5 ünnepnap, 15 szabadnap – Mit kezdjünk a szabadidőnkkel tavasszal?

5 ünnepnap, 15 szabadnap – Mit kezdjünk a szabadidőnkkel tavasszal?

120 views
0

Négy hétvégére ötféle helyszínen ajánlunk programokat a tavaszi időszakra.

TAVASZVÁRÁS A BL YACHT CLUBBAN

Szél csavarja a vitorlákat, dülöngélve zenélnek a horgonyzó hajók a balatonlellei BL Yacht Clubban. A Balaton vize csapdossa a partot, miközben zene szól a jégkorcsolyapályán. Hogy lehetséges ez? Remek ötlettel rukkolt elő a lellei Yacht Club, hiszen idén a Balaton nem fagyott be, de műjégen lehet korizni a parton. A pálya nyitva áll bárki számára, látogatásunk alkalmával is többen az utcáról tévedtek be egy utolsót korcsolyázni aznap. Mindeközben a napnyugtát nem csak mi lessük épp, hanem az emeleten a wellnessezők is gyönyörködnek a hatalmas ablakokon át.

Fotó: BL Yacht Club

A BL Yacht Club hisz a Balaton egész éves nyitva tartásában. A vitorláskikötő azokat is megszólítja, akik nem hajóznak, hiszen novembertől-február végéig tartó korcsolyapályájuk várja a kicsiket és nagyokat, ahol kori bérlésre is van lehetőség a tóparton. A Lellére látogatók sem maradhatnak le egy jó borkóstolásról, hiszen a Yacht Club éttermében a BorDuo Borvacsora észak-dél ellen program keretében, március 3-án az északi partról, Dobosi Győző, a déli partról pedig Baranyai Péter fogja bemutatni és megízleltetni kiválasztott borait, finom ételek társaságában. Koránt sem ellenszenves párbajra kell itt gondolnunk, hiszen ezzel a programmal a balatoni összefogás jegyében hivatottak népszerűsíteni a vidék minőségét. Aki lemaradna erről a programról, azt legközelebb április 7-én várják szeretettel, ahol az északi partról Laposa Bence, a déli partról pedig Bujdosó Ferenc mérkőznek meg boraikkal.

A március 16-i II. Tavaszi Regatta téli vitorlásversenyt és a Nagy balatoni pezsgő & gyöngyöző tesztet követően március 17-én Éjszakai fürdőzés és szaunaszeánsz esteket tartanak, ahol a szaunavilág rejtelmeibe lehet belekóstolni, a szaunaestet később április 20-án is megismétlik.

SABAR-DŰLŐ, SABAR KA-LAND

Amikor Ádám Gábor pincéjénél jártunk, igazán családias fogadtatásban volt részünk. Amellett, hogy a táj lenyűgözött, még egy baráti társaság borkóstoló programjába is belecsöppentünk, ahol a jó hangulat minket is bekebelezett. Gábor szívesen mesélt életéről és a borhoz fűződő kapcsolatáról, mindezt nagyon közvetlen egyszerűséggel. Mint kiderült, szeret túrázni és így a borkóstolókat is egybekötni kirándulással, a vidék megismertetésével. Éppen ezért húsvétra egy igazán aktív borkóstolást terveznek. Március 30-ra várják a vendégeket hidegtálas, helyi falatokkal és borozással, majd másnap a reggeli után irány a Balaton-felvidék meghódítása. A résztvevők a Tóti-hegytől kezdve az Örsi-hegyen át fedezhetik fel a Pannon táj különös zugait. Mindeközben a dűlőn bográcsban rotyog a vacsora, melynek illata a Sabar-hegyről csalogatja vissza a megfáradt túrázókat. A napnyugta látványa mellett nem is kívánhat többet az ember, mint hogy finom borok kíséretében sanzonos muzsikával teljen meg a Sabar-dűlő völgye.

Fotó: Ádám Krisztina

Másnap Szentbékkálla felé veszi az irányt a csapat és a Fekete-hegyi kilátóhoz kirándulnak fel egy újabb balatoni panoráma látványáért. Onnan a Keleményes-kő érintésével visszabandukolnak a Káptalantóti Liliomkert piacára, ahol a Sabar borbutikban frissítő fröccsözéssel és piacozással zárják az élménydús hétvégét. Ilyenkor fesztiválhangulat uralja a domboldalt, hisz sátrazni is lehet és a környező vendégházak is várják a vendégeket. Családias hangulatának köszönhetően, mindig jó társaság verődik össze a dűlőn. Mivel nehéz búcsút inteni egy ilyen jól sikerült hétvége után, így a tavaszias idő eljövetelével továbbra is folytatják a túrás borkalandozásokat a Balaton-felvidéken. Május 19-én hasonló programot terveznek, mint húsvétkor. Ez alkalommal a Blue sPot együttes rázza fel a környező dombokat. A program folyamán természetesen a Sabar vidék nedűjét kóstolhatják az odalátogatók, valamint a borokhoz illő bogrács vacsora fűszerezi majd, az addigra már igencsak jó kedvet.

