Borzavár és Csesznek a mesés Bakonyban

Borzavár és Csesznek a mesés Bakonyban

76 views
0

Borzavárra kalauzolunk most minden kíváncsi felfedezőt, kiránduljon ott, ahol mi, szívja be azt a friss levegőt, amely a Bakony sajátossága. Csesznek pedig csak a hab a tortán, lefotóztuk a várat is – ezúttal kívülről.

A Bakony számos zuga annyira kevéssé ismert a Balaton mellé érkezőknek, hogy én magam, aki gyerekként is nagy táborjáró és túrakirály voltam a Balatonfelvidéken, újonnan fedezem fel a Bakonyt. Holott ilyenkor, hűvösebb időben is rengeteg lehetőség van a túrázásra, kikapcsolódásra.

Zirctől alig néhány perc kocsival az a kedves kis település, ahonnan most jelentkezünk. A Magas-Bakonynak nevezett területen több különleges helységnévvel találkozhatunk, mint a Tündérmajor vagy Borzavár.

„A település neve tréfás helyneveink sorába tartozik. Előtagja a „bodza’ jelentésű dunántúli borza tájszó, második tagja a vár. Egy Zala megyei települést 1161-ben „predium de borz” néven említenek, ma Borzavár néven szerepel a helységnévtárban, hasonlóan a Veszprém megyei Borzavárhoz.” Nevéről ezt olvashatjuk a schwaben.hu weboldalon.

Borzavár vendéglátónk, Viki otthona, aki a Nirvana vendégház tulajdonosa, egy, a túrázók által igen kedvelt szálláshelyet üzemeltet.

A májustól őszig nyitva tartó Nirvana Vendégház a település szélén található, ahonnan a Pálihálási patak erdejére és lejtőire láthatunk rá akár az ágyunkból is. A távolban a Kőris-hegy golflabdára emlékeztető kilátója, a Vajda Péter-kilátó is felfedezhető. Ideális hely a környéket felfedezésével incselkedőknek.

Viki szálláshelye konyhával, fürdővel felszerelt emeleti szobákból áll, amelyet a környéken kirándulók egymásnak adnak, hiszen erre vezet a népszerű országos Kék-túra egyik útvonala is.

Ha megcsodáltuk a borzavári Szent Péter és Pál római katolikus templomot, és a Szentkutat a Kopasz-hegyen, innen a szélrózsa minden irányába elindulhatunk.

A településtől nincs messze a Cseszneki vár sem, 19 km Borzavártól. Eredetileg a Cseszneki uradalom része is volt a község.  Ha már a környéken járunk, érdemes ide is betérni, hiszen a vár a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzetben található, változatos és nagyon szép. Sétáljon egyet a várig vezető macskaköveken, másszon a vár külső faláig a dombokon és csodálja meg a kivételes bakonyi kilátást.

Ha megéheznénk sincs baj: a vár tövében már készülnek a szezonra, a turisták fogadására, még ha szerintünk meglehetősen tájidegen büféépületekkel is.

Tekintse meg galériánkat!

 

A szerzőről