A kutyák tavaszi fáradtságáról és egyéb tudnivalókról

A kutyák tavaszi fáradtságáról és egyéb tudnivalókról

149 views
0

Itt a tavasz, mehetünk többet kutyánkkal a szabadba. Összegyűjtöttük, mire érdemes ilyenkor figyelni, hogy zökkenőmentesen ugorjuk meg az évszakváltást.

Bár elég döcögősen, néha vissza-visszafordulva, utat engedve kicsit a télnek, de azért érkezget a tavasz. Érezzük a levegőben az új hajtások és virágok illatát, de ezzel nem vagyunk egyedül. Egy másik élőlény is érzi ám, hogy itt a tavasz.
Házi kedvenceink közül a kutyákról ejtünk most szót, és, hogy mi is az, amire hasznos lehet emlékezni a tavaszi időszakban.

  1. A vedlés

Az őszi és tavaszi időszakban cserélődik a kutyák szőre, amelyből a tavaszi egy jóval intenzívebb szőrhullás, hiszen a vastag téli bundát vedlik le az ebek. Hasznos a szőr napi kefélése, amely az alsó réteget is eltávolítja, serkenti a vérkeringést és elősegíti a  levegő keringését is.  Ha a vedlés túlzottan elnyúlik, esetleg vitamin hiánya lehet az állatnak, érdemes felkeresni az állatorvost.

2. A kullancs

A melegebb idő eljövetelével a kullancsok ismét aktívak. Az élősködők kedvelik az árnyékos, nedves helyeket, erdős, ligetes területek aljnövényzetét. Mivel komoly kórokozók hordozói, így állatnak és gazdájának védekeznie kell ellenük.

3. A téli zsírpárnák

Akárcsak az embernél, a kutyáknál is létező jelenség a téli hízás, mivel jóval kevesebbet mozognak, mégis jelentős energiabevitel történik. Nem szabad lebecsülni az elhízás jelentőségét az ebeknél sem, mert egy sor kardiovaszkuláris, illetve ízületi betegséghez, tumorok kialakulásához és korai halálhoz vezethet.

4. Tavaszi fáradtság

Az alvást elősegítő melatonin hormon felelős a tavaszi fáradtságért, amely télen nagy mennyiségben koncentrálódik szervezetünkben.Tavasszal csökken a szintje és a napsütés miatt szerotonin, azaz örömhormon termelődik a szervezetben. Ebben a fázisban a tavaszi fáradtság mind az embernek, mind a kutyáknak gondot okoz, amelyet nagy sétákkal, a vérkeringés és az emésztés elősegítésével küzdhetünk le.

5. Mérgező növények

Sokunknak vannak a kertjében korán virágzó növények, mint a nárcisz, gyöngyvirág vagy a tulipán, amelyek mérgezőek az ebre nézve. A jácint, a rodondendron vagy a borostyán ugyancsak ilyen. Ha valamilyen vegyszert használunk a gaz irtására, figyeljünk erre is. Vigyázzunk kutyánkra, ne „legelje” le ezeket, és ha bármi jelét látjuk a gyomorban lévő méregnek, forduljunk azonnal orvoshoz.

6. A fészekrakás

Ne felejtsük el, a tavasz a fészekrakás és táplálás időszaka a madaraknál. Így kutyatulajdonosként tartsuk ezt észben, és ha olyan helyen járunk, figyeljünk, hogy a madarak zavartalanul teljesítsék szülői kötelességüket.

7.  Úszás

A kutyák többsége rajong a vízért, de érdemes odafigyelnünk néhány dologra. Például, hogy az ízületi betegségekben szenvedő kutyáknál a tünetek súlyosbodhatnak, ha túl sok időt töltenek a hideg vízben és hipotermia lép fel. Egyesek szerint a bot vízbedobása sem jó ötlet, mert az állat megsérülhet, mikor a szájába akarja azt kapni a vízben.

Láthatjuk, nem egyszerű, de nem is olyan bonyolult odafigyelni kis kedvenceinkre, ha észben tartjuk ezeket a dolgokat, ami már-már természetes. A jó idő eljövetelével egyre több időt lehet a szabadban tölteni, így nagyobb kalandok várnak a kutyusra is, ami persze veszélyekkel is járhat. Dehát szeretünk ugyebár, veszélyesen élni!

 

A szerzőről