Végre nem kell a kánikula miatt a vízpart mellé ragadni

Végre nem kell a kánikula miatt a vízpart mellé ragadni

15 views
0

Eljött az ősz, megyünk bele újra abba az időszakba, amelyet sokan nem szeretnek. Érthető, rövidebbek a nappalok, beszorulunk a szobába, a nyár csodálatos időszaka után hatalmas a kontraszt. De van azért az őszben is számos látni- és tennivaló, amit más évszakban nem élvezhetünk annyira – például éppen a nagy meleg miatt.

Ha ön is a természet és a nyár szerelmese, bizonyára egész nyáron igyekezett kihasználni a szabadságot és utazott, kirándult, akár csak egy délutánra is kiruccant a tóhoz vagy a strandra, esti sétát tett a kilátóhoz vagy szalonnát sütött családtagjai körében. A hűvös évszakok közeledtével beszűkülnek ugyan a programlehetőségek, de még ilyenkor is érdemes járni a városfalakon kívüli világot.
Legszembetűnőbb változás, aminek tanúja is érdemes lenni, a levelek színeváltozása, hullajtása, az erdő ősziesedése. Nincs szebb annál, mint megcsodálni a zöld gyengébb árnyalataiba változó, narancssárga, citromsárga, barnás, bordós lombkoronák, a különböző formájú és fajtájú levelek színes változatait.

Fotó: Partlap

Érdemes belőlük gyűjteni is egy csokorral és hazavinni, hogy pár napig beköltözzön a lakásba az erdő és velünk maradjon az erdő atmoszférája. Van, aki préseli és fali képet készít belőle. Gyermekünk iskolai feladatához is rendszerint elengedhetetlen egy ilyen gyűjtés. 

A termések ugyancsak lakásunk és szívünk ékei lehetnek egy ideig. A különféle makk, gesztenye, dió, a fagyal, a narancseper, galagonya,tűztövis termések nem csak az erdőt, de hangulatunkat is színesítik majd.

Érdemes az eget is figyelni, ilyenkor ugyanis számos madárfaj vonulását is megfigyelhetjük, ami szintén egy érdekes színfoltja az ősznek. A madárvonulás nagyon régóta foglalkoztatja az embereket, ugyanis elképesztő teljesítmény, amit ilyenkor a madarak megtesznek. Ha felnézünk ősszel az égre, nem ritka, hogy darvakat, gólyát, hattyút. ludakat, ölyveket látunk együtt repülni dél felé. 

Fotó: Srinivasan Venkataraman on Unsplash

Találós kérdés: nem csak színesíti az erdőt, de finom is, mi az? Bizony, az őszi vad termések, amelyeket fogyaszthatunk a természetben. Ha rajongunk a fáról enni, a nyár után ez bizony szintén a mi évszakunk. Ilyenkor érik be ugyanis a vadon termő galagonya, berkenye, húsos som, csipkebogyó, vadbodza, kökény, sóskaborbolya, vadalma, vadkörte, amelyeket akár otthon ételekbe is rakhatunk. A csipkebogyót mindenki ismeri, számos vitamint tartalmaz, teának és lekvárnak is kiváló. Ne felejtsük otthon tehát a kosarunkat sem!

Fotó: Boba Jaglicic on Unsplash

Mivel már nem 30 fok a napi átlaghőmérséklet, ilyenkor végre lehetőség van teljesítménytúrák, vagy akár csak egész napos séták megtételére. Keresztül-kasul járhatjuk akár a Balatonfelvidéket a csodás őszi napsütésben, anélkül, hogy hőgutát kapnánk és vizesre izzadnánk a ruhánk. Végre elmehetünk délben egy kilátóig, vagy egy hegycsúcsra, vagy szimplán pl. a Kis-Balatonhoz, nem kell a kánikulai meleg miatt a vízpart mellé ragadni. Nyáron a hőség kifáraszt, kitikkaszt minket, ősszel lehetőség van túrázni, az erdő mellett hegyeket mászni, mezőkön átvágni, árnyékmentes természeti helyeket is meglátogatni, még jól is fog esni az a kellemes őszi napsütés. 

Fotó: Partlap

Az ősz még arra is jó, hogy többet sportoljunk a szabadban. Míg nyáron ügyelni kellett rá, hogy nagyjából 9-10 után egészen alkonyatig megerőltető sport tevékenységet óvatosan végezzünk, vagy csak fokozott vízfogyasztás mellett, ősszel mindent is lehet. Egész nap biciklizhetünk, akár a Balaton körül, vagy a nap közepén elmehetünk futni, vagy egy szabadtéri sportpályán erősíthetünk, focizhatunk, kosárlabdázhatunk barátainkkal, anélkül, hogy a nap káros sugarai miatt aggódnunk kellene vagy a 35 fok miatt abba kellene hagynunk. 

Bármilyen szabadtéri tevékenységet is végzünk, ne felejtsünk így is azért hidratálni, és vigyünk magunkkal elegendő enni- és innivalót.

Ugye, milyen színes és érdekes ősz elé nézünk? Tervezzünk programokat, használjuk ki az időt, legyünk a szabadban, mielőtt beáll a zord tél (amit különben szintén jól ki lehet használni!), éljünk minél egészségesebb, mozgásban gazdag életet. 

 

  

A szerzőről