Az új Siópart lapszámban friss kötetes költő verse és a Lázár tesókkal készült interjú is megtalálható

Az új Siópart lapszámban friss kötetes költő verse és a Lázár tesókkal készült interjú is megtalálható

376 views
0

Megjelent a Siópart magazin idei első száma, melyben több olyan szépirodalmi írást is találhatunk, amely rövid kikapcsolódást nyújthat, akár buszon, villamoson, miközben munkahelyedre mész, vagy Balaton felé a kocsiban. 

Fekete Vince romániai magyar költőtől a Magvető gondozásában frissen megjelent verseskötetéből olvashatunk, amely a Halálgyakorlatok címet viseli. Szegő János ajánlója szerint, a Halálgyakorlatok költeményei egy közeli hozzátartozó elvesztésén keresztül a halál eseményszerűségét mutatják meg, a test tusáját és a lélek lehetőségeit, a gyász visszatükröződéseit, a két part – élet és halál – közötti hullámtöréseket, érzékcsalódásokat és horizont-összeolvadásokat; a kötetnek keretet is adó metaforákkal: az apályt és a dagályt. Hogy a halál közvetlen közelében az élet közvetett és hirtelen távoli lesz. Míg a halál fogalma fekete lyukként mintha elnémítaná a nyelvet, addig a kötetben a meghalás gyakorlata inkább feldúsítja azt, ekképpen lesz a variációkból létesülő versszólamokban meghatározó a nyelvi zajlás, a retorikai morajlás, a pontosító beszéd – mintha a megfelelő szavak a helyes sorrendben, ha meg nem is állítják, de talán lassítják és tompítják a zuhanást. Így lesznek a Halálgyakorlatok sűrű versei egyszerre metafizikus, bölcseleti költemények és a távozás valóságos mivoltát érzékeltető lírai naplójegyzetek.

 

 

 

 

Kosárba

 

Ménes Attila Amerre járok védtelen című művéből is olvashatunk, a szerző Erzsébetváros egyik tavalyi irodalmi ösztöndíjasa.  A vele való beszélgetést és a műből részletet a linkekre kattintva tekinthetik meg.

Szekrényes Miklós Pannon Tükör-díjas írótól a Készület című prózát, Lanczkor Gábor író, műfordítótól a Kivonatok egy kalandregényből című prózarészletét, Egressy Zoltán József Attila-díjas magyar írótól, költőtől ezúttal prózát (Dunnyus), Tóbiás Krisztián vajdasági magyar költőtől Blondel tükör címmel verseket olvashatunk az új számban.

A magazin interjúja ezúttal a Lázár testvérekkel készült Haász János újságíró jóvoltából, velük egyébként egy évvel ezelőtt a Partlap is beszélgetett. A friss Siópart interjúból ebből alább közlünk egy részletet:

Siópart: Aki követ titeket, látja, hogy habár mezőtúriak vagytok, a Covid-időszakban az időtök jelentős részét a Balaton déli partjánál töltöttétek. A lemez címe Hullámtörés, az Olyan egyszerű című dalhoz készült klip szintén a tavon, a tóparton forgott. Mit jelent nektek a Balaton?

Dodi: Érdekes, mennyivel másképp működik ez az őshonos balatoniaknál, mint a bemigrult balatoniaknál. Az alföldi embernek a Balaton mindig is egy áhított nyaralási helyszín volt: úristen, mekkora tó! Nálunk, Mezőtúron csak egy bányató van, nem túl nagy. Szóval gyerekkorunkban sokat jártunk a Balatonra, és mindig rácsodálkoztunk, hogy milyen varázslatos hely.
Ágoston: Aztán egyszer csak gondoltak egyet édesanyánkék, és odaköltöztek, aminek mi nagyon örülünk, és próbálunk jó haszonélvezői lenni. Nagyon szeretjük a Balatont. Amikor csak tudunk, megyünk hozzájuk, sőt, én az utóbbi egy évben ott is laktam, csak nemrég jöttem vissza Pestre. Egy balatoni embernek biztosan nem olyan nagy szám, hogy ott a tó, mert ebbe született bele. Valószínűleg mi sokkal lelkesebbek vagyunk, ezért is tud minket ennyire inspirálni a Balaton.

Fotó: Papp Zsófia

Az interjú után történelmi visszatekintést kapunk a siófoki kultúráról a folyóiratban, majd Rostás Eni könyvajánlóját olvashatjuk négy nonfiction kötetről.

A Siópart magazin bő három éve újult meg, a negyedévente megjelenő folyóirat a Balaton déli partjának kulturális, helytörténeti értékeit hivatott bemutatni.

Podmaniczky Szilárd író, a SiópArt folyóirat főszerkesztője azt nyilatkozta, „elsősorban a siófokiaké ez a lap, másodsorban a balatoniaké, és harmadsorban reméljük, hogy az ország többi részén is olvassák majd, illetve, ha valaki 10-15 év múlva belelapoz ezekbe a lapszámokba, sok mindent meg fog tudni, hogy mi történt a Balatonnál. Az első számban balatoni témákkal foglalkoztunk, megkértük szerzőinket, hogy írják meg, milyen Balaton-élményeket őriznek emlékeikben.”

Kiadja Siófok város önkormányzata. A SiópArt a Líra könyvesboltjaiban (Budapest – Fókusz Könyváruház; Pécs – Fókusz Könyváruház; Szeged – Fókusz Könyváruház; Keszthely Alphapark – Líra-Móra Könyvesbolt; Balatonfüred Tesco – Líra Könyvesbolt; Balatonboglár Tesco – Líra-Móra Könyvesbolt; Veszprém Tesco Strip-Mall – Líra-Móra Könyváruház), valamint Budapesten, az Írók Boltjában vásárolható meg az interneten pedig a lira.hu; illetve az irokboltja.hu címeken rendelhető meg.

A szerzőről