Villa Tolnay Bor- és Vendégház, a nyugalom szigete

Villa Tolnay Bor- és Vendégház, a nyugalom szigete

91 views
0

A Villa Tolnay Bor- és Vendégháznál minden adott ahhoz, hogy pár napot önfeledt nyugalomban tudjunk eltölteni.

A felújított vendégház „Csobánc szívében” helyezkedik el, szőlőkkel körbevéve. A borokért a birtokigazgató, Nagy László felel, míg a páratlan gasztronómiai élményeket felesége, Beáta biztosítja.

A Villa Tolnayról Nagy Lászlót kérdeztük.

Honnan kapta a birtok az elnevezést?

A Csobánc-hegyen lévő épület és a körülötte lévő szőlőbirtok a híres színésznő, Tolnay Klári első férjének, Ráthonyi Ákos rendezőnek a tulajdonában volt. Amikor a II. világháború idején a művésznő is a villában lakott, a falubeliek elkezdték Tolnay villának nevezni az épületet. Amikor a birtok 2004-ben a svájci Philipp Oser tulajdonába került, a színésznő iránti tiszteletből megtartotta a nevet és Villa Tolnay-nak nevezte el az itt megálmodott borászatát, amely azóta a Balatoni régió egyik meghatározó pincészetévé vált.

Miért érdemes ellátogatni hozzátok szezonon kívül is?

A Csobánc az egyik legszebb vulkanikus hegyünk. A festői környezetben fekvő Villa Tolnay tökéletes kikapcsolódást nyújt a jó levegőre, pihenésre vágyóknak és az igényes gasztronómia szerelmeseinek. Vendégházunk – amely “Kiváló szálláshely” címmel büszkélkedhet – egész évben nyitva tart.

Egy romantikus séta a szőlőskertben és borkóstolás talán még kellemesebb is hűvösebb időben, mint a nyári kánikulában. A Csobánc-hegy tetejéről lélegzetelállító körpanoráma tárul elénk a Bakonytól – a vulkáni tanúhegyeken át – egészen a Mecsekig. Itt található a 13. századi Csobánc vára, a Balaton-felvidék jelentős középkori várromja. Rossz idő esetén a közeli Tapolca számos látnivalóját is fel lehet fedezni.

Hűvösebb napokra mely borokat ajánlanád?

A fehérboros kínálatunkból például a 2015-ös “Föld” fantázianevű Zöldveltelininket. Ez a komoly, nagytestű, fahordós fehérbor bizonyítja, hogy nem feltétlenül kell mindig vörösbort inni komolyabb húsételek mellé. A bor többek között a 2 Michelin csillagos svájci Stucki borlapján is szerepel. Felejthetetlen élményt nyújt egy szép szelet steak, vagy bélszín mellett.

Vörösboraink közül pedig a 2015-ös C cuvée borunkat ajánlanám, amely Cabernet franc, Merlot és Cabernet sauvignon házasítása. Izgalmas, zamat gazdag, finom bor, amely átölel és megmelenget a hűvösebb időben.

Elérhetőség: http://www.villatolnay.hu/ ; +36308364870