Tíz év után újra öbölátúszás lesz Fűzfő és Almádi között

Tíz év után újra öbölátúszás lesz Fűzfő és Almádi között

78 views
0

Több száz indulóval startol el Balatonfűzfő és Almádi között a szombati Öbölátúszás. Az úszókat 20 vitorlás és 15 mentőhajó kíséri a biztonság érdekében. Az esemény az Open Water Tournament nyíltvízi úszóbajnokság első fordulója is egyben.

Az öbölátúszásoknak komoly hagyománya van a Balatonon, azonban a fűzfői öbölben már tíz éve nem versenyeztek az úszás szerelmesei, helyette Balatonfüred és Tihany között lehetett teljesíteni hasonló távot. Olimpiai bajnokunk, Kiss Gergely is vízbe száll, izgalmas lesz, hogy megússza-e a távot, miközben az úszófolyosón 35 hajó óvón vigyáz a résztvevőkre.
A verseny része az OWT-nek. Az Open Water Tournament egy egyedülálló nyíltvízi úszó versenysorozat, mely Magyarország vízi környezetét térképezi fel és használja sportolásra. A sorozat keretében a versenyzők különböző típusú vizeken és távokon mérik össze erejüket, valamint felfedezik az ország vízi környezetét.
A szervezők úszófolyosókat alakítanak ki, hogy minimalizálják a bójakerülgetést és a vízben sétálást. Az OWT versenyzőinek nem lesz más dolga, mint elmerülni a vízben és a saját teljesítményükre figyelni.

„Az OWT feladatának tekinti azt is, hogy összekapcsolja a turizmust és a sportot: július 17-én Paksra, augusztus 21-én pedig Gyékényesre látogathatnak el velünk az úszók és próbálhatják ki a vadvizek különböző formáit” – mondta Mezős Balázs alapító, főszervező.

Néhány tipp profiktól a nyíltvizi úszóknak:

  • Hullámok: Ne ijedj meg a természeti erőktől, inkább élvezd ki minden pillanatát. Feküdj fel a hullámra, és szörfözz, ameddig tart az ereje
  • Hajlatokat kend be: De csak azokat! Felesleges 5kg vazelint elpazarolnod, ez úgyis leázik pár száz méter után. Óvjuk ezzel is a környezetünket.
  • Egy úszásnemben ússz: Akkor fogsz begörcsölni, ha 2km után változtatsz az úszásnemen. Figyelj a technikára és azt csináld végig.
  • Ne keress tájékozódási pontokat: Az orrodig sem látsz majd, figyelj a bójákra és a megbeszéltekre.

Az öbölátúszásra itt lehet regisztrálni: http://openwater.hu/regisztracio

A szerzőről