Aki nem ismerné a balatoni táj e szegletét, április 28-án részt vehet a Sabar pincehegyi bejáráson, mely a káptalantóti piacról indul egy ízletes ebéddel. Később felfedezésre kerül a Sabar-dűlő 7 pincéje, majd a hegyről lejövet, a hangulat már garantált, hiszen a Kemencésháznál ezúttal is zenével várják a bortúrázókat.

A Borbarangolás Badacsonyban programsorozat május 5-én állomásozik a dűlőn. Gáborék nem csak megitatják, de meg is mozgatják az idelátogatókat, hiszen a különleges ételekkel tarkított borvacsora mellett, a Tóti-hegyi körpanorámát is megcsodálhatjuk egy rövid túra keretében. A Sabar hangulathoz hűen a kirándulás után egy kis jazz következik, Szegő Csaba előadásában. További info: sabar.hu

BALATON MOUNTAINBIKE MARATON A BALATON-FELVIDÉKI BICIKLITÚRA

Aki már unja a Balatonkört, annak érdemes kitérőt tennie a vulkánok nyomába. A balatoni táj telis-tele van tanúhegyekkel, lankás szőlősökkel, erdőn-mezőn biciklizni pedig egészen más élmény, mint a Balaton körül kiépített útvonalon.

Fotó: Orbán Péter

A mountainbike maraton a Balaton-felvidéken, a hegyi és terepkerékpáros turizmusért jött létre és persze az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek – mondta ezt Harangvölgyi András, a Balaton MTB Maraton megálmodója. A biciklis maraton rajt- és célállomásának helyszíne a balatonfüredi óváros tér, ahonnan a túra megrendezésre kerül május 1-jén. A biciklisek 25 illetve 50 km-es távokon bizonyíthatják tudásukat, valamint a tavalyi nagy sikerre való tekintettel, idén is megszervezik a Balaton Hegyikerékpáros Gyerek Kupát április 30-án, a maraton előtti napon. A bicikli maraton a természeti környezetünk megismertetését tűzte ki célul. Sokkal inkább örömbiciklizést, mintsem kemény versenykihívást tartogat számunkra. Tavasszal az ébredő természet frissessége keríti hatalmába a versenyzők hangulatát, valamint a színesedő táj szépsége enyhíti a fáradt lábakat. A túra a természeti környezetünk megismertetéséért és kerékpáros turizmusáért jött létre, a túrára bárki jelentkezhet, aki kedvet kap.

FÜST LENGI BE MAJD A PLÁNE BADACSONY BORTERASZÁT

Badacsonyban egy régi borozó született újjá, egy pöttöm, apró ablakos hobbit lak-szerű házikóban. Egyedisége abban rejlik, hogy a Badacsonyban fellelhető különböző pincészetek borait kínálja, épp úgy, mint egy kincseskamra.

Fotó: Pláne Badacsony

Március 9-én valami különlegesre készül néhány Balaton-felvidéki borász, egészen pontosan Földi Bálint, a Két jóbarát meg az Anti, illetve a Sabar borásza, aki négyféle módon zárta palackba rajnai rizlingjüket: parafa, diam, csavarzáras és üvegdugós módszerekkel. Ezeket fogják pénteken kinyitni és megkóstolni a várva várt ízkülönbséget. A Pláne Borterasz az őszi-téli hónapokban is várta már borkóstolásra vendégeit, melyeken mindig egy meghívott borász mesélte el történetét és mutatta be nedűit néhány ízfokozó falat és jó hangulat társaságában. Februári borkóstolóik kéthetente kerülnek majd megrendezésre, azonban tavasszal, március 2-án Bakó Ambrus ismerteti pincészetét elmesélve azt, hogyan lesz a szőlőléből „varázsital”. Április 28., 29., 30-i napokon GastroHack hétvége lesz a Plánéban, ahol „Füst lengi be a teraszt”. A gasztro cirkusztrió helyi alapanyagokból varázsol – akarom mondani, füstöl, grillez – ételeket az asztalra, amiknek már az illatával is elkápráztatja a publikumot.

LEÁNYKÉRÉS A BADACSONYON

Minden év pünkösdvasárnapja a szerelmespároké Badacsonyban. A Rózsakő köré fonódó mítosz egyre több fiatal párt csábít a hegyoldalba. A Pünkösdi eljegyzés a Rózsakőnél egy kiváló alkalom arra, hogy bárki különlegessé tegye eljegyzésének pillanatát.

Fotó: Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület

Kisfaludy Sándor és felesége Szegedy Róza románcát őrzi a bazaltkő legendája, mely szerint, „hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek, összeházasodnak. De az is elég, ha a leány ül a kőre, háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni”. A nagy eseményen a szervezők gondoskodnak az apró részletekről: az alkalomhoz illő kézműves gyűrűről, borról és zenéről, amik igazán meghitté teszik a pillanatot. Már csak egy kérdés maradt: leszel-e? Persze, aki éppen nem nősülne az is talál programot a környéken a pünkösdi hosszú hétvégére. Házasság ide vagy oda a Rózsakő egész évben várja a romantikázni vágyókat. A Pünkösdi eljegyzés programjáról a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesületnél lehet érdeklődni.

A szerzőről