Kis modern művészettörténet a Vaszary Galériában

Kis modern művészettörténet a Vaszary Galériában

104 views
0

Balatonfüreden új kiállítás nyílt nemrég a modern stílus jegyében. A Rippl-Rónaitól napjainkig nyúló művészeti áttekintésbe még egy kis izgalmat is sikerült csempészni a női vonal kiemelésével. 

Március 11-től új kiállítást tekinthetünk meg a Balatonfüreden található Vaszary Galériában, amely tökéletesen illik abba a tervbe, hogy 2022-ben a galéria modern művészeti múzeummá alakul át. A címben helyet kapó két alkotó jelöli ki a bemutatott időszak kezdetét és végét. A posztimpresszionista és szecessziós törekvések legjobb magyarországi képviselőjeként számon tartott Rippl-Rónai a 19. század végén kezdte munkásságát és már akkoriban is modern művésznek számított. 2021 decemberében a Virág Judit Galéria és Aukciósház árverésén az Elegáns úriasszony a kertben című képe ( (Kunffy Zsigmondné, Tiller Ella zongoraművész portréja) kiemelkedő, 95 millió forintos áron kelt el. A festmény utoljára az 1940-es években volt Magyarországon kiállítva. A kilencvenes években egy külföldi árverésen bukkant fel, ahol egy az 1970-es években Magyarországon is külszolgálatot teljesítő, feltehetően titkosszolgálati munkát is végző angol diplomata vásárolta meg, és 2021-ig az ő gyűjteményében volt.

Maurer Dóra ugyancsak a műfaj elismert képviselője, a londoni Tate Modern önálló tárlatot szentelt neki.
A kiállításon láthatóak lesz még többek között Vajda Lajos, Vaszary János, Keserű Ilona, Birkás Ákos, Hincz Gyula, Ferenczy Károly, Szőnyi István és Bernáth Aurél képei is, így egy kis művészettörténeti sétán vehet részt a látogató. Érdekesség továbbá a női vonal megjelenése, ugyanis minden teremben szerepel egy kortárs, női művészeti alkotás, vagy nőművészeti alkotó műve.

B. Nagy Anikó, művészettörténész, a kiállítás kurátora a tárlat legkisebb termére hívja fel a látogatók figyelmét:

„Van egy icipici nyakkendőtűnk, amely egy nagyon fontos női alkotó, Gyenes Gitta műve. Ő festő volt, de ahhoz, hogy megéljen, porcelántárgyakat készített. Ez egy schmuck, amely egyszer csak képzőművészeti tárggyá vált, és komoly jelentéstartalommal bír. Ezt a nyakkendőtűt beraktuk egy picike szobába. Reméljük mindenki számára dekódolható lesz a tárgy jelentéstartalma.”

A kiállítás 2022. március közepén nyitott és 2023. januárig látogatható Balatonfüreden.

További információ:

kultura.balatonfured.hu/vaszary-galeria/

fovarosikeptar.hu/

A szerzőről