A déli part kilátói

A déli part kilátói

1931 views
0

Várhegy kilátó – Fonyód 

A kilátó a Várhegy 231 m magas csúcsán egy Árpád kori földvár – viszonylag ép – maradványaira épült. A kilátó első emelete a terepszinthez viszonyítva 3 m magasan van. A második emelet 6 m, a harmadik emelet 10,5 m és a negyedik emelet 14 m magas.  A faszerkezet legmagasabb pontja 20,8 m. Az antennatartó árboc magassága 48 m. A kilátóból látható a Balaton teljes nyugati és középső medencéje. Jó időben a Tihanyi félszigeten túl is ellátni. Déli és keleti irányban a Nagyberek és a Külső-Somogy teljes területe jól belátható. A kilátót körülölelő erdőben kellemes túrautak vannak, ahol tanösvény mutatja be a térség múltját valamint növény- és állatvilágát.
Az erdőben kijelölt tűzrakó helyek találhatók, és megtekinthető Bélatelep alapítójának, Dr. Szaplonczay Manónak a síremléke is.

Sipos-hegyi kilátó – Fonyód

A Sipos-hegyen kellemes erdei utakon egy erdei tornapálya található. Legmagasabb pontján lévő másik kilátóból hasonlóan gyönyörű panoráma tárul elénk. Javasoljuk, hogy egy fél órás könnyű sétával a Balaton felőli hegyfalon végig vezető sétányon közelítsék meg, és felejthetetlen látványban lesz részük.

A fonyódi kilátók nyitvatartási rendjei és a belépődíjai ITT olvashatóak.

Gömbkilátó – Balatonboglár

Balatonboglár legmagasabb pontján, 165 méter magasan egy kilátó áll, amely az 1960-as évekig faszerkezetű volt. A 15 méter átmérőjű, 240 háromszöglemez alkotta Gömböt, Zics László építész javaslatára díszkivilágítással látták el, ami még az északi partról is könnyen felfedezhető. A káprázatos kilátás évente tízezreket vonz.

Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont – Kiállítás és Kilátó

A Balatont, a balatoni hajózást és vitorlázást terepasztalokkal, filmvetítésekkel, szimulátorokkal bemutató interaktív kiállítás, egy különleges, hajó alakú épületben kapott helyet, melynek árbóca a Balaton legnagyobb épített kilátója. A torony teljes magassága 25 méter, így a mintegy 40 méteres magasparttal együtt közel 70 méteres magasságból a Balaton mindkét medencéjének és Somogy megye dombjainak látványa tárul elénk.

Zamárdi kilátó

A várostól délnyugatra emelkedik ez a szép környezetű csodálatos panorámát nyújtó magaslat. Nevét feltehetően a talajból kiálló kövekről kaphatta, ezek ugyanis csak itt találhatók, a környező dombokon sehol. A Szamárkőtől kellemes sétával a pincesoron nézelődve feljuthatunk a Kőhegy tetejére (219,8 m), ahonnan csodálatos panoráma tárul elénk. Előttünk csillog a Balaton, kitárva minden szépségét, tekintetünket Kenesétől Tihanyon át Badacsony bazalt- koporsójáig hívogatva.

Siófok Víztorony

Siófok a XX. század elejére a Balaton egyik legkedveltebb üdülőhelyévé vált. A fejlődés megkövetelte a modern víz- és szennyvízhálózat kiépítését. Az 1910-es évektől egészen a ’70-es évek elejéig vízszolgáltatás céljából működött. A torony az évtizedek során Siófok jelképévé vált s központi elhelyezkedése miatt is kézenfekvő volt, hogy az idegenforgalom szolgálatába állítsák. Ma már belépődíj ellenében, lifttel látogatható csodálatos panorámás kávézó található a tetejében.

Panoráma-kilátó – Balatonvilágos

A balatonvilágosi Panoráma-kilátó a Balaton egyik legszebb pontja. Ahogy a tó túlsó végén lévő Szépkilátónál, úgy itt sincs se hegy, se torony – a helyet csak „aligai magaspartként” ismeri mindenki. A magaspart balatonvilágosi szakaszának peremén lévő park panorámája valóban lenyűgöző, amit a park padjairól vagy a löszfal szélére ülve is élvezhetsz. forrás: welovebalaton.hu