Nasska: a Nivegy-völgy rétese

Nasska: a Nivegy-völgy rétese

189 views
0

Van, aki a túrósra voksol, akad, aki a káposztásra esküszik, egyeseknél csak a meggyes jöhet szóba, mások pedig az almásért nyúlnak legelőször. Egy viszont biztos: a rétes bármelyik évszakban megbízható kedvenc. Még a kígyó sem bánná a metamorfózist, de hiába tekeredik szegény.

A Nasska története 2014-ben kezdődött, egy apró veszprémi üzlethelyiségben. A helyiek hamar megkedvelték a helyben sütött réteseket, azt viszont eleinte kevesen tudták, hogy nem rutinos pékek vagy nagymamák, hanem egyetlen személy, Csorba Judit áll a vállalkozás mögött, és vele rengeteg akarat és lelkesedés.

A Nasska csapata ma már Juditból és Andrásból áll

Juditot messzire vitte a szél eredeti hivatásától. Színháztörténészként a veszprémi Kabóca Bábszínház szervezőjeként dolgozott, egy idő után azonban úgy érezte, új kihívásokra vágyik, így pottyant a rétesek közé. Miután egy egész nyáron át egy rétesezőben segédkezett, annyira beleszeretett a réteskészítésbe, hogy úgy döntött, ő maga is belevág: elvégzett egy cukrászképzést, keresett egy kiadó üzlethelyiséget, majd feltűrte az ingujját és minden nap frissen készített finomságokkal várta az arra járókat. Műhelye egy évvel később már valódi, beülős rétesezővé alakult, kínálatában pedig idővel a hagyományos ízek mellett olyan izgalmas kombinációk is megjelentek, mint a túrós-málnás, a fügés-diós vagy a csokoládés-kókuszos.

2021-ben – részben a koronavírus-járvány hatásának következtében, részben gyermekáldás miatt – a Nasska Rétesező a Nivegy-völgy szívébe, Szentantalfára költözött. Azóta is itt működik, egyelőre műhelyként – mini mozgó rétesezőjével pedig a Balaton-felvidék szinte összes termelői piacán találkozhatunk (Vászolytól Dörgicsén és Révfülöpön át Balatonakaliig), ahol a finomságok mellett prémium minőségű olasz kézműves kávé is kapható. Az egyszemélyes küldetés családi hivatássá nőtte ki magát: Judit felel a rétesekért, zabkekszekért és pogácsákért, férje, András pedig a kávéért.

Több mint húszféle rétes szerepel már a Nasska kínálatában (vegán és cukormentes verziókban is), az alapanyagokat, ahol csak lehet, helyi termelőktől szerzik be. Karácsonykor és húsvétkor bejglivel, kaláccsal és babkával bővül a felhozatal. Sőt! A Nasska még a négylábúakat sem engedi haza korgó gyomorral a piacozásról: a kutyásokat adalékanyagmentes, házi készítésű kutyakeksz várja.

„Szívünk csücske a Balaton-felvidék, jó azt látni, hogy egyre több időt töltenek errefelé az emberek, nemcsak nyáron, de szezonon kívül is. A piacok is egyre inkább valódi közösségi terekké formálódnak, ahol nem csupán jó minőségű, helyi termelők által készített termékeket vásárolhatnak az emberek, de már családi és kulturális program is szerveződik a piacozás köré. A Balaton nekünk örök szerelem, minden jövőbeli tervünk – ami akad bőven – ide kapcsolódik. A szívvel-lélekkel való vendéglátás, a sütés öröme, a sport és a természet szeretete, és mindezek közösségformáló ereje visz minket ezen az úton tovább” – mesélte Judit a Partlapnak.

A szerzőről