Kedvenc mézünk a Délity

Kedvenc mézünk a Délity

317 views
0

Van Sükösdön egy család, Délity-ék, kinek mézei több generációra visszanyúló családi méhészetből származnak. Délity Kittit átlagos napjaikról, szezonalitásról, a legkülönlegesebb és legkeresettebb mézeikről kérdeztük és azt is megtudtuk, melyik méz készül falevelek, rügyek édes nedveiből.

Három betű: M É Z. Az egyik legegészségesebb táplálék és gyógyír, mióta világ a világ. Mivel a benne lévő cukrot igen gyorsan képes feldolgozni szervezetünk, igen sok energiát ad. Fehérjét, karotint és B2 vitamint tartalmaz. Mivel élénkíti a helyi vérkeringést, nyílt sebeket is gyógyítottak vele, egyesek szerint szívpanaszokra is kiváló. A háziorvosnak pedig torokgyulladás esetén szinte első szava a méz.
Délity Ádám, Kitti édesapja 17 évesen kapta első méhcsaládját asztalosmester édesapjától, akitől a méhészkedést tanulta. Együtt készítették el kaptáraikat, így ragadt rá a fiúra a méhészet szeretete.
„Szüleim főállású méhészekként most ebben a télvégi időszakban sem tétlenkednek. Édesapám új kaptárakat készít, felújítja őket, kereteket szögel össze, amibe a méhek majd gyűjtik a mézet vagy például gondosan gyűjtött esővízben főzi ki a méhviaszt. ” Kérdésünkre, miért esővízben kell a méhviaszt kifőzni, Kitti elmondta, „Apukám szerint az esővízben főzéstől fényesebb lesz a viasz. Egy műlépkészítő szakember készíti nekünk, lapokra préseli a tömbösített méhviaszt, melyeket a kaptárakba keretekbe fűzve helyezünk be a méheknek. Ezzel segítjük a munkájukat. Tulajdonképpen ez egy előkészített méhsejtmintás viaszlap (amiből a tekerhető méhviasz gyertyák is készülnek) így a méhek erre építik ki a hatszögalakú sejteket melyekbe a mézet gyűjtik. 

Fotó: Délity Méz

Munkájuk szezonalitásáról Kitti elárulta, „A méhek a kaptárakba behúzódva, fürtökbe rendeződve vészelik át a telet, de az elmúlt hetekben már volt kirepülésre is megfelelő hőmérséklet. Másik fő tevékenységünk ilyenkor télen az értékesítés, hogy vásárlóink élvezni tudják a nyáron begyűjtött finom mézeket. Mondhatni hogy a méznek télen van a „szezonja”. A méhész szezon – amikor megtermeljük a mézeket– márciustól szeptember elejéig tart, ameddig virágzik a természet. Vándorméhészetünk a növények virágzását követve (időben és lokálisan) lehetővé teszi a különböző fajta mézek begyűjtését. ”

Kérdésünkre, hogy ők maguk szeretik-e a mézet, elmondta,„Szeretjük és szeretjük felfedezni a különböző ízeket. Például, amikor a Balaton környékén kirándulunk mindig keresem a helyi méhészeket és valamilyen különlegességet választok az ő kínálatukból. A különböző ízek mellett fontos kiemelni a beltartalmat is; minden méznek megvan a maga jótékony élettani tulajdonsága. Saját termékeink közül természetesen a méz is ott szerepel a konyhapultunkon, de leggyakrabban a virágport és a propoliszt fogyasztjuk egészségmegőrzés céljából. Propolisztinktúrát langyos teába, a virágport szintén valamilyen folyadékba keverve fogyasztjuk, vagy ha szeretjük a zabkása reggelit akkor annak is remek kiegészítője lehet.” Hozzátette, „A propolisztinktúra egy immunerősítő, gyulladáscsökkentő, antibakteriális oldat, melyet beillesztve az étrendünkbe egészségmegőrző hatását fejti ki. 

Fotó: Délity Méz

És, hogy melyik a legkülönlegesebb mézük? „Egyik különleges mézünk az erdei mézharmat, ami a Duna árterében terem. Sötét színű, sűrű méz, melynek a különlegessége abban rejlik, hogy a méhek nem a virágról gyűjtik a nektárt, hanem a fák leveleit, rügyeit látogatják, ahol édes nedveket gyűjtenek össze, melyet mézzé érlelnek.”
Honlapjukon olvasható, hogy vándorméhészetük a növények virágzását követve lehetővé teszi a különböző fajtamézek gyűjtését az ország egész területén. Erről Kitti elmondta, „A vándorlás a méhészetben azt jelenti, hogy a méhész meghatározott állománnyal, méhkaptárakkal arra a területre települ, viszi el a méhcsaládjait, ahol az adott virágzás zajlik éppen. Például, repce vagy akácvirágzás idején pár hétig az adott területről gyűjtik a mézet. Az Alföldön méhészkedünk, ahol az akácvirágzás hamarabb kezdődik, mint az ország más részein, majd mikor elvirágoznak a fák, az időjárás lehetővé teszi, hogy az ország nyugati részére vándoroljunk, ahol 7-10 nappal később kezd virágozni az akác.
Magyarországon a legismertebb méz az akácméz. Téli időszakban keresett a hársméz is, melyet megfázásra, felső légúti megbetegedésekre ajánlunk. Gyógyteák kiváló kiegészítője, tette hozzá a Délity család legifjabb méhésze.

 

A szerzőről