Kilátók Balatongyörök környékén

Kilátók Balatongyörök környékén

123 views
0

Balatongyörökön számos kilátó várja a turistákat.

Bél Mátyás kilátó

A Garga-hegy tetején található kilátó 1972-ben épült, a keszthelyi erdészet építette. A 221 méter magasan elhelyezkedő kilátó kitűnő panorámát nyújt a Tapolcai-medence tanúhegyeire. Ugyancsak kiváló a kilátás a Keszthelyi hegység dimbes-dombos hegyvonulataira, a somogyi partokra, a keszthelyi öbölre. A kilátó 2001-ben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által felújításra került.

A Keszthelyi-hegység fái között található kilátó környékén egyedi növény-és állatvilág található. A többnyire lombelegyes erdők között védett növény-és állatfajokkal találkozhat a túrázó. Főleg a dolomitos élőhely növényzete között találhatunk ritkaságszámba tartozó növényeket (pl.: szúrós csodabogyó, vitézvirág, cifra kankalin, lisztes berkenye).

A kilátó az erdei úton a Bélapi pihenőtől közelíthető meg, a sárga kereszt, majd a sárga háromszög jelzést követve. A kilátóból megfigyelhető a szomszédos Batsányi János kilátó is.

Batsányi-kilátó

A Pap-hegy csúcsán, 448 méter magasan, az úgynevezett Boncsostetőn található a kilátó, ahonnan páratlan panoráma nyílik a Balaton-felvidékre. 2003-ban a Keszthelyi erdészet rendbe hozta a korábban megrongált kilátót.

Megközelíthető a Bélapi pihenőtől vagy a Szépkilátótól a Szerelemdombon keresztül. Vagy a Szépkilátótól induló piros háromszög jelzésen is – ez az útvonal azonban nehezebben járható, kissé szűk turistaútvonal.

Padkűi-kilátó

A Büdöskúti pihenőtől délre 500 – 600 méterre található a kilátó. 2002-ben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park végzett kisebb felújításokat rajta. A kilátó előtt pihenő található, ahol egy fa emlékoszlop látható, amelyet Jakabfi Rudolf állított 2002-ben. A kilátó GPS koordinátái: 46.762492,17.351743

Szépkilátó

Bár a Szépkilátó konkrét kilátóépülettel nem rendelkezik, mindenképpen útba ejtendő annak, aki Balatongyörökön jár. A panoráma lenyűgöző, az egész Balaton környékének legcsodálatosabb látványában lehet része minden itt megpihenőnek. A terület kiemelkedik környezetéből, ezért sem igényel külön kilátóépületet.

Akár egy padon megpihenve is rendkívüli fényképek készíthetők, a feketefenyők árnyékában a nyári nap melege elől is el lehet bújni, a domb aljában pedig hideg vizű forrás teszi az élményt teljessé.

A Szépkilátó a falu keleti határában található, közvetlenül a 71-es főút mellett. Az út túloldalán büfék várják az éhes turistát, s itt található számos turistaútvonal kiindulópontja is.