gyönyörű tájain. Hossza közel 1200 km, mely hozzávetőlegesen 350 órányi vadregényes barangolást jelent. Összesen 27 szakaszból áll. Ha hivatalosan is teljesíteni szeretnénk, 152 igazoló pecsétet kell összegyűjtenünk. A túra hivatalos weboldala szerint eddig kevesebb mint 9200 ember mondhatja el magáról, hogy minden pecsét a helyére került az igazolófüzetben.

A Balaton északi partján három egymást követő szakasz vezet keresztül. Az Országos Kéktúra negyedik szakasza Keszthelyről indul és Tapolca az úti cél. A közel harminc kilométeres távolságon négy bélyegzőt is begyűjthetünk, a Balaton-felvidék tanúhegyei között barangolva. Átvágunk a Keszthegyi-hegység erdőrengetegén, majd a Kő orra elnevezésű magaslat következik. Ha a kiadós túra után még marad erőnk, Tapolcán semmiképpen ne hagyjuk ki a tavasbarlangot, amely az évnek minden szakában fogad látogatókat.

A túra ötödik szakasza innen Badacsonytördemicre vezet tovább, és egy kicsit kurtább, mint az előző, csak 17,2 km, ám egészen káprázatos vidéken, a Balaton-melléki tanúhegyeken át vezet. Páratlan geológiai képzedményektől körülvéve bandukolhatunk Badacsonytördemic felé – de azért a bélyegzésről se feledkezzünk meg! Ezen a szakaszon is négy bélyegzővel lehet gazdagabb a füzetünk.

Merre indulunk innen tovább? A hatodik szakasz Nagyvázsonyba vezet. Noha a maga 48,2 kilométerével kissé jobban megdolgoztat bennünket, mint az előző szakaszok, az ezerarcú balatoni panoráma kárpótol mindenért! Ráadásul hét pecsétet is begyűjthetünk. A fárasztó útszakaszon a badacsonyi fennsík után a Gulács és a Csobánc következik, és megismerhetjük a Káli-medence furcsa sziklaalakzatokból álló  kőtengereit is. Nagyvázsonyban a túra elköszön a Balatontól, és a Bakony felé veszi az irányt.

Bővebb infót a Kéktúráról annak hivatalos weboldalán találsz.
Ha útnak indulsz, remek társad lehet a barangolásban a Természetjáró applikáció.

A fotók forrása: unsplash.com

A szerzőről