Tavaszi kamrapolc – Helyi ízek, önálló stílusjegyek, kizárólag helyi termelőktől

Tavaszi kamrapolc – Helyi ízek, önálló stílusjegyek, kizárólag helyi termelőktől

244 views
0

Kamrapolc rovatunk az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület közreműködésével valósul meg!

Bácsi Gabriella

8228 Lovas, Ady Endre u. 15 – 20/4825-706 – [email protected]www.csipketojas.hu

Gabriella életében a hagyományőrzés, népzene, néptánc szeretete gyerekkora óta jelen van és életének fő mozgatórugói. Néptánc oktatóként nap, mint nap adja át a tudását diákjainak. Kézügyessége már fiatal korában is megmutatkozott, később ezt a Herendi porcelángyárban kamatoztatta Kínai festőként. Csipketojás készítés úgy jött az életében, hogy szülei elkezdtek libákat tartani, amiknek nagy, fehér tojásaik vannak. Ekkor próbált meg először tojást csipkézni.
Ehhez a folyamathoz kézi gravírozó gépet használ, de sem előre elkészített mintákból, sem sablonok alapján nem dolgozik, csupán saját fantáziájára, szelleme szabad motívumötleteire, tojás, csigaház adottságaira, valamint két kezére hagyatkozik. Termékei egyediek, különlegesek, mérhetetlen odafigyelést, precizitást igényelnek. Gabriella tervei között szerepel, egy alkotóműhely kialakítása, ahol a látogatók közelebbről szemügyre vehetnék, esetleg ki is próbálhatnák a csipkézést.

Bácsi Gabriella

Bresztyenszky Zsuzsanna

8476 Zalaszegvár, Kossuth u. 20. – 70/703-3772 [email protected]www.fonasrokkan.hu

Zsuzsanna egy régen elfeledett hagyományt, technikát éleszt újjá, majd tudását, tapasztalatait táborokon, mesterség bemutatókon adja tovább az érdeklődőknek itthon és külföldön egyaránt.
Nyughatatlan alkotó lénynek tartja magát, ez hajtja, állandóan próbálkozik, kísérletezik, bővíteni tudását. A hobbijából lett hivatásához egészen Lengyelországig, Új-Zélandig ment, ugyanis a rokka, szövőszék készítésének ott még élő hagyománya van. Az általa készített fonalhoz a gyapjút megtisztítja, és megújuló nyersanyagként felhasználja. 6. éve szervezi non-profit rendezvényét az éves Magyar Gyapjúfesztivált, melynek létrehozásával a gyapjú sokoldalú használhatóságára, fenntarthatóságára szeretné felhívni a figyelmet.
2012-ben jelent meg saját könyve Fonás rokkán és kéziorsón címmel, mely egyedülálló Magyarországon.

Bresztyenszky Zsuzsanna

Kapolcsikum Szörp és Lekvár Manufaktúra

8294 Kapolcs, Petőfi S. u. 45. – 30/956-1993 – [email protected]www.kapolcsikum.wix.com/kapolcsikum

A Kapolcsikum Szörp és Lekvár Manufaktúrában Farkas Ivett és párja kézműves termékei készülnek. A fiatal pár alig 20 évesen kezdett el önállóan gazdálkodni. A gyümölcstermesztés és feldolgozás rejtelmeit szüleiktől, nagyszüleiktől tanulták. Elkötelezettségük igazán példa értékű. Saját telepítéseik vannak, de a környéken lévő már jól termő családi gyümölcsös adja a legnagyobb mennyiségét ízletes, egyedi és házias jellegű lekvárjaiknak, szörpjeiknek.
Széles választék biztosítására törekszenek. A hagyományos baracklekvártól a különleges fahéjas lekvárokig nagyon sokféle íz világot képviselnek a Kapolcsikum termékek. A fiatal pár szörpjei, meggybefőttje nem csak a gyerekek, de felnőttek kedvence is. Szívesen vásárolják termékeiket a helyi lakosok, turisták, vendéglők és közétkeztetésben résztvevő vállalkozások is.
Minőségi alapanyagból dolgoznak, aminek legnagyobb része a családi gazdaságban és a környéken terem. Minden munkafolyamatra odafigyelnek biztosítva a higiéniát és a megfelelő minőséget, emellett saját ízlésük szerint készítik lekvárjaikat. Nincs színezék, mesterséges aroma a termékeikben, a tartósítószerként használt gyógyszertári tisztaságú szalicilből is csak a legszükségesebb mennyiséget használják fel.
Ivették tevékenységükkel őrzik a táji, környezeti értékeket, népszerűsítik a helyi gazdálkodási lehetőségeket. Hangsúly helyeznek a vidéki gazdálkodási életmód népszerűsítésére és bemutatására is. Tanulmányutak, programajánlatok célpontjai lehetnek amelyek során bemutathatják a gazdálkodás folyamatát. Tevékenységük során, idénymunkák esetén helyi illetve környékbeli lakosokat foglalkoztatnak, termékeik megtalálhatók több település közétkeztetésében is.

