Tököt tökkel! – október végi rendezvények a Balaton körül

Tököt tökkel! – október végi rendezvények a Balaton körül

345 views
0

Már ezen a hétvégén is több tökfesztivált tartanak a Balaton partján. Ezek komoly turisztikai vonzerővel is rendelkeznek. A tökfesztiválok hozzájárulnak ahhoz, hogy bebizonyítsuk: jó programokkal ősszel is lehet turistákat vonzani a régióba – nyilatkozta Fekete Tamás, a Balatoni Turisztikai Szövetség alelnöke.

Manapság a töklámpás készítését sokan az angolszász és amerikai ünnephez, a Halloweenhez kötik, pedig a tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. Rémlik a mondás: „fénylik mint Salamon töke”?

A kulturális értékeknek a megőrzése érdekében szerveznek több helyen is tökös rendezvényeket a Nyitott Balaton akció keretén belül. Most hétvégén többek között:

Balatonfűzfőn: 2018. október 27. (Borzongás TÚRA Balatonfűzfőn)

Balatongyörökön: 2018. október 27. (Tökölődő játszóház)

Balatonlelle-Rádpusztán: 2018. október 27-28. (Tök jó napok Rádpusztán!)

Zalakaroson: 2018. október 26. – november 3. (Tök jó Zalakaroson)

Keszthelyen: 2018. október 26. (Kincsvadászat az éj leple alatt)

Október 27-én szombaton, két helyszínen is megszervezik azt a különleges eseményt, amelyre a félős gyerekeket és szüleiket is várják. Az akció keretén belül, összeállították azoknak a mesekönyveknek a listáját, amelyek segíthetnek a szorongó gyerekek félelmeinek oldásában. A lista elkészítéséhez meseírók és pedagógusok véleményét is kikérték. A listára olyan könyv is felkerült, amelyet az osztrák iskolákban már a tanórákon is használnak, ha észreveszik, hogy valamelyik gyerek számára ez segítséget nyújthat. A listán szereplő könyvekről egy videót is készítettek a szervezők, ami a balatoni mesehős, Füred Kapitány közösségi oldalán látható. „A könyvekhez október 27-én, Balatonfüreden és Siófokon is hozzájuthatnak a gyerekek. A Balatoni Hajózási Zrt. Halloween hajóin is elrejtenek ezekből párat. A könyves kincsvadászatokon Füred Kapitány, a balatoni mesehős is ott lesz.” – nyilatkozta Éskovács Péter, a Füred Kapitány akciósorozat jogtulajdonosa.

A novemberi hosszú hétvégén, egy másik balatoni mesehős, Balatuning egy igazán sportos akciót szervez. Ide leginkább a mozogni vágyó gyerekeket és szüleiket várják. A hozzáértő szervezőknek köszönhetően, itt mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő programot. A táv rövid lesz: 2-3 km, így a kevésbé edzettek is könnyedén teljesíteni tudják. Abban az esetben, ha futás végképp nem menne, bátran lehet használni idén is kerékpárt, rollert vagy egyéb gurulós sporteszközt. A jutalom nem marad el: tökös finomságokkal és a Balatuning Egyesület születésnapi tortájával várnak minden résztvevőt az ingyenes rendezvényen. Jelmez viselése kifejezetten ajánlott! „Ha egy jó hangulatú sétára vágynátok, akkor is itt a helyetek.” -írják a szervezők. Az esemény időpontja: 2018. november 3., szombat, 9:00–12:00, Siófok.

A tökös programok népszerűségét mi sem mutatja jobban, hogy már október közepén betelt a létszám a novemberi Elvarázsolt erdő – tökkereső programra is Csopakon, amire több száz résztvevőt, főleg kisgyerekes családokat várnak. – írja a Nyitott Balaton akció közleménye.

És ha már a halloweeni programoknál tartunk: saját magunk is nekiindulhatunk (akár így olvasás szintjén, vagy a valóságban) egy lidérces felfedezőtúrára a Balaton közelében, ahol a sármelléki laktanyát fedezhetjük fel a természet által visszafoglalt formájában.