Kittenberger Kálmán a rátámadó oroszlán nyelvének megragadásával menekült meg a haláltól

Kittenberger Kálmán a rátámadó oroszlán nyelvének megragadásával menekült meg a haláltól

467 views
0

140 éves  évfordulót köthetünk ma Kittenberger Kálmánhoz. 1881. október 10-én megszületett az a híres zoológus, vadász és Afrika kutató, akinek emlékét nem csak mi állatbarátok, a Veszprémi Állatkert, de negyven állatfaj is őrzi. 

A népmesék kezdődnek úgy, ahogy Kálmán élete. Szegény családban született a felvidéki Léván, nyolc gyermek nevelése hárult a suszter édesapára és az édesanyára. Bár kisiskolába helyben járt, gimnáziumi tanulmányait pénz híján meg kellett szakítania és a városi tanítóképzőbe iratkozott át, amely fényes jövővel nem kecsegetett akkoriban. Itt megismerte Krick Jenő amatőr tudóst, a lévai múzeum alapítóját, aki megtanította az állat- és növényvilág minden csínyjára-bínjára, még preparálni is.  Ezután a Magyar Nemzeti Múzeumba is beajánlotta, ahol Kálmán további pesti tanárképzői tanulmányai mellett díjazás nélküli segédpreparátori állást kapott. Mellette zoológiát tanult és Afrikáról olvasott. Kapcsolatba lépett Herman Ottóval is. Sajnos, nyomorgott, ezért 1902-ben elvállalt egy segédtanító állást  a Brassóhoz közeli Tatrangban, ahol viszont vadászni volt lehetősége. Ezután jelent meg első könyve, A madarak prepalásáról.

A következő évben szerencsésen elszegődött Damaszkin Arzén vagyonos délvidéki földbirtokos mellé, aki afrikai vadász- és gyűjtőútra indult és kísérőt, preparátort keresett expedíciójához. Csak az utazását kellett odáig fizetnie, ehhez a Nemzeti Múzeum egyévi fizetéselőleget adott neki, cserébe gyűjtőmunkát végzett a múzeum számára. Sajnos, a földbirtokos néhány hónap múlva visszajött Afrikából felszerelését hátrahagyva, így Kittenberger magára maradt, de ment tovább egyedül. A következő hónapokban folyamatosan úton volt, pl. a Kilimandzsáró közelében a nagy felfedező, Teleki Sámuel gróf nyomát követte. Közben többször megsérült, baleset érte, egy oroszlántámadásnál fegyvere befuccsolt, ekkor leütötte az állatot, és szerencsésen megmenekült állítólag az állat nyelvének megragadásával, míg fegyverét újratöltötte és lelőtte.
Gazdag életútja után 1958-ban Nagymaroson halt meg.

További izgalmas részletek itt olvashattok: Kittenberger Kálmán életútja a Kepmas.hu-n, ahol megemlítik,”Hat útja során különböző állatfajok 60 000 preparált példányát küldte haza, 300 új fajt azonosított, amelyek közül közel 40 viseli a nevét.”

Egy érdekes hangjátokot is ajánlanánk. Ha érdekel valakit a téma, kitűnő kikapcsolódás:

A szerzőről