Ha imádod a templomokat, Fűzfőn két legyet üthetsz egy csapásra

Ha imádod a templomokat, Fűzfőn két legyet üthetsz egy csapásra

167 views
0

A mámai templomrom Balatonfűzfő egyik legérdekesebb építménye, csodaszép környezetben áll egy elpusztult falu helyén. Ráadásul mellette található a Jézus Szíve-templom, melynek színes ablakain átsüt a nap, bevilágítva a 100 férőhelyes kis templomot.

Máma falu a mai Balatonfűzfő területén feküdt a honfoglalás idején. Úgy gondolják, akkor fatemplom állt a jelenlegi kőtemplom helyén, amelyet a tatárjárás után építettek és a ciszterciek birtokában volt. A kesőbbiekben a templom többször elpusztult, a Rákóczi-szabadságharc idején Máma faluval együtt. Később megmaradt köveit felhasználták a mellette lévő Jézus Szíve-templom építésekor, az 1930-as évek elején.

A mámai templomrom Balatonfűzfő egyik legérdekesebb építménye. A többi Árpád-kori romtemplomhoz hasonlóan egyszerű felépítésű, díszítés nélkül. Téglalap alakú, az északi oromfal ma is áll, a délinek csak a maradványa, amit az 1963-as feltáráskor állítottak helyre. Egyhajós szerkezetű, falai jó állapotban maradtak meg, ahol még ma is tartanak eseményeket.

A Jézus Szíve-templomról sokkal kevesebbet írnak a neten. 1936-ban készült el, dr. Rott Nándor püspök szentelte fel. Harangjai 18 és 20 cm átmérőjűek, Szlezák László öntötte,  akit az egyik leghíresebb magyar harangöntőként tartanak számon. Pozsony varmegyében dolgozott és 12 eves kora óta dolgozott mesterségében. Nevelt fia Gombos Lajos, aki továbbvitte a szakmát és akinek fia és unokája jelenleg Őrbottyánban működik és az ország egyetlen harangöntői.

A szerzőről