Ülni egy fröccsel a kézben és nem gondolni semmire

Ülni egy fröccsel a kézben és nem gondolni semmire

150 views
0

Az Esti Kornél és a Pegazusok Nem Léteznek zenekarokból ismert testvérpár szereti a megalakulásuk dátumát szellemesen 1992-re tenni, amikor is mint írják „Domokos után három évvel Ágoston is világra jött”. És valóban, a Lázár tesók azóta léteznek, noha zenélni később kezdtek. Koncertjeiket, dalaikat akusztikus, minimál hangszerelés jellemzi. Első koncertjük 2017-ben volt, 2018-ban már több mértékadó fesztiválon és budapesti klubban is felléptek. 2020 őszén jelent meg első nagylemezük Hullámtörés címmel. A Kultkikötő szervezésében a Frissteraszon  július 1-én lépnek majd fel. Szombat reggel őket kérdeztük.

Hogy érzitek magatokat, mióta enyhítések jöttek, megnyílt az élet az emberek előtt?

Bizakodók vagyunk, hogy legkésőbb a nyár második felére teljesen visszatérhet az élet, ami nekünk a koncerteket és a közönséget is jelenti. 9 hónapja álltunk utoljára színpadon, nagyon ránk fér már, hogy azt csinálhassuk, amit a legjobban szeretünk, ami a lényegünk. Reméljük, az oltásokkal tényleg véget érhet ez az egész rémálom. Az is jó lenne persze, ha az emberiség tanulna valamit ebből az egészből, például, hogy milyen fontos lenne ennél sokkal jobban vigyázni a környezetünkre.

Tanultatok-e meg újat magatokról a covid időszak során avagy milyen új dolgot hozott az életetekbe a pandémia?

Sajnos, a covid a mi tágabb családi, ismerősi környezetünkben is okozott tragédiát. Az ember kicsit átértékeli ilyenkor, hogy melyek az igazán fontos kérdések, problémák. Ugyanakkor azt is fontos látni, hogy egy világjárvány iszonyatosan összetett probléma, a gazdasági-társadalmi hatások is nagyon súlyos problémákat okoznak. Egy ennyire összetett problémát csak kölcsönös megértéssel, egymást nem kizáró, hanem kiegészítő érvelésekkel, párbeszéddel lehet csak jól kezelni akár egyéni, akár közösségi szinten.

Mivel töltöttétek a koncertmentes heteket, hónapokat?

Szerencsére az alkotás, a műhelymunka nem állt meg. Az Esti Kornéllal „Itt maradtam az éjszakában” címmel lemezt és filmet készítettünk, amelyeket 2020 végén tettünk közzé. A karantén első időszaka alatt pedig megcsináltunk, felvettük az első Lázár tesók lemezt, a „Hullámtörést”. A munka a legjobb védekezés. Szerencsések voltunk, hogy volt lehetőségünk dolgozni.

Mennyire lesz sűrű a nyaratok munka szempontjából a jelenlegi állás szerint?

Ha minden jól alakul, egészen sok koncertünk lesz a nyáron, nagyon bízunk benne, hogy tényleg megvalósulhatnak a tervek. 

Milyen Balatonhoz kötődő legkedvesebb élményetek van? 

A legjobb élmény a Badacsonnyal szemben ülni egy fröccsel a kézben és nem gondolni semmire.

Fotó: Papp Zsófia

Kultkikötő jegyvásárlás a Lázár tesók koncertjére ITT.

A szerzőről