Színes megnyitóval indult az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat

Színes megnyitóval indult az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat

21 views
0

Január 21-én egy látványos nyitóshow-val hivatalosan is kezdetét vette a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat, amely rengeteg izgalmas meglepetést tartogat majd az érdeklődők számára.

2023-ban Veszprém és a Bakony-Balaton régió közösen viseli az Európa Kulturális Fővárosa címet. Az ünnepélyes veszprémi megnyitó alkalmából rendezett nemzetközi sajtótájékoztatón Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy abból adódóan, hogy egy csaknem kétszázezer lakosú térség – a Bakonytól a Balaton déli partjáig, Veszprémmel mint központtal – együtt vesz részt az események lebonyolításában, az EKF-programnak regionális és területfejlesztési dimenziója is van.

„Szeretnék megmutatni a kultúra gazdasági erejét, valamint felhívni a figyelmet arra, hogy a kreatívipar, a kultúra és a kulturális örökség felhasználása egy gazdasági modell alapjává is válhat. A programsorozat célja az európai kulturális örökség, valamint ‘saját színeink, erősségünk’ felmutatása”

– tette hozzá Navracsics Tibor az MTI tudósítása szerint.

A sikeres EKF programévet előkészítő többéves munkáért az Európai Bizottság
Melina Mercouri-díjat ítélt Veszprémnek.
A díjat Porga Gyula polgármester (jobbra) vette át Maksi Mátyástól,
az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének megbízott vezetőjétől.

Négy évvel ezelőtt 116 önkormányzat csatlakozott a programsorozathoz, melynek céljai között nem csupán a helyi alkotóközösségek megerősítése szerepel, de az is, hogy izgalmas programokat szervezzenek a kistelepülések lakói számára egész évben. A rendezvényeket a nem szokványos helyszínválasztással is igyekeznek majd színesíteni, így például romkoncertek és ipartelepen szervezett fesztivál is szerepel a kínálatban. Az év során több mint 3 ezer esemény várja majd az érdeklődőket.

A Ragyogj! című ünnepi nyitóműsort – amely fényfestéssel, zenével és különleges tánckoreográfiával varázsolta el a közönséget – január 21-én Veszprém három pontján, az Óváros téren, a Kossuth utcában és a Várban is figyelemmel lehetett követni, majd a műsor után két központi helyszínen is fergeteges parti vette kezdetét. A nap folyamán a gyerekeket az Expresszó Klubban PomPom Party várta, a Papírkutya Kultúrbisztróban pedig élő jazz-zene fogadta a vendégeket. A Hangvilla előtti téren bárzongoristák adtak koncertet egy fűtött fóliabuborék védelmében, a Szent Imre téren pedig népzenészek garantálták, hogy a hideg ellenére is parázs legyen a hangulat.

A Ragyogj! című ünnepi nyitóműsor fényfestéssel, zenével
é
s különleges táckoreográfiával varázsolta el a közönséget

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat rendezvényei nyomon követhetők a veszprembalaton2023.hu weboldalon, valamint a program Facebook-oldalán.

A cikk forrása: MTI/Turizmus.com
A cikkben szereplő képek forrása: Facebook/Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa

A szerzőről