Bujdosó Szőlőbirtok, a déli part szerelmeseinek

Bujdosó Szőlőbirtok, a déli part szerelmeseinek

80 views
0

A Balaton déli partja sokkal többet nyújt, mint csupán egy lenyűgöző panoráma az északira. Szezonon kívül is számtalan borászat várja nyitott pinceajtóval az idelátogató turistákat, közéjük tartozik a balatonlellei Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet is.

Igazi családi vállalkozás az övék, nagyszülők, testvérek és unokák is aktív szerepet vállalnak a pincészet körüli napi teendőkben. Többségében fehér borokat palackoznak, azonban a vörös tételek kedvelőinek sem kell csalódniuk. Boraik elnevezését hajózás iránti szenvedélyük inspirálta, amely motívum sokszor a címkevilágukon is visszaköszön.

A borászati munkákért Bujdosó Ferenc felel, őt kérdeztük a déli parti őszi-téli időszakáról, borokról, látnivalókról.

A nyár elmúltával milyen lehetőségeket kínál a déli part az idelátogatók számára?

Szeretjük ilyenkor a Balatont, mert teljesen más arcát mutatja, mint a nyári főszezonban. Az ősz fő programja számunkra természetesen a szüret. Ilyenkor nemcsak nálunk, de szerte a borvidéken sok pincészetnél nyitott kapukkal várják a vendégeket, akik szeptemberben és októberben mustot vagy murcit is kóstolhatnak.

Ha ezekben a hónapokban egy kicsit eltávolodunk a vízparttól, azt tapasztalhatjuk, elindult a gombaszezon, főként az őzlábgombára érdemes odafigyelni errefelé. Kirándulni gyalog, de biciklivel is kellemes, hiszen ősszel már nincs az a kánikula, mint júliusban, augusztusban. Bátran mondhatom, hogy a somogyi dombok felfedezése igazi kaland, hiszen én már ötven éve lakom itt, de néha még mindig olyan helyekre keveredem, amitől eláll a szavam.

A hozzátok érkező vendéget mivel várjátok?

Vinotékánk Balatonlellén, a Várszói úton található, szeptembertőlhétfőtől szombatig reggel kilenctől délután négyig vagyunk nyitva. Itt a teljes portfóliónk megvásárolható, de tagadhatatlan, hogy az őszi hónapokban nemcsak erre kíváncsiak a borkedvelők, sokan jönnek azért, hogy mustot kóstoljanak. A szüreti időszak lezárultával azután már nemcsak a félkész borokat lehet megízlelni, Márton napra már piacon van tőlünk a friss évjáratú Kapitány Irsai Olivér, a Csomó Sauvignon Blanc vagy a Mentőöv Rosé.

Mely tételeiteket ajánlod a hűvösebb estékre?

A hűvösebb hónapokban már mi sem fröccsöt és könnyű nyári borokat iszunk. Jól esik ilyenkor egy olyan tartalmasabb fehér házasítás, mint a Nemere, és persze ilyenkor kerülnek elő a nemzetközi kék szőlőfajtákból készített, komoly vörösboraink is, mint a Katamarán, a Sirocco, az Ibituba vagy a Farkastanya Cabernet Franc.

Elérhetőség: www.bujdoso.com; +3620 9213742