10 nap a Nyugat-Balatonon gyerekekkel

10 nap a Nyugat-Balatonon gyerekekkel

79 views
0

Megmutatjuk, hogy nem csak strandolni lehet a Balatonon, hanem tavasszal, ősszel vagy nyáron borongós időben is akad bőven felfedezni való például a Nyugat-Balaton térségben. Az élmény garantált!

A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület összeállított egyrészt gyerekekkel érkezőknek, másrészt aktív felfedezőknek egy 10 napos programjavaslatot:

1. Természetesen Gyenesdiáson: a Természet Háza Látogatóközpont interaktív kiállításán a Keszthelyi-hegység élővilágával, természeti értékeivel ismerkedhetnek meg a családok, az Öko-Műhelyben játékos foglalkozások várják a vendégeket. A közeli Festetics Imre Állatparkban pedig őshonos állatokat láthatnak a látogatók. Innen könnyen megközelíthető a Nagymező erdei kirándulóközpont, ahol pihenőpadok, szalonnasütők, játszótér és focipálya is várja a természetkedvelőket. Kitáblázott útvonalakon rövidebb-hosszabb sétát tehetünk pl. a Festetics-kilátóhoz, a felhagyott kőbányákhoz, vagy a Vadlánlikhoz, de próbára tehetjük állóképességünket a 16 állomásos erdei tornapályán is.

2. Kalandnap: A kalandvágyó kicsik és nagyok a fák lombjai között egyensúlyozva tesztelhetik bátorságukat és erőnlétüket a Gyenesi Lidóstrandon keresztül megközelíthető Öko-Kalandparkban, a legkisebbeket Bányászfalu és trambulin is várja. Utána felfrissülésként nyáron csobbanhatunk is a Balcsiban.

Fotó: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

3. Állati nap drótszamáron: kerékpárral vágunk neki a környék felfedezésének: a Bringakörúton könnyen megközelíthető a fenékpusztai Madárgyűrűző Állomás, majd továbbhaladva Balatonszentgyörgyön a Festetics család egykori vadászvára, a Csillagvár, ahol állatsimogató, középkori életpanoptikum, de plüssmaci kiállítás is vár ránk. Hazaérve Gyenesdiásra megkóstolhatjuk a Bringatanya díjnyertes fagylaltkülönlegességeit, de érdemes bekukkantani a helyi termelői piacra is. Akinek még belefér, ajánljuk a közeli Minigolf pályát.

4. Kultúrprogram Keszthelyen: a Balaton fővárosában Magyarország harmadik legnagyobb és legszebben helyreállított kastélyát és pazar angol parkját gyerekekkel érkező családoknak is érdemes felkeresnie. A Festetics család egykori birtokán működő Helikon Kastélymúzeum több attrakciója is izgalmas élmény: pl. a Modellvasút kiállítás, a Pálmaház vagy a Festetics Madárpark. Nem messze található a Marcipán Múzeum és Cukrászda, valamint a Vidor Játékmúzeum. A napot folytathatjuk a Balaton-parton, ahol a játszóterek közül kihagyhatatlan a vizes játszótér, majd a hajóállomásról sétahajóra szállhatunk.

5. Afrikától a Vadnyugatig: Kirándulásunk első állomása Balatonedericsen az egzotikus állatokkal körülvett Afrika Múzeum, ahol a neves Afrika-kutató és vadász Dr. Nagy Endre gyűjteményét, relikviáit is megnézhetjük. A napot a nemesvitai vadnyugati hangulatot idéző Westernparkban folytatjuk, ahol egyebek között aranyat is moshatunk. A nap zárásaként hazafelé Balatongyörökön a Szépkilátótól megcsodálhatjuk a Balatont, a környező tájat, illetve érdemes lesétálni a domb alján található Római-forráshoz.

6. Mesterségek nyomában Gyenesdiáson: a Vasverő műhelyben a kovácsmester irányításával kipróbálhatjuk a kovácsolást, a Kerámiaházban a korongozás rejtelmeibe pillanthatunk be, míg a Pásztorház Kézműveskuckójában fonal, gyöngy és bőr ékszereket készíthetünk. Estére még izgalmas családi bowlingozást ajánlunk a Sportházban.

7. Felfedező úton: Tapolca egyik nevezetessége a Tavasbarlang: maradandó élmény a kristálytiszta vízen csónakázva megcsodálni ezt a ritka természeti képződményt. Nemrég nyitott meg a rá épülő látogatóközpont, ami a karsztvidékek csodálatos világát mutatja be. A város romantikus, mediterrán hangulatú része a Malom-tó környéke, ahol az aranyhalaktól akár kívánhatunk is ;-). Innen Sümegre visz utunk. Már messziről jól látható a város fölé magasodó, mára szépen felújított 13. században épült vár sziluettje. A városban működő Afrikáriumban egyedülálló trófeagyűjtemény látható.

Fotó: Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

8. Tutajos és Bütyök nyomában: fedezzük fel a Kis-Balatont, ahol a fiúk vakációztak. Az ország egyik legkülönlegesebb tája ez a hatalmas mocsárvidék, melynek nagy része csak szakvezetéssel látogatható, mint pl. a Matula kunyhó a Diás-szigeten; de így is kínál szabadon látogatható területeket. Ilyen a Kányavári-sziget, ahol kilátókból figyelhető meg a páratlan madárvilág. Ne hagyjuk ki a kápolnapusztai bivalyrezervátumot és a Zalaváron található Kis-Balaton Bemutatóházat se (interaktív kiállítás). Itt izgalmas „vizes” játszótér is várja a gyerekeket.

9. Ahol a napsütés már csak ráadás: Ha mégis nyári időszakban érkezünk Gyenesdiásra, sok vizes kalandban is részünk lehet. A többszörös díjnyertes Diási Játékstrand széleskörű szolgáltatásaival és változatos animációs programkínálatával felejthetetlenül mozgalmas és élményekkel teli napot ígér a fürdőzni, strandolni vágyó kicsiknek-nagyoknak. A kisgyermekes családok és napimádók kedvelt fürdőhelye a Gyenesi Lidóstrand is, elsősorban természet közelisége, családias hangulata miatt.

10. Gyenesdiás rejtett kincsei: Livi állatfarmján testközelből ismerkedhetünk meg háztáji állatokkal, és a bátrabbak akár a kecskefejést is kipróbálhatják. Innen indulva a Pince köz felől, a Dolomit-tanösvényen juthatunk fel a Fénykereszthez, ahonnan gyönyörű panoráma tárul elénk. Érdemes a Vadlánylikhoz is elsétálni, majd megnézni az egykori Kőbányát. Visszafelé megpihenhetünk az 1644-ből fennmaradt Darnay pincénél, ahol finom falatokkal és italokkal várják a vendégeket. A Mária szoborhoz is tehetünk egy kis kitérőt, innen is megcsodálhatjuk a környéket.

Rengeteg kaland és élmény a sokszínű Nyugat-Balaton régióban. Ez az a hely, ahol mindenki megtalálja a kedvére való kikapcsolódást!

Szállásajánlatokért, illetve további információkért, rendezvényekért, garantált program tippekért, látnivalókért, térképekért, menetrendekért, bérelhető kerékpárokért bátran forduljon a Tourinform irodához.

Forrás és további információ:
Tourinform Gyenesdiás
Gyenesdiás, Hunyadi u. 2.
Tel: (+36) 83/511-790
[email protected]