Balaton – Miért éppen tavasszal?

Balaton – Miért éppen tavasszal?

123 views
0

Számos okunk van rá, hogy azt higgyük, tavasszal nincs keresnivalónk a Balatonnál, bedeszkázott büfék, fűtetlen apartmanok, ritkított vonatjáratok.

Ezt az utóbbi pár évben a helyi vállalkozók és turisztikai szervezetek nagy erőkkel próbálják megcáfolni, és mi sem bizonyítja jobban, mint a 2018 tavasz Partlap magazinban felsorakoztatott több mint 100 rendezvény telis-tele családi, sport, gasztro és kulturális programokkal, hogy bizony

LASSAN A BALATON HÁROM, DE LEHET, INKÁBB NÉGY ÉVSZAKOS CÉLPONT AZ UTAZNI VÁGYÓK SZÁMÁRA.

A rendezvényeken kívül tavasszal a virágba boruló természetre, friss levegőre, vagy a helyi termelőktől vásárolt legfinomabb ízekre bukkanhatunk, ha nyitott szemmel járunk. Ebben az időszakban nem a tömegek kígyózó sorát követve találhatunk rá a legjobb programokra, még nincs az a tumultus, pihentető és igazán őszinte minden.

A természettel együtt ideje nekünk is felébredni téli álmunkból és aktivizálnunk elgémberedett végtagjainkat. Erre lehetőséget adnak a környékbeli túraútvonalak, az ösvényeken elhelyezkedő több mint 30 kilátó – Balatonföldváron például tiszta időben a Balaton nyugati csücskétől egészen a keletiig ellátni, de sokan állítják, nem alaptalanul, hogy az egyik legszebb panoráma a Révfülöp fölé emelkedő Fülöp-hegyi kilátóból csodálható meg.

Fotó: Orbán Péter

Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban egészen Balatonalmáditól Felsőörsön át a Tapolcai-medencéig, a szikláktól a homokbányákon és tavakon keresztül a barlangokig geológiai és botanikai tanösvényeken ismerkedhetünk meg a környék keletkezésével és élővilágával. Több mint 11 000 év tárul az orrunk elé. Ezeknek a vezetett túráknak is inkább tavasszal érdemes nekivágni, mint nyáron a 40 0C-ban. Akit izgat a történelem és a környéken jár, ne sajnálja az időt elmenni Sümegig, Veszprémig, Nagyvázsonyig, vagy a part menti Szigligetig, ahol több száz éves időutazást tehet a várakban.

Persze biztosak vagyunk abban, hogy nem mindenki szeretné lejárni a lábát a szabadnapjain. Számukra az akár négy csillagos wellness hotelek, a környékbeli termálfürdők (Igal, Zalakaros, siófoki Galerius, Csiszta Fürdő) vagy a Hévízi tó szolgáltathatja a kikapcsolódást.

Az előbb már utaltunk rá, hogy a nyáron túli időszak még mindig úgy él sokak képzeletében, mintha csak bedeszkázott büfékkel találkozhatnának a tó körül, pedig a partnak picit hátat fordítva igazi ínyencségekre lelhetünk, nem is beszélve számos bisztró, borház és étterem panorámájáról, például Badacsonyban, Balatonlellén, vagy akár Csopakon is, ahol leesett állal gyönyörködhetünk az előttünk elterülő Balatonban.

Fotó: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

Családdal, barátokkal, vagy csak kettesben, a következő látnivalók és látogatóhelyek biztosan várnak tavasszal is: 

déli parton a József Attila Emlékház (Balatonszárszó), nem messze onnan a Balatonföldvári Hajózástörténeti Látogatóközpont és Kilátó, vagy Fonyódon a Kripta villa, mely méltó emlékhelye egy múlt századi örök szerelemnek. Zamárdiban a Kalandpark időjárástól függően már árpilis környékén kinyitja kapuit. Siófokon a Víztorony tetejéből pedig mindig csodálatos panoráma mellett fogyaszthatjuk el a kávénkat.

Nyugat-Balatonon a keszthelyi múzeumok, Gyenesdiáson az Öko-Kalandpark, a Természet Háza Látogatóközpont és Festetics Imre Állatpark, agyaggalamb-lövészet a Lőtéren, korongozás a Kerámiaházban, a Vasverő műhely, az Avar kiállítás és Kézműveskuckó a Pásztorházban, Livi Állatfarmja, minigolf, vezetett gyógynövény és bicikli túrák, borkóstoló a törökkori Darnay pincében és a termelői piac vár.

Fotó: Balaton Best

Az északi parton, Csopakon a korhűen berendezett Plul-malom, a Veszprém felől érkezőket magányos felkiáltójelként fogadó Csonkatorony, a középkori Szent Miklós templom romjának néma kövei, Ranolder János romantikus villája, vagy éppen az angolkisasszonyok páratlan szépségű nyaralója, továbbá Balatonfüreden a Lóczy-barlang, a Vaszary Villa kiállításai, a Vitorlázeum, vagy a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont várja. Ha már a környéken járunk, akár vonattal vagy autóval érkezünk Balatonalmádiba a helyi alkotók műveivel díszített VasútARTjárón érdemes végigsétálnunk.

A szerzőről