„Ezúttal a koltói nászútnak a Petőfijét kívántam megmintázni”

„Ezúttal a koltói nászútnak a Petőfijét kívántam megmintázni”

95 views
0

Új Petőfi-szobor készült el a napokban a keszthelyi alkotóműhelyben, mely Révfülöp városának dísze lesz. A márciusi megemlékezés keretében felavatott szobor a történelmi emlékparkban csodálható meg mostantól.

A Keszthelyi televízió híradójából tudhatjuk meg, hogy Túri Török Tibor keze alól kikerült egy új Petőfi mellszobor, amellyel Révfülöp március 15-én lepte meg magát és a lakosságot. A videóban Kondor Géza révfülöpi polgármester elmondta, a szobor méltó helyre fog kerülni, hiszen néhány évvel ezelőtt egy önkormányzati területen  pályázati forrásból készült I. világháborús emlékművet avattak. „Ezt annak a térnek a közepén helyeztük el azzal a szándékkal, hogy a történelmi kronológiát tartva tőle – szembefordulva balra – egy ’48-as emlékművet, és majd, ha megengedhetjük magunknak és megvan az elképzelés, akkor a következő irányba egy ’56-os emlékművet mindenképpen szeretnénk megvalósítani.” – tette hozzá  polgármester úr. A teret a jövőben majd történelmi emlékparknak nevezhetik el.

Petőfi-szobor Badacsonyban

A szobrász elmondta, forradalmár költőnket nagyon szívesen formázza, szabályos fejformája miatt kedveli. Már több Petőfi-szobrot is készített, például Badacsonyban, Alsónémetapátin, Veszprémben és Nemesvámoson is található belőlük egy-egy.

Elmondása szerint kétféle Petőfit szokott megalkotni: van egy nemzetféltő marcona és van egy poéta, a lánglelkű. A 67 éves alkotó kiemelte, „Ezúttal a koltói nászútnak a Petőfijét kívántam megmintázni, mert úgy látom, mivel Révfülöp üdülőhely, itt a könnyedségnek kellene súlyt adni és valamiféle pezsdülést is a költő mivoltával igazolni.”

 

A szobrot március 15-én online megemlékezés keretében avatták fel a révfülöpi emlékhelyen.

A szerzőről