Megnyílt a Magyar Tenger Társasüdülő

Megnyílt a Magyar Tenger Társasüdülő

146 views
0

Weiler Péter festőművész és a Balaton Offseason Instagram-oldalt működtető fotós, Bartha Dorka izgalmas művészi kollaborációra szövetkeztek. A balatoni épített környezetet dokumentáló fotók alapján Weiler Péter új műalkotásokat készít, melyek az 1989-es rendszerváltó nyár eseményeit és a kor hangulatát idézik meg. Közös kiállításuk augusztus 13-ig tekinthető meg a Kultkikötő Kápolnatárlatok keretében a balatonboglári Vörös és Kék kápolnában.

A Balaton Offseason Instagram-oldalt működtető Bartha Dorka a szezonon kívül egy retró Csepel biciklivel járja a tó alvó településeit, hogy téliesített nyaralókat, bezárt lángossütőket, restiket és emberek nélküli strandokat fotózzon. A Balaton ritkán látott, de mégis szép arcát dokumentálja, a nyári zsivajon túli nyugalom és a csend hatja át a képeit.

Weiler Péter egyik központi témája a Balaton, ahol az összes gyerekkori nyarát töltötte. Ez a szerelem a tó és annak emlékei iránt egy kollektív öntudat tükre is, amely minden magyar embert szívből összeköt. A képzőművész gyerekkori nyarai közül az 1989-es volt a legemlékezetesebb, mert a rendszerváltás, a német újraegyesítés politikai szelét itt a társas üdülőkben, kempingekben, strandokon lehetett a leginkább átérezni. Egy különös egyvelege volt ez egy szokásos balatoni nyárnak és a világtörténelmi fordulópontnak. Weiler új képeivel a szabadság, mint eszme és a nyár által kínált szabad hétköznapok között keresi a párhuzamot. Az élet megy tovább, a tó vize langyos, a nyár véget ér, de már semmi nem lesz olyan, mint azelőtt.

Bartha Dorka

Weiler Péter

A helyszín további jelentősége, hogy Galántai György 1970 és 1973 között itt szervezte meg a magyar neoavantgárd kiemelkedő eseményeit, a kápolnatárlatokat. Az utolsó kiállítást pont 50 éve rendezték meg, ugyanis a hatóságok 1973. augusztus 27-én tiltották be Galántaiék tevékenységét. Mégis mindössze három év alatt közel kétszáz olyan művész állított ki a kápolnában, akiknek más úton a szocialista kultúrpolitika árnyékában arra nem lett volna lehetőségük. A magyar progresszív értelmiség legjava járt vagy dolgozott ezeken a tárlatokon, részt vettek a nyári performance-okon és alkotótáborokban.

A Vörös és Kék Kápolnához Weilert személyes emlékek is fűzik, 1991-ben 17 évesen itt, a kápolnák melletti szabadtéri színpadon adta elő MarxEngels című monodrámáját egy héten keresztül. Miközben az előadásokra készültek, a pécsi gimnáziumi osztálytársakból verbuvált társulat a templomok kertjében sátorozott.

„Ez a helyszín a Galántai féle kápolnatárlatok miatt a magyar művészettörténet egyik legfontosabb helyszíne. Itt kiállítani óriási megtiszteltetés és egyben nagy kihívást is jelent számomra. Szeretném a balatoni történeteimet új képalkotói megoldásokkal teljesen új kontextusba helyezni. Valami nagyon újat és maradandót szeretnénk Dorkával adni az idelátogató közönségnek” – nyilatkozta Weiler Péter.

Akárcsak az elmúlt években, a Kultkikötő idén nyáron is különleges kiállításokkal várja látogatóit, Bartha Dorka és Weiler Péter tárlata is a Kultkikötő Kápolnatárlatok keretében valósult meg a festői környezetű balatonboglári Vörös és Kék kápolnában. A tárlatok kurátora dr. Géger Melinda művészettörténész, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum tudományos munkatársa, a kortárs magyar képzőművészet avatott ismerője.

A Magyar Tenger Társasüdőlő kiállítás nyitvatartása:
K-Szo: 15:00-20:00 | V: 10:00-13:00 | H: – 

Bővebb információ: kultkikoto.hu

A szerzőről