Holdfénytúra a Badacsonyon

Holdfénytúra a Badacsonyon

450 views
0

Este túrázni nem sokszor jut eszünkbe, azonban a badacsonyi holdfénytúra egy esti túra, amit nem érdemes kihagynia annak, aki Balaton imádó, vagy csak szeretné a borkészítés eredetét megtudni.

Túránk a Szegedy Róza háztól indult, ahol túravezetőnk és a kis csapat már gyülekezett. Már a hegymenet elején olyan tévhitekre derült fény, mint hogy Szegedy Rózát és Kisfaludy Sándort milyen rokoni szálak kötötték egymáshoz, hogyan teltek a mindennapok és kik kezdtek el szőlőt termeszteni először a Badacsonyon.

A hegymenet kibírható, sok lépcső vezet fel, de egyáltalán nem fárasztó, persze kimelegedünk egy picit, ahogy a tetőre érünk. Közben meg-megállunk, s hallgatjuk túravezetőnk geológiai, történelmi, biológiai, tudását, s mi nem győzünk fülelni a sok új hallatán. Olyan perspektívát tár képzeletünkbe, melyet a tankönyvek sem említenek, esetleg rosszul tudattak velünk annó. Közben szürkület lesz, és az erdő mélye hallgatja most lépteinket.

Előkerülnek a zseblámpák, erre várt minden gyerek.

Apropó, több kisgyerekes család is bevállalta a túrát, gondolván, izgalmas lehet a piciknek, nagyoknak egyaránt. Milyen igazuk van, maradandó élményt szereztek a szülők így a kisebbeknek.

A túra fény és csúcspontja a Badacsonyi Kisfaludy kilátó, ahova felbandukolva, csodálatos körpanoráma tárul elénk. Közben vezetőnk ontja magából a sok érdekességet, a falukról, városokról és a környező hegyekről. A Hold pedig csak süt le ránk, nagyon misztikus a kilátóban ilyenkor. A magaslatról lejövet már biztos szükségünk van a zseblámpákra, hiszen jócskán sötét van az erdőben, csak néhol süt be a Hold fénye egy-egy lombkorona között. Figyelni kell, hová lépünk, a badacsonyi terep nem hazudtolja meg geológiai történelmi múltját, köves terep ez.

Végül visszaérve a Rózsakőhöz, újra látjuk a Balatont csillogni ránk, melyben egyetlen Holdunk fénye hagyja ringatni magát. A kisebbek ezután garantáltan jól alszanak majd, persze aki még betérne egy borra, úgy, mint mi is, az úton biztosan talál nyitva borospincét. Hiszen hogy másképp summázzuk ezt a „Bebadacsonyosodást”, mint hogy nedűjét kortyolgassuk…

November 10-én, a legközelebbi Holdfénytúrán vegyél részt Te is, további információt a szervezők hivatalos oldalán ide kattintva olvashatsz!

Nézd meg a túrán készült képeinket:

A szerzőről