Sármelléki laktanya – Szellemjárta történet a Balatonról

Sármelléki laktanya – Szellemjárta történet a Balatonról

8167 views
0

Azt, hogy milyen sokszínű a Balaton, nem győzzük kihangsúlyozni: strandturizmustól kezdve a gasztroturizmuson át az aktív turizmusig minden típusa fellehető az utazásnak, ám a sötét turizmust is idesorolhatjuk, ez pedig az urbex. Az urban exploration szóból eredő kifejezés; ahol a régi, holt városok és épületek elhanyagolt, elfeledett építmények felfedezése motiválja a turistát.

Sármelléken jártunk, ahol a Balaton-Hévíz reptér található, ám útközben akarva-akaratlanul is belefutunk a régi szovjet laktanya romos természet uralta szellemvárosába. Könnyen megközelíthető, a Balaton nyugati csücskénél, a Kis-Balaton szomszédságában. A szovjet laktanya 1990-ben zárta be kapuit végleg, amit az 5. szovjet gárdaezred használt utoljára, mint város. A laktanyában megtalálható lakóépület, iskola, kórház, hangárok, melyeket már a természet ural. Az egykori város egy része szabadon bejárható, azonban nagyobb területére tábla tiltja a belépést. Időutazás ez a javából, hiszen szüleink történetei elevenednek meg, melyekkel furcsa szembesülni.

Van itt minden: cirill betűs feliratok, kifakult, letépett tapéták, kivert ablakok, összefirkált falak, földön heverésző összeszabdalt ajtók. Közben a természet annyira elhatalmosodott már, hogy alig látni meg egy-egy kisebb épületet, pedig falaik szinte makulátlanul stabilak.

A most már szellemváros épületei letaglózzák az embert kietlenségükkel…

…azonban egyből elkezdünk ötletelni, mennyi mindenre használhatnánk ezeket az elhagyatott építményeket, így már utópisztikusnak is jellemezhetnénk a hangulatát. Szellemjárta hely ez gondoljuk, ám csak a szellő járja át leginkább, vagy pedig más érdekelődők.

Aki időutazásra vágyik, annak érdemes ellátogatnia e holtvárosba, hogy újra átélje a régmúlt hangulatát, s a Halloween közeledtével igazán lidérces élményben legyen része.

Nézz bele a Partlap Sármelléki Laktanyáról készült képeibe:

 

A szerzőről