Zseblámpás alkonytúra is lesz az almádi Tökfesztiválon

Zseblámpás alkonytúra is lesz az almádi Tökfesztiválon

224 views
0

Október 16-án újra fesztiválozhatunk Almádiban, ahol az eddigiekhez hasonló, őszi színekben pompázó tökös programokkal kedveskedik a Nők a Balatonért Egyesület és a Pannónia könyvtár.

Anno, mikor az első Tökfesztivált tartották Almádiban, a Nők a Balatonért Egyesület nem feltétlenül gondolta, hogy ekkora sikere lesz. De immár huszonegy esztendeje létezik töretlenül, és egyre csak bővül a résztvevők és a rendezvényhez ilyen-olyan módon csatlakozók köre, mesélte lapunknak Sáray Anna, a program egyik szervezője, a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár munkatársa.

Az őszi programoknak mindig megvan a maga varázsa, az ősz és a tök téma köré épülő eseményeknek pedig főleg. A gyerekek számára izgalmas már a tök maga, annak kifaragása, majd amikor mécsessel életre kel a lámpa és a faragások kialakításának izgalmas változatossága. 

Lesz vásár, Madárijesztő készítés, vásári előadás, természetesen tökfaragás is, valamint terménybemutató. ez utóbbira várják azok jelentkezését, akik szívesen csereberélnének terményeket, magokat, bujtásokat. A korábbi évekhez hasonlóan a Nők a Balatonért Egyesület tökös ételekkel, finomságokkal készül, amelyeket még lehet kóstolni és még támogathatjuk is a szervezetet. Lesz lehetőség a várost díszítő futómuskátlik örökbefogadására, amelyek a hideg beálltával lekerülnek a lámpaoszlopokról.

Sötétedéskor Alkonytúrára invitáljuk a nem töklámpás, hanem zseblámpás érdeklődőket, kicsikét és nagyokat. Almádi ritkán járt és járatlan útjain négy állomáson kell helyt állni Dankó Friderika instrukciói alapján. Családi programnak is kiváló!

További részletek a programokból:

10 óra – Daniel Speer Brass fúvósok műsora nyitja az eseményt

10-13 óra – Madárijesztő készítés a Balaton Játékpont munkatársai segítségével. Alapanyagot (botot, madzagot, szalmát) biztosítunk, a bábura ruhát mindenki hozzon magával!

15-17 óra – Tökfaragás, töklámpás készítés a Nők a Balatonért Egyesület Balatonalmádi csoportja segítségével – szükséges a faragáshoz eszközt hozni (kés, kanál, stb). Tökhöz „tök-jegy” váltásával a helyszínen hozzá lehet jutni.

17 óra – A Kajárpéci Vízirevű előadásában a „Dzsungel KönNye, avagy többet ésszel, mint láncfűrésszel” című környezettudatos vásári előadás – nem csak kicsiknek!

18-19 óra között lehet indulni az Alkonytúrára – Dankó Friderika instrukciói alapján. A zseblámpa elmaradhatatlan felszerelés, az útvonal még titok!

Eközben a Városház téren gyermekjátszók, tökös ételek kóstolása, vásár, mesék, használt könyv árusítás és terménybemutató várja az érdeklődőket.

A terménybemutatóra várjuk mindazok jelentkezését (regisztráció: 20.377.3762), akik szívesen csereberélnének magokat, bujtásokat, terményeket.

Fogadj örökbe egy muskátlit! – Ezen a napon lehetőséget biztosítunk arra is, hogy a város köztereit díszítő futómuskátlikat örökbe fogadhassák. A növényt akkor lehet átvenni, amikor a városgondnokság leveszi az oszlopokról. Az időpontról értesítést küldünk a vállalkozó kedvű lakosoknak, akik e napon regisztráltak örökbefogadóként.

Esőhelyszín: a Pannónia összes terme.

Tarts velünk szombaton!

A rendezvényt az Innovációs és Technológiai Minisztérium  és a Balaton Fejlesztési Tanács támogatta

A szerzőről