Mindig azt mondta, hogy ő semmi másra nem vágyik, csak hogy a Balaton partjának nyugalmát közösen élvezzük

Mindig azt mondta, hogy ő semmi másra nem vágyik, csak hogy a Balaton partjának nyugalmát közösen élvezzük

144 views
0

A Balaton szeretetét fejezi ki a címben elhelyezett megemlékezés, Bánd Mádl Ferenc iránti tiszteletét fejezi ki  a szobor, amelyet ha arra járna az olvasó, érdemes megnézni. 2021-ben lett volna 90 éves Mádl Ferenc, halálának 10. évfordulója is egyben a tavalyi év.

Bánd a Balaton északi partján helyezkedik el, nevét a Bánd személynév helynévvé kövesedése által nyerte. A középkorból több Bánd nevű személyt is említenek a források. Az Essegvár  – amelyről korábban már írtunk – szomszédságban lévő apró települések mindegyike érdemes a látogatásra, Bánd még egy különlegességgel ki is emelkedik közülük.

Itt született és volt diák ugyanis Magyarország egykori köztársasági elnöke, Mádl Ferenc is. 1931. január 29-én földműves szülők gyermekeként látott napvilágot Bándon, ahol 5 testvérével járta ki az elemi iskolát. Édesapja mindenképp taníttatni akarta gyermekeit, és szűkös anyagi lehetőségeik ellenére mind a hatan egyetemet végeztek.  Szentkirályszabadján is járt iskolába után, majd a Veszprémi Piarista Gimnáziumban (jelenleg Lovassy László Gimnázium) tanult.

1951-ben vették fel a Pécsi Tudományegyetemre, majd 1953-ban átkerült az ELTE Jogi karára, ahol 1955-ben szerzett diplomát. 1961 és 1963 között a Strasbourgi Egyetem Nemzetközi Összehasonlító Jogi Karán vett részt posztgraduális képzésen.
A község emléktáblát állított Mádl Ferencnek 2014-ben, majd 2016-ban szobrot is avattak ugyanitt. Gácsi Barna szobrász alkotását Kövér László és Steigervald Zsolt leplezte le és koszorúzta meg, Kovács Mihály római katolikus esperes áldotta meg.

Szoboravatás 2016. július 31-én. Forrás: vehir.hu

Érdekesség, hogy a szoborhoz a falu lakosainak támogatását is kérték a korábbiakban települési honlapjukon. Az alkotói folyamat fotós bemutatója ugyanitt megtekinthető. A végredmény azonban mindennél egyértelműbben mutatja a helyiek tisztelét Mádl Ferenc iránt, aki 2000 és 2005 között volt hazánk köztársasági elnöke.

Egyetlen fia, András egy tavalyi interjúban ezt mesélte édesapjáról: „Szigorú, ugyanakkor szelíd édesapa volt, aki igyekezett egyszem gyerekének sokszor abszurd kívánságait is teljesíteni: külföldi utazásairól hol amerikai katonai bakancsot, hol lemezeket hozott. A közös nyaralásaink is maradandó élményt jelentettek. Szerette az élet szépségeit, a ritka pillanatok sava-borsát megragadni. Ha elmentünk valahová, fontos volt, hogy ott igazán jól érezzük magunkat, ehhez nem sajnálta sem az anyagi forrásokat, sem az időt.”

Menye így emlékezik róla: „Minden nyáron együtt nyaraltunk Tihanyban. Feri papa mindig azt mondta, hogy ő semmi másra nem vágyik, csak hogy a Balaton és a Limnológiai Intézet partjának nyugalmát közösen élvezzük.”

Mádl Nagycsalád Balatonon. Forrás: Mádl család

Egyik unokája, Janka elmesélte, „…A bándi családi házban töltött nyarak nekünk, unokáknak örök emlékek. A nap fénypontja mindig a lefekvés előtti esti mese volt, amit rendre Feri papa mondott. Élénk fantáziájával remekül tudta a történetet szőni és színezni. Már fejből tudtuk a mese végét, de az élvezetes előadásmód miatt minden este követeltük a bakonyi betyárokról szóló történetet, és mindannyiszor hatalmas nevetésben törtünk ki.”

 

A szerzőről