Tik-tak: szombaton Föld órája, másnap óraátállításra kell figyelnünk

Tik-tak: szombaton Föld órája, másnap óraátállításra kell figyelnünk

25 views
0

A WWF idén is megrendezi a Föld óráját. Március 26-án mindent kapcsolj le és ki, és fejezd ki szolidaritásodat a Földért! Ehhez településként is, magánemberként is csatlakozhatsz a WWF honlapján.

Kihívásokkal teli időszakban zajlik az idei Föld órája – a kezdeményezés azért jött létre 16 éve, hogy összehozza az embereket, és közösen tegyünk lépéseket a fenntartható életmód felé, így szól a WWF közleménye az idei szimbolikus akció kapcsán. Március 26-án este 8 órakor 60 percre kapcsoljuk le a villanyt és a sötétségben gondoljunk az ezekben a percekben is folyó harcokra, az áldozatokra és az Ukrán népre, emellett arra a természeti károsodásra, amelyet az állandósuló harcok okoznak klímánkban. A Föld órája minden évben egyfajta egységet teremt az emberek között, a szolidaritás érzése még azokat is elfogja, akik az év többi részében kevesebbet tesznek a környezetükért.

Nem könnyű napokat élünk Európában, főleg mi itt Magyarországon vagy az Ukrajnát körbevevő országokban (még Oroszországban is), hiszen ezidáig a koronavírus és végtelennek tűnő hullámai, a vakcina feletti civakodások, a választás miatti ellentétek, amelyek nem ritkán családi kapcsolatokat zúznak szét, most pedig a jelenlegi humanitárius válság sodorja szakadék szélére a magyarokat. A Föld órája éppen ezért sosem volt aktuálisabb, sosem volt ennyire szükség az összefogásra, hogy egy kis pihenőt adjunk a Földnek. 20.30 órakor kapcsolj le minden lámpát és, ha lehet árammal működő eszközeidet ezzel is kifejezve empátiádat. A 2007-ben Ausztráliából induló kezdeményezésnek mára már 190 ország a részese.

A háború kapcsán előterébe került az energiafüggőség csökkentése, amely eddig rosszabb esetben alternatív gázimportban, jobb esetben a megújuló energiaforrások nagyobb arányú kihasználásában jelent meg leginkább a közbeszédben. Pedig a leghatékonyabb és legtisztább megoldás a fogyasztásunk csökkentése lenne. A tudományos konszenzus szerint a globális felmelegedés másfél fokon belül tartásához is elengedhetetlen az energiafogyasztásunk csökkentése. Ezért fontos, hogy a Föld óráján túl is figyeljünk természeti erőforrásaink mértékletes és hatékony felhasználására” – mondta Harmat Ádám, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi programvezetője.

Ha csatlakoznál a kezdeményezéshez, akkor regisztrálj a www.foldoraja.hu oldalon, ahol nemcsak egyének fejezhetik ki szándékukat, de településeknek is lehetősége van a csatlakozásra, akik díszkivilágításuk leoltásával állnak ki otthonunk, a bolygó védelme mellett. Hisszük, hogy a Föld órája erejét valójában a sok-sok apró cselekedet, helyi esemény adja.

Mert együtt lehetséges.

 

A szerzőről