A II. világháború óta példátlan eset történt Fűzfőn: eltűnt egy vitorláshajó

A II. világháború óta példátlan eset történt Fűzfőn: eltűnt egy vitorláshajó

708 views
0

Érdekes bejegyzést találtunk a facebookon egy eltűnt hajóról. A poszt írója, Stritz Tamás azt állítja, hogy a balatonfűzfői vitorlás klub 25 lábas Chance elnevezésű hajójának holléte tegnap óta ismeretlen.

A poszt szerint

„A világháború óta nem hallott eset történt meg 2022 márciusában, azaz tegnap 03.31.-én.

Eltűnt egy balatoni ikonikus vitorlás. Ez a vitorlás az első Magyarországon épült Soling típusú, tőkesúlyos osztályhajó, azaz versenyvitorlás, mely osztály 30 éven keresztül határozta meg az olimpiai vitorlázást. A hajó, mely eltűnt, a balatonfüredi hajógyárban épült 1972-ben.”

Majd a hajó leírását és élettörténetét olvashatjuk: a Magyar Vitorlás Szövetség ajándékozta a hajót egy balatonfűzfői vitorlás klubnak. Eddig egy telephelyen állt várva a tavaszi vízre tételre.
Megkérdeztük a hajó kormányosát Stritz Tamást, aki elmondta, a vitorlás fa állványon állt, zárt helyen Balatonfűzfőn és rendszeresen jártak nála a klubból, legutóbb egy hete, amikor is a hajó még megvolt.

Kérdésünkre a kormányos elmondta, mivel a hajót csak daruval vagy hajómozgató trélerrel lehet elmozdítani és zárt helyen volt, anélkül nem tűnhetett el, hogy ezt valaki ne látta volna. Továbbá kiemelte, a hajó eszmei értéke igen magas, emellett a tolvaj nem tud vele mit kezdeni vele, hiszen észrevétlenül nem lehet mozgatni. Rendőrségi feljelentés történt, az esetet vizsgálják, tette hozzá.

A lakosság segítségét kéri a klub, aki tud bármit a hajó sorsáról, jelentkezzen a poszt alatt.

 

A szerzőről