Kapolcsikum Szörp és Lekvár Manufaktúra

Óbudavári kecskesajt

8272 Óbudavár, Fő utca 20.– [email protected]www.obudavarikecskek.hu

Szabó Bálint a Balatontól 8 km-re, a Nivegy-völgy bejáratánál elhelyezkedő Óbudaváron készíti kecskesajtjait. Egyike azoknak a lelkes, pályaelhagyó értelmiségieknek, akik 180 fokos fordulatot vettek, s könyvekből, illetve a világból felcsipegetett tudással kezdtek új életet – csatlakozva a többi, vidéki gasztroforradalmat kirobbantó, nagyszívű szakadár városlakóhoz. Terméke a kecsketej, joghurt és a kecskesajtok. Kecsketenyészetét 2007 novemberében kezdte el kialakítani, ekkor vette az első állatait. Az állomány szép lassan növekedett, mostanra körülbelül 70 kecskét tartanak. Géppel fejnek, ötvenöt tejelő kecske száz-száztíz liter tejet ad. A natúr, hosszan érlelt sajtot tartja az igazinak, persze fűszereset is csinál a vevők kedvéért: elsősorban a friss sajtokat és a krémsajtokat ízesíti bazsalikommal, petrezselyemmel, fokhagymával, borssal és a tihanyi apátságtól kapott fűszerekkel. Fehérpenészes rúzskultúrás kecskesajtot is készít. Bálint folyamatosan fejleszti, bővíti tevékenységét és idővel szeretné, ha családi gazdasága közösségi alapú gazdasággá alakulna át.
A családi gazdaságban működő farmon helyi alapanyagok felhasználásával készíti a kecskesajtot. Terméke hagyományos eljárás szerint készül, sok kézi munkával. Jelmondata: „Keresd a helyit!”, ezért termékét is elsősorban helyi szinten értékesíti. Meghatározó a helyi termelőkkel, szolgáltatókkal való együttműködés.
Bálint családi gazdaságában nem használnak vegyszert és műtrágyát, sőt a kecskék sem kapnak tejelő tápot. Fontos számára a táj-és környezeti értékek megőrzése Tevékenysége során a helyi szolgáltatásokat, munkatársakat, lakosokat helyezi előtérbe. Hangsúlyt helyez a vidéki gazdálkodási életmód megőrzésére.

Óbudavári kecskesajt

Skrabski Pince

8242 Balatonudvari HRSZ 1206. – 70/590-8626 – [email protected]www.skrabski.hu

A Skrabski Pincészetben nem csupán a bor tesz bennünket mámorossá, hanem a festői környezet és az csodálatosan felújított öreg présház harmóniája is.
A pince ugyanis egy olyan ritka szőlőhegy része, ahol több tulajdonos is korhűen újította fel az egykori betyártanyának és kitűnő búvóhelynek számító pincéket.
A Skrabski Pincészetben jól tudják, hogy a szőlő ott a legízletesebb, ahol jó a kilátás ?. A Balaton áldásos visszatükröződő hatása ugyanis egyedülálló íz harmóniát teremt a szőlőben, így a borban is.
A pincészetben Káli Balázs pincemester és Sümegi Gábor szintén a Skrabski család által korábban elkezdett természet közeli termesztés mellett tették le voksukat. 5 Ha-on gazdálkodnak. Szívügyük a természet és az ahhoz tartozó környezet megóvása, illetve megtartása mellet való szőlőművelés. A természetességhez hozzá tartozik a bor spontán erjedésén alapuló technológia, amellyel hűen őrzik a termőhelyre és fajtára vonatkozó egyedi jelleget.
Szeretettel ajánljuk ezeket a varázslatos helyről származó, egyedi íz világú borokat, illetve a pince borkóstolóit, ahol megcsodálhatják azt a panorámát, amit a szőlőtőkék egész évben élveznek és meghálálnak.
A Skrabski Pince egykori szellemiségét követve Balázs és Gábor számára a legfontosabb, hogy minél jobb alapanyagból, természetes úton, minél jobb bort állítsanak elő. Fontosnak tartják a terméskorlátozást és a precíz szőlőművelést, amely természetesen a jó bor készítésének alapja. A szőlőterületeken ők is csak zöld környezetvédelmi besorolású szereket alkalmaznak. Fajtaválasztásaikban is hagyománykövetőek. Szőlőterületeik a Balatonakali határában elterülő Leshegyen találhatóak.
Azon kevés borászatok közé tartoznak, ahol a kis léptékűség lehetővé teszi, hogy a bor spontán erjesztése legyen a borkészítés egyik fő pillére.
Ez már önmagában is elég lenne, de ezen felül még egy borkóstolón is részt vehetünk barátainkkal, családunkkal, ahol Gábor kérésünkre borkóstoló program keretében beavat a helyi szőlőgazdálkodás, borkészítés rejtelmeibe.
A pincészet a gazdálkodás során több helyi szakemberrel dolgozik együtt, akik a szőlőművelésben segítenek. Bringával, autóval, mikro busszal, gyalogszerrel, és lóval, lovas kocsin is megérkezhetünk erre a különleges helyre.

Skrabski Pince

Bővebben az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületről:

8330 Sümeg, Váralja u. 6. – 87/350-111 – [email protected] – www.eltetobalatonfelvidek.hu

Mi itt élünk a Balaton-felvidéken. „De jó nektek!” – szokták erre mondani a Balatont szerető emberek. „Jó bizony!” – gondoljuk és mondjuk mi erre. Szeretjük a nyarakat, amikor rengeteg ember van itt, szeretjük a telet, amikor szinte „magunk vagyunk”.

Igazán szeretjük a hozzánk mindig korábban érkező tavaszt és a nálunk mindig tovább maradó őszt. Azt is bevalljuk mindig őszintén, hogy nekünk – azért – mindez mást jelent. Nem többet vagy kevesebbet: mást. Mi itt születtünk, itt tanultunk, itt alapítottunk családot és itt is maradtunk.

Olyanok is vannak köztünk sokan, akik ezért vagy azért, egyszer csak ideköltöztek és másnaptól ugyanazt érzik, mint mi: itthon vagyunk. Mi, itt vagyunk itthon, nekünk ez a hazánk. Sokat kaptunk, kapunk nap, mint nap a Balaton-felvidéktől és ezért elhatároztuk, hogy sokat is akarunk adni neki: ezért hoztuk létre az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületet.