Ami minket támogat, az a természeti erők jelenléte

Ami minket támogat, az a természeti erők jelenléte

65 views
0

Három betű – S U P és biztos vagyok benne, hogy mindenki a vízre asszociál. Négy betű – J Ó G A – itt már nem biztos. De létezik egy újfajta szenvedély, a sup jóga, amelynek egyik képviselőjével, Harmati-Nagy Orsolya siófoki oktatóval tisztázni tudtuk a kérdést, mi a szösz az a SUP jóga, hogy nem esnek be a vízbe közben és miért a vízen kell ezt csinálni.


– Ha kimondom Jóga, mi az első szó / dolog, ami eszedbe jut? 

Önismereti út. Amikor rálépsz a jóga útjára, elkezdesz gyakorolni, fejlődik a tudatosságod, amely az életed minden területére hatással van. A jóga által megtanulod uralni az elméd és irányítani a gondolataidat. Talán ez az, ami a leginkább megkülönbözteti más mozgásformáktól a jógát: a figyelmünket tudatosan irányítjuk. 

– Ha kimondom SUP…

Kapcsolódni a természeti elemekhez. Egyensúly, áramlás, lebegés, önátadás, evezés az Arany-hídon, egy vagy a mindennel érzés.

– A SUP deszka nagy koncentrációt igénylő sporteszköz. A jóga egy szintén koncentrációt igénylő, elsősorban légzésközpontú mozgásforma. Hogy jön össze a Sup és a jóga?

A SUP jóga a SUP és a jóga különleges egybeolvadása. A Kaliforniából indult új jóga irányzat, kiemeli a jógát megszokott környezetéből és áthelyezi a vízre. A jóga üdvös találkozása a vízzel. Nagyon fontos a természet tisztelete. Azt látjuk, hogy rengetegen élünk úgy, hogy elszakadtunk a természettől. A SUP jóga segít kapcsolódni önmagunkkal, ami akár egy jógaszőnyegen is megtörténhet, de ami minket támogat, az a természeti erők jelenléte. A Nap, a Szél és a Víz egy nagyon-nagyon erős energia együttes.
Jómagam SUP jóga oktatóként arra törekszem, hogy rajtam keresztül megnyilvánuljon  ez a résztvevőknek; hogy lehorgonyozzak bennük egy érzést, egy élményt a Balaton szeretetéből.
Ahogy távolodunk a parttól a deszkánkkal, úgy halványodnak el az anyagba sűrített gondolataink, megérkezvén a jelen pillanatba. Ez az a mozgásforma, ami talán a leginkább a jelenben tart. Hisz folyamatosan dacolunk a hullámokkal, a billegéssel, hogy fent maradjunk a deszkán. Ha picit is engedjük elkalandozni a gondolatainkat, könnyen a vízben találjuk magunkat. 

Fotó: Harmati-Nagy Orsolya

– Egyszerre hány fővel jógázol a habokban, és főként milyen korosztály jár?

Van lehetőség privát jóga órára is, ilyenkor teljes figyelmet kap a résztvevő. 12 fő volt a legtöbb, akivel együtt gyakorolhattam. A korosztály változó, korábban úgy tapasztaltam 30+-os az érdeklődés, viszont szezonról-szezonra látom, hogy egyre szélesebb körben jönnek a sup jógázni vágyók, fiúk-lányok vegyesen, akár tizenévesek, saját deszkások és bárki aki érzi a hívást, hiszen nem szükséges jógás tapasztalat, csak nyitott szív és biztos úszástudás.

– Milyen rendszeresen érdemes gyakorolni?

A SUP jóga irányzatra erősen hat a turizmus. Sokan az itt töltött idő alatt, nyaralás alatt próbálják ki és vannak összeszokott társaságok is, akik hétről-hétre jönnek evezni, jógázni.

A SUPra manapság már rengeteg programot lehet építeni, lánybúcsút, túrát, pikniket, kutyás programot. 

Fotó: Harmati-Nagy Orsolya facebook oldala

-Az alakzatnak van jelentősége?

A vízen mozgó deszka más élményt nyújt, mint a stabil stég vagy egy felfújható csillag alakú „dokkoló”. Én szintén horgonyzott deszkáról szeretek legjobban órát tartani, mert így látják a résztvevők, hogy minden gyakorlat kivitelezhető a deszkán, nem kérek lehetetlent. Minden jóga órát megelőz egy kis evezés technikai átbeszélés. A SUP nagy előnye, hogy használata pár perc alatt könnyedén elsajátítható.


További információk és órák: https://www.facebook.com/Harmati-Nagy-Orsolya-J%C3%B3gaoktat%C3%B3-2297680967172074

 

A szerzőről