Teázol a Balatonon? – Ma van Earl Grey születésnapja

Teázol a Balatonon? – Ma van Earl Grey születésnapja

46 views
0

Mindannyiunk életének a része, óvodában, iskolában napközis teának hívták az agyoncukrozott, citromízű változatot, de imádtuk azt is. Népszerűsége töretlen, gyógyír testnek-léleknek, de kitől ered az egyik legnépszerűbb fajta, az Earl Grey tea neve? 

Ma már rengeteg teát ismerhetünk, kóstolhatunk meg. nemcsak fekete és zöld elnevezéssel, de van már fehér és kék tea is, nem beszélve a gyógyteákról, maté teáról, szóval a felsorolás eltartana egy ideig. Abban biztosan nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy az Earl Grey tea nevét mindenki ismeri. Fekete tea, eredetileg Kínából, ahol bergamot narancs olajával ízesítették. A tea névadója, Charles 2nd Earl Grey ezen a napon, 258 évvel ezelőtt született 1764. március 13-án, és IV. Vilmos uralkodása alatt Nagy Britannia miniszterelnöke is volt. De tudjuk, hogy került ő a tea közelébe, hogy még a neve is fenn marad – talán örök időkre?

A brit arisztokrácia körében az Earl Grey cím, azaz Grey grófja örökletes cím, 1806-ban alapították meg, és a második személy, aki a címet birtokolta, Charles volt. 1830-tól miniszterelnökként a Brit Birodalomban a rabszolgaság eltörlését felügyelte.

Fotó: Miska Sage / Unsplash

Az eredeti történet szerint Earl Grey Kínába utazott, ahol az egyik embere megmentette egy kínai mandarin fiút a vízbefúlástól. Apja hálából egy doboz teát adott neki. Ez nem bizonyított, az is lehet, hogy a kínai tea került el hozzá Európába. Így vagy úgy, de a tea árusítását elindító cég, a Jacksons of Piccadilly állítólag Earl Grey-től kapta a receptet. Ma már a Twinings tulajdonában van, akik soha nem változtattak az elkészítés módján. Ma már több változata is van az Earl Grey teának, egyiket Vancouverben készítette el Earl Grey és Londoni köd (London fog) névre hallgat, többnyire forró tejjel készítik el. A Twinings rendelkezik egy saját márkájú teával, a „Lady Grey”-jel, amely citrommal és sevillai naranccsal készül, bergamottolaj hozzáadásával, de ennek semmi köze a mi Earl Greyünk feleségéhez.

Egyébként ma is él Earl Grey, a hetedik, Philip Kent Grey, 81 éves, Kanadában született, tengerész pilóta volt, ma Devonban él családjával.

Ha kedved támad egy meleg teát meginni a Balaton környékén, ezekre a helyekre bizton számíthatsz:

Nagyi Kertje Teaház és Étterem, Aszófő

Vaszary Kávézó, Balatonfüred

Szaléziánum Tea -és Kávéház, Veszprém

A kiemelt kép: Egor Lyfar munkája az Unsplah.com-ról
A szerzőről